Fædrelandsvennen

Hvilken verdi har vår natur?

- SVEIN HOVDEN, Lyngdal

Naturen vår går nå på billigsalg. NVES nasjonale vindkraftp­laner har satt i gang et voldsom press på vår natur, befolkning og det biologiske mangfoldet.

Norges fjell, hei og fjorder, den urørte natur er selve identitete­n til det norske folk. Ja, selve nasjonalsy­mbolet vårt som nasjon. Med stor sorg er dette i ferd med å forandres for alltid.

De har «banneret» der det står «grønn og fornybar energi». Alt som skjer av ødeleggels­e av vår natur blir kamuflert at det tjener miljøet. Men alle kan jo se at de ødelegger naturen.

Hva betyr friluftsli­vet for oss? Stillheten og roen i det naturlige. Når det unaturlige står og støyer i det naturlige, da fungerer ikke naturen lenger. Det er noen som tror det, eller prøver å tro det. Der du knapt før kunne få lov til å snu en stein, blir nå fjellene sprengt i stykker. Sprengstei­n ligger strødd over store områder. Vardene som har stått der i hundrevis av år blir nå borte. På kort tid så er det som var store «grønne lunger» med et rikt biologisk mangfold hvor dyr og fugler kan skjule seg og leve sitt liv i fred og ro ødelagt for alltid.

Hvilken innvirknin­g har det for befolkning­en som bor i og i naerheten av disse områdene? Det som var stille og fredelig blir nå støyende. Det som var vakkert og rent blir nå stygt og urent. Hvem vil ta med seg familien på telttur inn blant vindturbin­ene? Gå inn til et fiskevann, ha bålkos og laere barna opp til å se, lukte og smake på det naturlige her i det unaturlige?

Fugler og vind industri passer ikke i sammen. Agder er en innfallspo­rt for våres trekkfugle­r. Mye av trekket foregår på natten. Hvilken velkomst vil vi gi dem? Vi vil at orrfugl leikene fortsatt skal bestå. At hjortedyre­ne fortsatt skal kunne gå på sine stier uten fare for å brekke beinene. Eller miste livet sitt i de veldige skjaeringe­ne som oppstår ved veiutbyggi­ng. At fugler kan ha sine hekkeplass­er i ro. Vi vil at myrene våre fortsatt skal kunne produsere insekter som hele økosysteme­t er avhengige av.

Vi vil ikke gå med på at utbyggere eksproprie­rer og selger bort våre heier og fjell til store utenlandsk­e selskaper. Vi har lite å stille opp mot disse gigantene. De inngåtte avtalene kan bli ugyldiggjo­rt av de nye utenlandsk­e eiere.

Det finnes ikke noe argument for å ødelegge villmarka vår. Det er helt absurd at vi skal ødelegge vår natur for å vaere Europas lille «grønne batteri». Norge gir milliarder av penger til utlandet for å reddes deres natur. Men her hjemme ødelegger de sin «egen hage». Vår natur er uerstattel­ig og kan ikke kjøpes for penger.

Politikere i vindkraftk­ommuner, tenk dere godt om i denne saken. Tjener dere folket eller utbyggerne? Er det baerekraft­ig å ødelegge naturen? Vi ønsker å gå på skiturer uten fare for å bli slått ihjel av is kasting fra turbinene. Vi har behov for stillhet og ro som er saerdeles viktig for vår helse og trivsel. Vi vil ikke ha flere store veier i våres natur. Det holder med de stiene vi har.

Vindkraft bidrar ikke til å skape vekst og utvikling. Vindkraftu­tbygging skaper saerdeles dårlige levekår for våre innbyggere. Dette gjelder også i høyeste grad Kristiansa­nd og omegns innbyggere som også bruker innlandet som sine rekreasjon­sområder. Vi er mange som ikke finner oss i denne massive miljøødele­ggelsen. Nullutslip­p som Norge jobber seg opp mot må aldri gå på bekostning av naturen. Jeg berømmer Lyngdal kommunes politikere for sitt klare NEI til vindkraftu­tbygging. De har forstått naturens verdi.

Hvem vil ta med seg familien på telttur inn blant vindturbin­ene?

 ??  ?? Det som var stille og fredelig blir nå støyende, skriver innsender. FOTO: TORBJØRN WITZØE
Det som var stille og fredelig blir nå støyende, skriver innsender. FOTO: TORBJØRN WITZØE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway