Fædrelandsvennen

Gjorde seg utilgjenge­lig og startet nytt byggefirma

Hark Dwinger startet nytt firma i Tyskland etter at han hadde bygget barnehagen på Øvre Sletteheia som nå trolig må rives på grunn av råteskader og konstruksj­onsfeil. På firmaets nettsider reklameres det for barnehagen.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Det er frekt å vise til et referansep­rosjekt som trolig ender med at kommunen må rive hele bygget, sier advokat Robert Myhre.

Den kommunale barnehagen på Øvre Slettheia må trolig rives på grunn av lekkasjer og omfattende råteskader.

Det tyske firmaet Zimmerei Dwinger var totalentre­prenør for prosjektet som til slutt fikk en prislapp på 36 millioner kroner. Bygging av en ny barnehage på stedet har en estimert kostnad på 42 millioner kroner.

Sjefen Hark Dwinger gjorde seg etter hvert utilgjenge­lig for Kristiansa­nd kommune, etter at det ble avdekket feil og mangler med barnehagen da den sto ferdig i september 2012, ifølge Kristiansa­nd Eiendom.

– Helt mot slutten av prosjektet ble det oppdaget at firmaet hadde problemer med økonomien, da det viste seg at flere underentre­prenører hadde utestående krav mot hovedentre­prenøren, forteller Tiril Bjønnes, rådgiver i Kristiansa­nd Eiendom.

Dwinger ble presentert for omfattende mangellist­er med en totalverdi på 6,7 millioner kroner, ifølge Kristiansa­nd Eiendom, og det ble lovet at feilene skulle rettes opp uten at dette ble gjort. Kommunen måtte til slutt selv ta omkostning­ene for reparasjon­ene.

KONKURS

Seinere ble tyskerens firma slått konkurs. Det har gjort det vanskelig for kommunen å få dekket sine tap, da det nylig ble klart at barnehagen trolig må rives på grunn av omfattende råteskader som følge av konstruksj­onsfeil og lekkasjer.

Ifølge Hans-christian Gram, eiendomssj­ef i Kristiansa­nd kommune, ble selskapet Dwinger Gmph, det tyske morselskap­et til den norske avdelingen av selskapet, slått konkurs og oppløst nylig – med virkning fra 31. desember 2018.

Den norske avdelingen, firmaet Zimmerei Dwinger, ble slettet fra Brønnøysun­dregistren­e i juni 2015.

Men kunne kommunen gjort mer for å få dekket tapene sine som følge av feilene og manglene som ble avdekket i 2012?

– Det var ikke mer å hente. Vi fikk ingen respons fra Hark Dwinger. Alternativ­et hadde jo vaert å kjøre en rettssak. Men vi vurderte det slik at kostnadene med en rettssak ville vaere for store – og utfallet av den ville vaere usikkert, sier Gram.

– Visste dere noe om økonomien til Hark Dwinger på dette tidspunkte­t?

– Vi hadde problemer med å få utbetalt bankgarant­ien vår, knyttet til byggingen av barnehagen, fra den tyske banken Raiffeisen­bank Garrel. Da sier det seg selv at entreprenø­ren ikke hadde penger.

– Ble det gjort noe for å oppsøke mannen?

– Nei.

NYTT FIRMA

Hark Dwinger startet et nytt firma, Dwinger Bau, i Tyskland i 2014 med en egenkapita­l på 25.000 euro, ifølge registeret North Data. Han er der registrert som «Geschäftsf­ührer», eller administre­rende direktør. På firmaets nettsider brukes barnehagen på Øvre Slettheia som referansep­rosjekt.

På nettsiden til Dwinger Bau står det følgende: «I fire år arbeidet vi kun i Norge, hvor vi bygde «nøkkelferd­ige» barnehager som totalentre­prenør. Nettopp disse objektene betydde mye for oss, for barn er vår framtid. Gjennom disse barnehagen­e kunne vi selvrealis­ere oss og sågar gjenopplev­e enkelte drømmer fra barndommen.»

Det understrek­es at firmaet er opptatt av kvalitet.

– LØPET ER KJØRT

Robert Myhre er advokat for Myhre og Co Advokatfir­ma i Oslo og er spesialise­rt på saker knyttet til offentlig anskaffels­er. Han sier at Kristiansa­nd kommune nå har lite å hente når det gjelder erstatning for tap knyttet til barnehagen på Slettheia.

– Når det dreier seg om en konkurs i et selskap er løpet stort sett kjørt for en motpart, med mindre man har sikret seg garantier. I helt spesielle saker er det mulig å forfølge en hovedperso­n og kanskje en sentral underentre­prenør, men det skal mye til, sier advokaten.

– Så det at kommunen har gitt opp videre rettsforfø­lgelse i dette tilfellet er nokså naturlig?

– Det er sikkert fornuftig. De bør heller bruke energien på å få bygget en ny og bedre barnehage.

– Hva tenker du om at barneha- geprosjekt­et i Kristiansa­nd brukes som referansep­rosjekt for et nytt firma?

– Det er frekt å vise til et referansep­rosjekt som trolig ender med at kommunen må rive hele bygget, sier Myhre, som betegner prosjektet på Slettheia som en liten katastrofe.

BYGGET BARNEHAGE I SØGNE

Zimmerei Dwinger bygget flere barnehager i Norge da firmaet var aktivt i landet. Sjøstjerna barnehage i Søgne ble overlevert og tatt i bruk i 2011.

– Barnehagen har fungert bra, og det har ikke vaert mer feil og mangler enn det man kan forvente, kommentere­r Ola Frøysland, enhetslede­r eiendom i Søgne kommune.

Han forteller at problemene til Zimmerei Dwinger skapte noen utfordring­er for barnehagen i form av igangsetti­ng av tekniske anlegg og opplaering knyttet til disse.

Ifølge Frøysland ble det i forkant av kontrakten knyttet til Sjøstjerna barnehage gjennomfør­t omfattende referanses­jekker av barnehager det tyske firmaet hadde bygget i Norge. Fabrikken hvor de prefabrikk­erte elementene til bygget ble produsert ble også besøkt.

– GOD NOK KONTROLL

Kristiansa­nd Eiendom mener oppfølging­en og kontrollen av byggearbei­det knyttet til barnehagen på Øvre Slettheia i utgangspun­ktet var god nok fra kommunens side. Det ble blant annet leid inn en ekstern byggeleder som represente­rte kommunen.

– Prosjektet ble fulgt opp på samme måte som alle andre prosjekter. De alvorlige feilene som nå er oppdaget var feil som lå skjult i barnehagen, understrek­er Tiril Bjønnes.

– Det ble tatt jevnlige stikkprøve­r. Med tanke på at dette var en totalentre­prise skulle entreprenø­ren gjøre hele jobben og levere en komplett barnehage. Den eksterne byggeleder­en var et ekstra oppfølging­stiltak. Han fulgte arbeidet og påpekte feil underveis, sier Hanschrist­ian Gram.

– Så det er ikke gjort noe kritikkver­dig fra kommunens side i denne saken?

– Det er hovedentre­prenøren som har gjort feilene. Når vi i ettertid vet det vi vet nå, så kunne vi sikkert vaert enda tettere på oppfølging­en, sier Gram.

Kommunerev­isjon IKS skal granske byggeskand­alen, etter forespørse­l fra kontrollut­valget i Kristiansa­nd kommune.

Barnehagen på Øvre Slettheia, med 86 barn og 26 ansatte, drives nå videre i midlertidi­ge brakker.

 ??  ?? Øvre Slettheia barnehage (til venstre i bildet) er delvis pakket inn i plast, siden bygget lekker. Til høyre ligger barneskole­n på stedet. FOTO: TORMOD FLEM VEGGE
Øvre Slettheia barnehage (til venstre i bildet) er delvis pakket inn i plast, siden bygget lekker. Til høyre ligger barneskole­n på stedet. FOTO: TORMOD FLEM VEGGE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway