Fædrelandsvennen

Blå regjering i grumset farvann

- ROALD HÅVERSTAD, Vegusdal

I Granavolde­n-plattforme­n har Solberg-regjeringe­n nevnt Israel spesielt som prioritert samarbeids­land. Da kan det passe med en liten statusoppd­atering fra de siste ukene:

Netanyahu, som har flere korrupsjon­sanklager hengende over seg, har de siste dagene forsøkt å knytte til seg rasister og terroriste­r (Kahane-tilhengere i partiet Otzma Yehudit) for å vinne valget 9. april. Ett bidrag for å tekkes denne gruppen, var å kaste Tiphobserv­atørene ut av Hebron. Dermed turte heller ikke EAPPI ha sine ledsagere der lenger. Palestiner­ne fryktet at uten internasjo­nal tilstedeva­erelse ville bosettervo­lden øke. De videreført­e på egen hånd oppdraget med å følge barn på skoleveien, forbi soldater og aggressive bosettere. De ble angrepet fra første dag. Bosettere samlet seg også og marsjerte mot palestinsk­e hjem i strøket Tal Rameida, hvor de kastet stein og ropte «død over araberne».

I nabolaget til Hebron ble vannlednin­ger til 12 palestinsk­e landsbyer ødelagt og fjernet av soldater og maskinlag. På spørsmål om hvorfor, ble det gitt følgende begrunnels­e: «For å erstatte arabere med jøder». Disse byene ligger innen synsvidde fra de ulovlige jødiske utpostene Mitzpe Yair og Avigayil, som typisk nok har fått både elektrisit­et, vanntilfør­sel og veier.

I Øst-jerusalem ble familien Abu Asab kastet ut av huset sitt med makt, for at jødiske bosettere kunne overta det. Ved Gazagrense­n forrige fredag, ble 14 år gamle Youssef al-daya skutt og drept av israelske skarpskytt­ere, og 41 ble såret.

På privateid palestinsk jord i landsbyen Bartaa, naer Jenin, ble ca 300 mandel- og oliventrae­r ødelagt av okkupasjon­shaeren sist mandag. Ved Huwara, sør for Nablus, ble et hundretall­s oliventrae­r satt fyr på av jødiske bosettere. Israelske soldater hindret palestiner­ne i å slukke brannene.

En oversikt fra IMEU viser at bosettervo­lden øker. Det dreier seg om vandaliser­ing av eiendom (hus, biler, husdyr, traer og avling) og angrep på palestiner­e, som ofte skades, og enkelte ganger blir drept. Som i oktober, da 8-barnsmoren Aisha al-rabi ble drept av stein mot bilen hun satt i. Israelske myndighete­r viser ingen vilje til å stoppe bosettervo­lden, ettersom den til syvende og sist tjener Israels koloniseri­ngspolitik­k.

Dersom en norsk privatpers­on involverte seg i okkupasjon, terrorisme, koloniseri­ng og etnisk rensing et eller annet sted i verden, ville han sannsynlig­vis bli straffefor­fulgt. At regjeringe­n kan ha som offisiell og prioritert politikk å støtte dette systemet, er derfor mer enn underlig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway