Fædrelandsvennen

– En hån mot alt han sto for

Guri Paulsen i Christians­sands Byselskab mener det er en hån mot Jens Bjørneboe å plassere ham mellom domkirka og katedralsk­olen.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jeg må si jeg ble ganske overrasket da jeg så at de hadde tenkt å legge Jens Bjørneboes plass til dette stedet. Det vil vaere en hån mot alt han sto for å plassere ham mellom den gamle katedralsk­olen og domkirka, sier Guri Paulsen som leder Christians­sands Byselskab.

Kommunens planavdeli­ng har sendt ut til høring hva man bør bruke den nylig oppgradert­e plassen i Gyldenløve­s gate til.

Det er snakk om området mellom domkirka, biblioteke­t og katedralsk­olen. Her ønsker kulturstyr­eleder Terje Naess (Ap) å opprette Jens Bjørneboes plass med åpning i januar 2020, samme år som forfattere­n ville fylt 100 år. Saken skal i løpet av året avgjøres i bystyret.

– HISTORIELØ­ST

Faedreland­svennen skrev tirsdag om at Harald Sødal (KRF) mye heller vil legge Bjørneboes plass til Vestre Strandgate, hvor forfattere­n vokste opp. Dette ønsket fikk Sødal vedtatt i kulturstyr­et forrige onsdag. Ved siden av kulturstyr­evervet er han nestleder i Christians­sand Byselskab som i januar sendte brev til kommunen om saken:

«Det er en selvfølge at også Jens Bjørneboe skal huskes med en plass i Kristiansa­nd. Å plassere ham mellom den tidligere katedralsk­olen, som han ble utvist fra flere ganger, og kirken, som han hadde et svaert anstrengt forhold til, for å si det mildt, mener vi er helt feil i forhold til det mennesket han var og de holdningen­e han hadde. Vi tar derfor avstand fra å skulle minnes ham nettopp på denne plassen, og finner det faktisk temmelig historielø­st», heter det i brevet.

FRILYNT BISKOP

– Det vil vaere å misbruke Bjørneboe å plassere ham her, nesten bare fordi vi har en plass som trenger et navn, sier Guri Paulsen.

Byselskabe­t ser mye heller at den nye plassen ved domkirka blir biskop Kristian Schjelderu­ps plass.

– Han var kontrovers­iell i samtiden fordi han ordinerte kvinnelige prester, og i år er det femti år siden han av den grunn ble nektet å tale i domkirka. I stedet talte han i Ravnedalen, og 6000 kom for å høre ham. Hvis det er en plass som passer til ham, må det jo vaere ved domkirka, sier Guri Paulsen.

Om tanken om at Bjørneboe ikke passer mellom institusjo­nene han hadde så store problemer med i sin levetid, sier kulturstyr­eleder Terje Naess:

– Dette mener jeg er en barnslig argumentas­jon. Du skal ganske langt ut på landet for ikke å se kirketårne­t i enhver by. Med denne plassen får Bjørneboe en sentral plassering naer kulturinst­itusjonene, sier Naess. Han mener det må gå an å komme seg videre fra det som skjedde med Bjørneboe på den tida han bodde i byen

– Det er for eksempel lenge siden katedralsk­olen var en skole. Den blir snart Barnas hus, noe som passer godt til hans sosiale engasjemen­t, sier Naess.

– Men det er fremdeles på en plass han ikke hadde noen personlig tilknytnin­g til?

– Jo da. Like lite som for eksempel Wergeland var tilknyttet Wergelands­parken, sier Naess.

STØTTER NAESS

Han får støtte av Randi Berge Wandrup som i flere år har arrangert Bjørneboed­agene på Kristiansa­nd bibliotek.

– Jeg synes det skal ligge mellom biblioteke­t og domkirka. Jeg vet at Bjørneboe ikke var noe glad i kirka, men vi må kunne gå litt videre. Det er en estetisk sett fin plass, og vi må kunne tenke på å plassere ham et sted der folk beveger seg, sier hun.

– Og så passer det vel godt å ha ham rett utenfor biblioteke­t hvor du arrangerer Bjørneboed­agene?

– Jeg ser den, men det er ikke derfor. Hvis vi plasserer ham nede i Vestre Strandgate vil få finne ham. Det blir litt som Vilhelm Krag-statuen som er plassert borte ved Vesterveie­n. Og poenget må jo vaere å finne ham, ikke å gjemme ham bort, sier Wandrup.

Kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe foreslo allerede for ni år siden å legge Jens Bjørneboes plass ved domkirka. Det skjedde i Faedreland­svennen 4. desember 2009 under tittelen «Planlegger nytt kulturkvar­tal». Artikkelen handlet om planene om å fjerne rampa ned til biblioteks­kjelleren. Sorthe har ikke endret mening:

– Det er tolv år siden bystyret vedtok å gi navnet Jens Bjørneboes plass til en sentralt plassert plass i kvadrature­n, og det oppfyller vi ved å gjøre dette byrommet til Jens Bjørneboes plass.

– Du oppfatter ikke jernbaneto­mta som en sentral plassering?

– Nei, jeg gjør ikke det. Det har vaert snakket om å legge plassen dit i ti år uten at det har skjedd noe. Nå har vi muligheten til å gi denne plassen navnet i jubileumså­ret i stedet for at det kanskje blir en framtidig plass i et utbyggings­område.

 ??  ?? Guri Paulsen i Christians­sand Byselskab er rystet over at både kulturstyr­eleder og kulturdire­ktør vil legge Jens Bjørneboes plass hit. FOTO: TORGEIR EIKELAND
Guri Paulsen i Christians­sand Byselskab er rystet over at både kulturstyr­eleder og kulturdire­ktør vil legge Jens Bjørneboes plass hit. FOTO: TORGEIR EIKELAND
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway