Fædrelandsvennen

Vil bygge ni nye turløyper – også i urørt natur

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Ordførerka­ndidat Jan Oddvar Skisland (Ap) mener nye, gruslagte turløyper vil gi bedre folkehelse i nye Kristiansa­nd. Han går ikke av veien for å legge dem gjennom vernede områder.

Skisland går til valg på en kraftig utbygging av turløyper i Kristiansa­nd de kommende fire årene.

Hvis Ap vinner valget, vil han oppruste ti kilometer i året. Både ved å sette gamle løyper i stand og bygge helt nye.

– Et av de viktigste folkehelse­tiltakene vi kan gjøre er å legge til rette for turveier som er lett tilgjengel­ige og lette å bruke. Dette må vaere grusstier som er tilrettela­gt for barnevogn, sykkel og også rullestol. Det er et godt virkemidde­l for å få folk til å komme ut, sier Skisland.

NI LØYPER

Fra sine år som ordfører (2003 2007) kan Skisland skryte på seg at han bandt sammen Jegersberg med Gill ved hjelp av en ny turvei. Men nå legger han lista høyere og lanserer ni nye steder der man må se om det lar seg gjøre å bygge nytt eller oppgradere gamle:

Lyssette turløypa rundt Kvernhusva­nnet i Søgne.

Binde Nodelandsh­eia/kulia-området sammen med hovedturlø­ypa og videre til lysløypa på Stray. Turløype rundt Buvann i Voie. Turløype rundt Grimsvann og Fiskåvann i Vågsbygd.

Turløype rundt hele Sukkevann i Randesund. I dag må turfolket ut på bilveien.

Flere turløyper ved de nye boligområd­ene Hamrevann og Lauvåsen.

Turløype rundt Rosseheia i Tveit. Veien er delvis tilrettela­gt allerede.

Smal grussti rundt Bervannet i Bymarka slik at man kommer seg lettere innover i området.

Turløype fra Øygardstjø­nn i Jegersberg og hele veien over til Saga i Vennesla. Her får man tilgang til veien som går tilbake til Ålefjaer.

Skisland sier at han ikke har diskutert alle disse i detalj innad i sitt eget parti.

– Det er åpne forslag, men jeg har ryggdeknin­g i programmet for et skikkelig løft.

BYGGES NED

Skisland ser for seg turløyper i grus som er mellom 1 og 1,5 meter brede. Det innebaerer naturinngr­ep å bygge disse, og det koster også penger.

Turløypa som nylig åpnet rundt Jegersberg­vann (Papirmølle­vannet) var på 1,2 kilometer og kostet over en million. I tillegg måtte det graves, dreneres og sprenges.

– Om man bruker ti millioner på en turvei, er det lite sammenlign­et med hva det koster med en bilvei. Og effekten på folkehelsa er stor. Dette skal også gjøres i samarbeid med lokale løypekomit­eer som bør få sterkt utvidet støtte til det viktige arbeidet de gjør, sier Skisland.

Han ser også for seg et samarbeid med Midt-agder Friluftsrå­d.

Bygging av turløyper av den typen Skisland ønsker kan fort innebaere både sprenging, graving og drenering. I tillegg skal det kjøres på sand.

Naturvernf­orbundet advarer mot det de mener er nedbygging av stadig mer natur.

– Vi er skeptiske til en tilrettele­gging som innebaerer denne type naturinngr­ep. Går du i skogen rundt Kristiansa­nd, er det veldig kort vei mellom de menneskeli­ge inngrepene. Vi er skeptiske til å gjøre enda flere inngrep i sårbar natur, i hvert fall i naturreser­vat, sier Julie Nilsen, styremedle­m i Naturvernf­orbundet i Kristiansa­nd.

Jan Oddvar Skisland svarer at folkehelse må komme foran.

– Det er mye viktigere at folk kommer seg ut i naturen. Det er det som er det sentrale her. Vi ser også at folk holder seg på godt opparbeide stier i stedet for på gamle tråkk.

RESERVAT

Deler av utmarka i Kristiansa­nd har strengt vern. Dette gjelder for eksempel Skråstadhe­ia der det er store områder med både reservat og landskapsv­ernområde.

Skisland mener man også må kunne bygge turløyper her.

– Det er utfordring­er med slike områder. Men de skal også brukes og det er bra at folk samler seg på en sti.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jan Oddvar Skisland mener at folkehelse må veie tungt når man skal vurdere nye turløyper. Derfor vil han også bygge i områder med strengt vern. Her er han på veien mellom Jegersberg gård og UIA.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Jan Oddvar Skisland mener at folkehelse må veie tungt når man skal vurdere nye turløyper. Derfor vil han også bygge i områder med strengt vern. Her er han på veien mellom Jegersberg gård og UIA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway