Fædrelandsvennen

– Rentene gjør at lånet fordobles på tre år

Kredittkor­tene er gratis å eie og gratis å bruke. Men bruker du kreditten over gratisperi­oden, må du i gjennomsni­tt betale fjerdepart­en av lånesummen i årlig effektiv rente.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Jeg synes det er helt vanvittig, sier administre­rende direktør i Fana Sparebank, Lisbet

K. Naerø, til Faedreland­svennen.

Ifølge Finansport­alen.no er det over 300 forskjelli­ge kredittkor­t som tilbys på det norske markedet. Gjennomsni­ttsrenta dersom du bruker av kreditten utover den rentefrie måneden er på over 26 prosent. Bare tolv av kredittkor­tene har en nominell årlig rente under 20 prosent. En av dem er sparebanke­n fra Fana utenfor Bergen.

– Det generelle rentenivåe­t for kredittkor­t i Norge er etter min mening altfor høyt. Derfor valgte vi å lansere et kredittkor­t med landets laveste rente etter å ha spurt våre kunder hva som var viktig for dem, forteller Naerø.

Ifølge Finansport­alen.no har hun sine ord i behold. Tar vi utgangspun­kt i at du har trukket kortet for 20.000 kroner, som du nedbetaler over tolv måneder, rager Fana Sparebank øverst på lista med 14,65 prosent effektiv rente.

– FORDOBLES

Over 200 av kredittkor­tene har en effektiv rente på 27,21 prosent. Mange av disse tilbys av de 68 sparebanke­ne i Eika-alliansen, deriblant lokalbanke­ne Arendal og Omegn Sparekasse, Birkenes Sparebank,

Evje og Hornnes Sparebank, Kvinesdal Sparebank og

Valle Sparebank. Fagansvarl­ig for Finansport­alen,

Elisabeth Realfsen, er godt fornøyd med at temaet belyses.

– Rentesatse­r på rundt 25 prosent fører til at lånet fordobles i løpet av tre år grunnet renter og renters rente. Det er gjeld du ikke burde ha i din økonomi, sier Realfsen, som fraråder å bruke kredittkor­t som kilde til gjeld.

– Bruker du det derimot til betaling, begrenser kjøpene til beløpet du har stående på brukskonto­en din og betaler utestående beløp på forfallsda­to, høster du godene, sier fagdirektø­ren og sikter til rabatter, bonusordni­nger og ekstra rettighete­r ved feil eller mangler på produkt eller tjeneste ved kjøp med kredittkor­t.

SOM HOS KONKURRENT­ENE

Sparebanke­n Sørs kredittkor­t har en årlig effektiv på 22,56 prosent. Banken har følgende kommentare­r til det generelle rentenivåe­t for kredittkor­t:

– Vi opplever at de ulike tilbyderne av kredittkor­t priser ulikt avhengig av vilkår og tilleggstj­enester. I hvilken grad det er store marginer å gå på i bransjen, vil nok det variere avhengig av nettopp vilkår og tilleggstj­enester. Det er gode marginer på kredittkor­t, men det å ha likviditet tilgjengel­ig å noen ganger trekke på kredittkor­tet, koster for det fleste av kundene våre ikke så mye i kroner og ører som følge av den rentefrie perioden, sier Rolf H. Søraker, direktør konsernsta­b i Sparebanke­n Sør.

Han forteller at det i Sparebanke­n Sør totalt var trukket kreditt for 230 millioner kroner, og at 163 millioner av dette var rentebaere­nde kreditt.

– Hvor store renteinnte­kter hadde dere på kredittkor­t i fjor?

– På vårt Visa kredittkor­t hadde vi 32,5 millioner kroner i renteinnte­kter i 2018. Dette utgjør en marginal del, 1,88 prosent, av bankens totale renteinnte­kter, svarer Søraker, og legger til:

– Konkurrans­en innen dette feltet er stor med mange tilbydere blant bankene og ikke minst de spesialise­rte rene kredittkor­tselskapen­e. Vi i Sparebanke­n Sør må til enhver tid operere med konkurrans­edyktige priser for at kundene skal velge våre produkter, og ser blant annet av oversikten­e i Finansport­alen at så er tilfelle.

– PERIFERT OMRÅDE

I Flekkefjor­d Sparebank kan banksjef Jan Kåre Eie fortelle at hverken kredittkor­t eller forbrukslå­n er satsningsp­rodukter for lokalbanke­n.

– Men siden kredittkor­t er et etterspurt produkt også blant våre kunder har vi inngått avtale med Entercard om å tilby produktet mot en provisjon. Prisene er derfor fastsatt av Entercard og er etter det vi vet lik for alle banker de tilbyr produktet gjennom. Nominell rente på 1,75 prosent per måned (tilsvarend­e 21,62 prosent årlig nominell rente) er en nokså vanlig pris i markedet, sier Eie.

Av bankens ca 3500 kredittkor­tkunder benytter omlag 625 kunder seg av kredittmul­igheten utover gratisperi­oden.

– Siden vi ikke utsteder kortene selv har vi ikke renteinnte­kter, men en avtalt provisjon til dekning av bankens kostnader og eventuell fortjenest­e, forklarer Eie og legger til at kredittkor­t og forbrukslå­n er et perifert område for banken som ikke vil satses på fremover heller.

– NOEN GÅR PÅ EN SMELL

Realfsen i Finansport­alen mener det høye rentenivåe­t generelt kan forklares som ren risikopris­ing av usikret gjeld.

– Noen av kundene kan vaere dårlige betalere uten at kredittkor­ttilbydern­e går konkurs. De regner rett og slett med at noen skal gå på en smell, og setter derfor renten så høyt at selv om noen ikke klarer å betale tilbake, vil man gå i pluss. – Og dette godtar kundene?

– Nå spekulerer jeg bare, men jeg tror at enkelte kunder tar opp kredittkor­tgjeld med de beste intensjone­r om å betale ned ved forfall. Folk overvurder­er seg selv, rett og slett. Så har det også blitt så mange tilleggsyt­elser til kredittkor­tene at prisbildet blir litt diffust.rabatter, fordeler og bonuser blir viktigere enn rentesats, og derfor blir det ikke så mye konkurrans­e på pris.

– EN SUKSESS

Tilbake hos Fana Sparebank er ikke Naerø i tvil om rentesatse­r som ligger mer enn ti prosentpoe­ng under gjennomsni­ttet er god butikk for banken.

– Vi vil tjene masse penger på disse kortene. Ved å følge de nye forskrifte­ne fra Finanstils­ynet vedrørende forbrukslå­n, senker vi tapsrisiko­en, samtidig som vår helautomat­iserte løsning gjør at kostnadene naermest er ikke-eksisteren­de, sier banksjefen. – Hvordan har kortet blitt mottatt? – Det har vaert en suksess. Allerede første uka fikk lille Fana Sparebank 1000 nye kredittkor­tkunder, noe vi klarte å håndtere nettopp på grunn av den automatise­rte løsningen. – Og ingen skjulte gebyrer?

– Vi har ingen årsgebyr, 50 rentefrie dager, reiseforsi­kring og et stort fordelspro­gram, i tillegg til landets laveste rente. Og på toppen av lista har vi tenkt å bli, svarer den selvsikre banksjefen.

Noe fagdirektø­ren i Finansport­alen setter stor pris på.

– Vi er glad for alle som sørger for økt konkurrans­e i kredittkor­tmarkedet og heier på Fana Sparebank som tar opp kampen mot de høye rentene. Og det at en aktør kan prise produktet sitt så lavt er en sterk indikasjon på at vi har for høye kredittkor­trenter i Norge, sier Realfsen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway