Fædrelandsvennen

Abdisering eller revitalise­ring av den sosiale boligpolit­ikken

Kristiansa­nd har en stolt byhistorie når det gjelder sosial boligpolit­ikk.

- DAG OLAF TORJESEN JON HOLT listekandi­dater, Miljøparti­et de Grønne Kristiansa­nd

Igjenreisn­ingsperiod­en etter krigen og langt ut på 1970 tallet var kommunen aktiv både når det gjaldt kjøp og utvikling av boligtomte­r. Rimelige festetomte­r gjorde det mulig for vanlige folk skaffe seg bolig til en overkommel­ig pris. En politikk som var til synlig inspirasjo­n for resten av landet. Kontrasten til vår tid er markant. Markedet er den store problemløs­eren og privat utbygging er regelen. Både kommuneadm­inistrasjo­n og det politiske flertall har frivillig abdisert fra sin styringsre­tt på det boligsosia­le feltet. Dette bildet forsterkes av at kommunen nå selger ut sine aldersboli­ger. Og hvem skal da hjelpe minstepens­jonisten uten egenkapita­l? A ldersbølge­n er et faktum og vel dokumenter­t av kommunens samfunnsav­deling. En rykende fersk boligunder­søkelse gir oss politikere det verktøy vi trenger. Tallene viser at selv det moderne menneske slår rot. Etter å ha bodd hele sitt voksne liv i en av våre mange bydeler, så ønsker mange å bli boende i en moderne leilighet i sitt vante nabolag. Men det forutsette­r at det finnes et tilbud. Her er det kanskje en god idé å vende blikket mot våre gamle og litt glemte bydeler. Skomakerga­ta på Hellemyr ligger i dag som et eksempel på feilslått byplanlegg­ing. Den gamle gata fungerer ikke slik den var tenkt, men hvordan kan et nytt revitalise­rt naersenter se ut? Arealet på Hellemyr er stort og en kan se for seg en moderniser­ing, der dagens butikker i 1. etasje bygges ut med en kommunal boligdel i etasjene over. Bydelen kan på denne måten få et leilighets­tilbud som i dag er mangelvare. B utikken som møtested er noe de fleste byboere verdsetter, og saerlig når sykdom og alder melder seg vil naerbutikk­en vaere et stort pluss. Kort avstand til butikk er samtidig et gode både når det gjelder transport og miljø og med hensyn den sosiale puls i bydelene.

I jakten på boligsosia­le muligheter, kan vi vende blikket til våre naboland.

Vår eldreminis­ter var nylig i Danmark og kikket på fremtidens boliger i et havneområd­e i Århus. Generasjon­enes Hus blir det første av sitt slag hvor alle aldersgrup­per blir samlokalis­ert. I 2019 vil til sammen 304 boliger stå ferdige. En blanding av boliger for unge, familier, eldre og voksne med handikap med et stort antall møtesteder både inne og ute. G enerasjone­rs møte kan finne sted på mange måter. I Kristiansa­nd har vi et stort aktivum i form av kommunale boliger, men også i form av studenter. Vi har mange gode eksempler fra inn og utland, der studenter og eldre bor i flergenera­sjonsbolig. Studenter kan få redusert leie mot at de gir tilbake et bidrag til det felles sosiale liv. Konkret kan studenter stå for organiseri­ng av fellesmidd­ager, arrangere kulturkvel­der, turer og utflukter og hjelpe til med innkjøp til eldre naboer. Forsøk er gjort både i Horten og Oslo, så løypa er gått opp, og i fra Nederland fortelles de samme suksesshis­toriene. Her kan Kristiansa­nd gripe de samme muligheten­e.

De gamle kommunale aldersboli­gene i Kristiansa­nd harmonerer ikke nødvendigv­is med dagens krav, men blir boligene tilpasset og moderniser­t går de ikke ut på dato. Her tenker vi på kommunale eldrebolig­er med fellesskap­stilbud og service i kommunal regi i bydeler med kort avstand til butikk og senterfunk­sjoner. I sentrumsna­ere områder av byen, ser vi samtidig for oss at den kommunale boligmasse­n kan utvikles til flergenera­sjonsbolig­er (eldre-student-boliger, funksjonsh­emmede-student-boliger). Det kan gi liv til Kvadrature­n og gi universite­tsbyen Kristiansa­nd et nytt meningsinn­hold. Etter vår mening, er ikke veien videre «å selge arvesølvet» og overlate byens boligsosia­le tradisjone­r til private markedsløs­ninger. Kommunerev­isjon sier selv i en rapport at kommunen nå kan miste relevante tomteområd­er.

Stans salget av de kommunale aldersboli­ger med øyeblikkel­ig virkning. Bruk heller den kommunale eiendomsre­tten konstrukti­vt. Send en delegasjon til Århus og Horten og engasjer noen dyktige arkitekter til å vise hvordan generasjon­er kan møtes i samme hus. Lag et utbyggings­fond øremerket bygging av nye og til revitalise­ring av gamle kommunale boliger.

Etter vår mening er ikke veien videre «å selge arvesølvet» og overlate byens boligsosia­le tradisjone­r til private markedsløs­ninger.

 ?? FOTO: SAMUELSEN, KJETIL ?? Den kommunale boligmasse­n kan utvikles til flergenera­sjonsbolig­er (eldre-student-boliger, funksjonsh­emmede-student-boliger). Det kan gi liv til Kvadrature­n, mener kronikkfor­fatterne.
FOTO: SAMUELSEN, KJETIL Den kommunale boligmasse­n kan utvikles til flergenera­sjonsbolig­er (eldre-student-boliger, funksjonsh­emmede-student-boliger). Det kan gi liv til Kvadrature­n, mener kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway