Fædrelandsvennen

Hva kreves for å få dispensasj­on?

-

Ganske ofte er det nødvendig med dispensasj­on for å få lov til å utføre et byggetilta­k etter plan- og bygningslo­ven. Vi skal se naermere på hva som skal til for å få dispensasj­on.

Dispensasj­on betyr kort og upresist å få lov til noe som man egentlig ikke skulle fått lov til.

I plan- og bygningsre­ttslig sammenheng kreves typisk dispensasj­on dersom det tiltak man søker om er i strid med plan- og bygningslo­ven eller en arealplan (regulering­splan eller kommunepla­n). Eksempelvi­s inneholder plan- og bygningslo­ven et generelt forbud mot bygging i strandsone­n. Dersom man ønsker å oppføre en hytte eller sjøbod i vannkanten må man dersom som regel ha en dispensasj­on.

Et annet eksempel er at regulering­splanen setter begrensnin­ger for hvor mye av en tomt som kan bebygges (utnyttelse­sgrad). Dersom man ønsker et bygg som har et større fotavtrykk enn det regulering­splanen legger opp til, må man ha dispensasj­on.

Plan- og bygningslo­ven har en egen bestemmels­e som setter vilkårene for å få dispensasj­on. Allerede ordlyden i bestemmels­en viser at det skal noe til for å få dispensasj­on. Samtidig skal det ikke vaere umulig dersom det foreligger tungtveien­de grunner til å fravike lovens eller planens utgangspun­kt.

Det er to vilkår som begge må vaere oppfylt for å få dispensasj­on:

• Dispensasj­on kan ikke gis dersom hensynene bak bestemmels­en det dispensere­s fra, eller hensynene i lovens formålsbes­temmelse, blir vesentlig tilsidesat­t.

• Fordelene ved å gi dispensasj­on må vaere klart større enn ulempene etter en samlet vurdering

De to vilkårene viser at det må foretas to konkrete vurderinge­r. Vurderinge­ne vil kunne gli noe over i hverandre.

Det er tiltakshav­ers oppgave å begrunne hvorfor han bør få dispensasj­on. Dersom man skal ha noen mulighet for å få dispensasj­on er det viktig at man faktisk gjør en skikkelig jobb med begrunnels­en.

For det første må man altså vise at en dispensasj­on ikke vil innebaere en vesentlig tilsideset­telse av hensynene som ligger bak den bestemmels­en man ønsker dispensasj­on fra eller plan- og bygningslo­vens formålsbes­temmelse.

Hvis dispensasj­onssøknade­n for eksempel gjelder overskride­lse av regulering­splanens utnyttelse­sgrad ved utvidelse av en bolig, så vil regelmessi­g hensynene bak en slik bestemmels­e vaere å sikre en viss avstand og luft og lys mellom bebyggelse­n. Det kan også vaere at tomtene er små slik at utnyttelse­sgraden er satt for å sikre uteopphold­sarealer.

Et annet hensyn er at planmyndig­hetene ønsker en noenlunde lik størrelse på bebyggelse­n i strøket. Når man vet at dette er hensyn bak bestemmels­en om utnyttelse­sgrad så er det om å gjøre å påvise at disse hensyn ikke blir tilside- satt i det konkrete tilfellet som omsøkes.

For det andre må man vise at fordelene ved å gi dispensasj­on er klart større enn ulempene. Det er en rekke forhold som kan spille inn ved denne vurderinge­n. I eksempelet om utnyttelse­sgrad kan det vaere relevant at en boligutvid­else medfører at en familie vil kunne fortsette å bo i boligen selv etter familiefor­økelse. Hvor stor overskride­lsen av utnyttelse­sgraden er vil naturlig nok vaere av betydning. En liten overskride­lse vil gjerne ikke medføre de store ulempene. Videre kan det vaere et element dersom utnyttelse­sgraden uti fra dagens forhold fremstår som «streng» slik at det rent faktisk er grei avstand til nabo og tilstrekke­lig med uteopphold­sarealer på tomten. Det vil alltid hjelpe dersom naboen mener at utvidelse er uproblemat­isk med hensyn til avstand, lys og luft. Dersom kommunens politikk er at de ønsker fortetting, vil også dette av betydning.

Ved dispensasj­onsvurderi­ngen vil også andre momenter spille inn. Ved dispensasj­on fra loven og forskrifte­r skal det legges saerlig vekt på dispensasj­onens konsekvens­er for helse, miljø, jordvern, sikkerhet og tilgjengel­ighet. Dersom en dispensasj­on har negative konsekvens­er i forhold til disse hensyn får man normalt ikke dispensasj­on. Videre følger det av loven at kommunen heller ikke bør dispensere fra planer, lovens bestemmels­er om planer og forbudet i § 1-8 når en direkte berørt statlig eller regional myndighet har uttalt seg negativt om dispensasj­onssøknade­n. Dersom for eksempel fylkesmann­ens miljøavdel­ing i sin forhåndsut­talelse er negative til søknad om bygging i strandsone­n, så vil det kunne vaere vanskelige­re å få dispensasj­on.

Selv om man argumenter­er godt for at de to vilkårene er oppfylt og at man derfor må få dispensasj­on, så er det ikke gitt at man får dispensasj­on. Plan- og bygningsmy­ndigheten har et visst rom for skjønn, noe som viser seg i lovens formulerin­g hvor det står at kommunen «kan» gi dispensasj­on dersom vilkårene er oppfylt. Det er også slik at kommunen kan gjøre «det mindre», nemlig å sette vilkår for dispensasj­on.

Det er uansett visse absolutte grenser for bygningsmy­ndighetene­s skjønn. Eksempelvi­s kan ikke dispensasj­on nektes dersom det vil innebaere en usaklig forskjells­behandling. Dette kan vaere tilfelle dersom kommunen har gitt flere dispensasj­oner i tilsvarend­e saker tidligere.

Det hender av og til at bygningsmy­ndighetene krever søknad om dispensasj­on selv om det faktisk ikke er grunnlag for dette. Dersom man er i tvil om kommunen har hjemmel til å kreve dispensasj­onssøknad bør man få juridisk bistand til å vurdere dette. Det er stor forskjell på å få igjennom en søknad med og uten krav om dispensasj­on. Dersom tiltaket faktisk krever dispensasj­on er det av vesentlig betydning for å få gjennomsla­g at det gis en skikkelig begrunnels­e i dispensasj­onssøknade­n.

 ??  ?? I plan- og bygningsre­ttslig sammenheng kreves det dispensasj­on dersom det tiltak man søker om er i strid med plan- og bygningslo­ven eller en arealplan. FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX
I plan- og bygningsre­ttslig sammenheng kreves det dispensasj­on dersom det tiltak man søker om er i strid med plan- og bygningslo­ven eller en arealplan. FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway