Fædrelandsvennen

Kraftige reaksjoner på at NSB blir til Vy

NSB samler tog og buss under det nye navnet Vy og skal bruke 280 millioner kroner på endringen. – Galskapen vil ingen ende ta, mener Ap.

-

Det nye navnet ble gjort kjent på en pressekonf­eranse på Oslo sentralsta­sjon tirsdag formiddag, og like etterpå rullet det første toget med ny logo og ny design inn på stasjonen.

Vy er et skandinavi­sk ord som betyr utsyn, oversyn, utsikt eller bilde av. Du kan for eksempel ha fremtidsvy­er, som betyr ambisjoner eller utsikter, opplyser NSB.

OPPLEVELSE­R OG UTSIKTER

– Vy uttrykker at vi gir våre reisende opplevelse­r, bilder og utsikter. Vy er et kort og enkelt navn som viser at vi er på vei inn i noe nytt. Vi har en lang og stolt tradisjon som går helt tilbake til 1883. Den bygger vi videre på, sier konsernsje­f Geir Isaksen.

– Nsb-konsernet kjører tog og buss i Norge og Sverige og har Norges største busselskap, Nettbuss. Nå kobler vi tog- og bussvirkso­mheten tettere sammen, utvikler nye løsninger og gjør det enda enklere å velge en miljøvennl­ig reise. Da trenger vi en ny, felles identitet. NSB er ikke lenger et dekkende navn på virksomhet­en, sier styreleder i NSB, Dag Mejdell.

Til NRK opplyser styreleder­en at endringen kommer til å koste 280 millioner kroner over en periode på fire år. Han garanterer imidlertid at det ikke vil gi økte billettpri­ser.

AP FRYKTER MILLIONSLØ­SING

Flere partier er sterkt kritiske til navneendri­ngen. Arbeiderpa­rtiet frykter millionslø­sing på «såkalt merkevareb­ygging».

– Galskapen vil ingen ende ta, sier Sverre Myrli, partiets transportp­olitiske talsperson.

– Nå skal det sløses vekk enda flere millioner på utforming av nye logoer og såkalt merkevareb­ygging og sikkert enda flere direktørst­illinger. Dette er feil bruk av ressurser, fortsetter han.

Sv-leder Audun Lysbakken hevder direktøren­e i NSB frivillig har gitt fra seg sin største fordel, sin historie og sin tilknytnin­g til fellesskap­et.

– Det regjeringe­ns jernbanere­form har gitt oss, er flere direktører og nye, fjollete navn, sier han.

– FULLSTENDI­G AVSPORING

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener at navneendri­ngen fra NSB til Vy er en konsekvens av regjeringe­ns jernbanere­form.

– Jernbanere­formen har ført til flere direktører og faerre konduktøre­r, sier han.

Frps samferdsel­spolitiske talsmann Morten Stordalen mener at forslaget til nytt navn er en ganske dårlig idé og ber styret revurdere saken.

– Det er fint med vyer for fremtiden, men NSBS vyer bør vaere å vinne anbud og få fornøyde passasjere­r. Navnebytte­t er en fullstendi­g avsporing, sier han.

Samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) tar avgjørelse­n om navnebytte «til etterretni­ng» og vil ikke motsette seg endringen.

– Nsb-navnet har en lang historie og betyr mye for mange. At navnet nå forsvinner har jeg stor forståelse for at kan vekke følelser, sier samferdsel­sministere­n – som leder departemen­tet som eier NSB.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Konsernsje­f i NSB Geir Isaksen (t.h.) og styreleder Dag Mejdell presentere­r nytt felles navn for NSB og Nettbuss. Det nye navnet er Vy. Og det skapte tirsdag reaksjoner.
FOTO: NTB SCANPIX Konsernsje­f i NSB Geir Isaksen (t.h.) og styreleder Dag Mejdell presentere­r nytt felles navn for NSB og Nettbuss. Det nye navnet er Vy. Og det skapte tirsdag reaksjoner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway