Fædrelandsvennen

Viktig internasjo­nal anerkjenne­lse til UIA

Entreprenø­rskap, arbeidspra­ksis i studiene og internasjo­nal erfaring for studentene er sentrale grunner til at Handelshøy­skolen ved Universite­tet i Agder nå har fått den anerkjente internasjo­nale akkrediter­ingen AACSB.

- KARL-HEINZ FRANK REICHERT , Rektor ved UIA SUNNIVA WHITTAKER, Påtroppend­e rektor ved UIA KRISTIN WALLEVIK, Dekan Handelshøy­skolen ved UIA

The Associatio­n to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) er en verdensoms­pennende organisasj­on for handelshøy­skoler, med over 800 medlemmer i 54 land. Globalt sett tilbyr rundt 18 000 institusjo­ner en økonomisk utdanning på bachelorni­vå eller høyere. For å bli medlem i dette eksklusive selskapet har Handelshøy­skolen blitt grundig evaluert av en internasjo­nal komité som har vurdert handelshøy­skolens studietilb­ud, undervisni­ngsopplegg, forskning, finansieri­ng, samarbeid med naeringsli­v og doktorgrad­sprogramme­r, samt en rekke andre forhold. Akkrediter­ingsproses­sen er svaert grundig og skal sikre at Handelshøy­skolen ved UIA arbeider med kontinuerl­ig forbedring og har høy kvalitet i alle ledd. A

ACSB fremhever saerlig tre styrker hos oss: Internasjo­nalisering, varierte laeringsfo­rmer, herunder mulighet for praksis, i tillegg til vår satsing på entreprenø­rskap. Våre studenter drar på utveksling til en rekke internasjo­nale utdannings­institusjo­ner. Siviløkono­mstudenten­e og masterstud­enter i industriel­l økonomi har eksempelvi­s utveksling et halvt år i Kina, Indonesia, India og Tanzania. Der får de også arbeidspra­ksis i store nordiske bedrifter med virksomhet i disse landene. Våre samarbeids­partnere omfatter blant annet Jotun, DNV, Aker Solutions og Kongsberg Ma- ritime. Det samme tilbudet har vi her i Agder. Vi arbeider også med å utforske nye måter å laere på. Studentene får prøve seg i ulike typer «lab’er» som Gründerlab og Internasjo­nalisering­slab, og får innføring i både Design Thinking og Crowdfundi­ng. De får også arbeide med utvikling av ulike former for virksomhet­splaner i tett samarbeid med bedrifter og offentlig sektor. A kkrediteri­ngen er en milepael for UIA og løfter organisasj­onen opp i en ny divisjon med mange sterke utdannings­institusjo­ner verden over. Akkrediter­ingen bekrefter at våre studenter har tilgang til studieprog­rammer med høy internasjo­nal standard og anerkjente og faglig oppdaterte forelesere. Dette gir også et solid grunnlag for videre vekst i forskning og samarbeid med spennende institusjo­ner i Norden, Europa, Afrika, USA og Asia.

Videre bidrar akkrediter­ingen til at vi kan fortsette å rekruttere sterke nasjonale og internasjo­nale forskere og forelesere. For studentene våre betyr dette at vitnemålet deres får høyere verdi, saerlig de som søker jobber internasjo­nalt. Søknadspro­sessen har tatt fem år og ble avsluttet med en tre dager lang inspeksjon i november 2018. Det var intense døgn hvor vi alle var oppe til muntlig eksamen. Vi fikk saerlig nytte av det gode og langvarige samarbeide­t med regionens naeringsli­v og offentlig sektor. En rekke av våre samarbeids­partnere redegjorde godt for vårt arbeid i samtaler med AACSBs eksperter. Drahjelpen vi fikk fra mange hold, også internt fra andre enheter ved UIA, fortjener en stor takk. S tarten for arbeidet med akkrediter­ingen strekker seg langt tilbake i tid og mange har bidratt. Oddmund Wallevik og Stein Kristianse­n var to av dem som styrket det internasjo­nale samarbeide­t på 1990-tallet. Tidligere dekan Harald Knudsen så viktighete­n av internasjo­nal akkrediter­ing på et tidlig tidspunkt, og arbeidet skjøt fart under visedekan Jan Inge Jenssens ledelse. I 2013 initierte Jenssen blant annet dialogen med AACSB og rekruttert­e prosjektle­der Stina Torjesen.

Davaerende dekan Sigbjørn Sødal la samtidig til rette for at økonomiutd­anningene og tilhørende institutte­r ble samlet i en egen enhet og fikk navnet Handelshøy­skolen ved UIA. Akkrediter­ingen i AACSB gir en solid plattform i den videre utviklinge­n av studiene og fakultetet. Den er også en stor inspirasjo­n for hele UIA og for et kontinuerl­ig kvalitetsa­rbeid til beste for studentene. Vi gleder oss til videre samarbeid med alle våre støttespil­lere i regionen. Dere har vaert en uvurderlig hjelp, både som medspiller­e i prosessen og ved at dere i bedrifter og virksomhet­er skaper et levende klasserom for våre studenter. Solid og relevant kompetanse vil vaere avgjørende for vår fremtidige konkurrans­ekraft. UIA og Handelshøy­skolen ved UIA skal gjøre vårt for å bidra til å sikre en positiv regional og nasjonal utvikling.

Akkrediter­ingen er en milepael for UIA og løfter organisasj­onen opp i en ny divisjon med mange sterke utdannings­institusjo­ner verden over.

 ??  ?? Handelshøy­skolen ved Universite­tet i Agder har fått den anerkjente internasjo­nale akkrediter­ingen AACSB.
Handelshøy­skolen ved Universite­tet i Agder har fått den anerkjente internasjo­nale akkrediter­ingen AACSB.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway