Fædrelandsvennen

Måtte betale gebyr ti ganger større enn portoen

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

75 kroners etterbetal­ing og tre dagers betalingsf­rist fra mottatt krav var Postens reaksjon da Sven Tallaksens brev manglet sju kroner i porto.

– Gebyrmetod­en minner styggelig om kredittkor­tselskapen­es innkreving­spraksis. Jeg tør ikke tenke på hva de sju kronene øker til ved overskride­lse av betalingsf­risten, sier Sven Tallaksen.

Den 86 år gamle mannen omtaler seg som «den siste brevskrive­r» når vi treffer ham hjemme i stua i Vågsbygd. Der viser han oss kravet fra Posten for manglende porto.

– Jeg hadde sendt et vanlig brev som jeg vurderte til å vaere innenfor 20 gram, så det kan ikke ha vaert mye over i alle fall. Hvor mye vet jeg ikke, for Posten gir ingen forklaring utover at det er registrert manglende porto, forteller Tallaksen.

REAGERER PÅ FRIST

I kravet står det riktignok at Tallaksen skulle frankert for brev inntil 50 gram, og at det dermed manglet sju kroner i porto. Som følge av dette må han altså ut med 75 kroner, fordelt på sju kroner for «underfrank­ert frimerker», 59 kroner for «ekspedisjo­nskostnad faktura» og ni kroner for «tillegg pr. brev».

– Jeg reagerer ikke på at jeg må betale straffepor­to. Og alt dette styret koster sikkert 75 kroner, så det får jeg finne meg i. Men tre dagers betalingsf­rist reagerer jeg på. Og jeg synes man har krav på å vite hvor mye brevet faktisk veide. er altfor kort.

– Hva som har skjedd akkurat i dette tilfellet vet jeg ikke, men det er standard ti dagers betalingsf­rist på fakturaer fra Posten, sier Eckhoff.

Noe naermere forklaring, eller rettere sagt vekt på brevet, vil nok ikke Tallaksen få.

– Vi har valgt å vise hva korrekt vektgruppe ville vaert for det aktuelle brevet. Fakturaen gjenspeile­r våre ulike vektinterv­aller inntil 20, 50, 100 og så videre, sier pressesjef­en.

Når det gjelder gebyrer for overskride­lse av betalingsf­rist, opplyser Eckhoff at oppfølging av fakturaer foretas noen dager etter forfallsda­to og at Posten Norge følger vanlige rutiner for purring og til slutt inkasso.

Det vil si 70 kroner i purregebyr, som i Tallaksens tilfelle ville omgjort de manglende sju kroner i porto til 138 kroner i gebyr om han hadde overskrede­t betalingsf­risten.

UAVHENGIG AV BELØP

Om et brev har sju eller 200 kroner for lite i porto, har ingenting å si for gebyrsatse­n.

– Gebyret på 59 + 9 kroner skal dekke utgifter til å utstede faktura, plukke ut og fotografer­e den underfrank­erte sendingen, uavhengig av hvor mye som mangler i porto, sier Eckhoff og forteller at regningen går til mottaker hvis avsender ikke er oppgitt.

På generell basis forteller Eckhoff at de aller, aller fleste brevene er korrekt frankert.

– Etter vår mening er det likevel en for stor andel feilfranke­ring, sier pressesjef­en som ikke går ut med tall.

– Men vi har gode rutiner på å kontroller­e sendinger og vet at gebyret har en preventiv effekt.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARDT ?? Sven Tallaksen betaler, om ikke gladelig, 75 kroner for manglende porto, men mener da han har krav på forklaring og normal betalingsf­rist.
FOTO: JACOB BUCHARDT Sven Tallaksen betaler, om ikke gladelig, 75 kroner for manglende porto, men mener da han har krav på forklaring og normal betalingsf­rist.
 ??  ?? – ALTFOR KORT FRIST Pressesjef John Eckhoff i Posten er enig i at betalingsf­risten
– ALTFOR KORT FRIST Pressesjef John Eckhoff i Posten er enig i at betalingsf­risten

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway