Fædrelandsvennen

Sørlending­er represente­rer Norge i «OL»

Katrine Simonsen (18), Ida Hansen (21) og Stine Larsen (22) er på plass i Abu Dhabi, der de represente­rer Norges håndballan­dslag i Special Olympics i mars.

- TEKST: HENRIK GILL henrik.gill@fvn.no

– Det å spille OL for Norge er en drøm som går i oppfyllels­e. Jeg gleder meg veldig til å kunne spille håndball i landslagsd­rakten, sier Katrine Simonsen.

Simonsen er sammen med lagvenninn­er Ida Hansen og Stine Larsen tatt ut i landslagst­roppen i håndball, som represente­rer Norge i Special Olympics. Special Olympics er OL for utviklings­hemmede, og blir arrangert hvert fjerde år.

Faedreland­svennen møtte jentene på håndballtr­ening i Nodelandsh­allen før avreise til Abu Dhabi. Simonsen og Hansen spiller til daglig på Greipstads håndballag for utviklings­hemmede (Hu-lag), mens Larsen spiller for Vindbjarts Hu-lag.

– Det er gøy å vaere med på trening her i Greipstad. Det er mye tøffere å spille her, for de trener mer hardt, sier Larsen og ler.

– HADDE IKKE TRODD DET

De tre jentene fra Kristiansa­nd er tre av tolv håndballje­nter som er tatt ut i landslagst­roppen til Norge. Sørlandet stiller derfor sterkt med en firedel av hele spillertro­ppen.

– Det er jo kult å represente­re Sørlandet. Vi har fått litt ekstra oppmerksom­het, innrømmer Hansen.

Hun har sammen med Larsen og Simonsen vaert gjennom to samlinger med håndballfo­rbundet i jakten på å sikre seg en plass i Special Olympics.

– Det var mange som kjempet hardt om en plass på laget, og jeg kom heldigvis til slutt med. Jeg ble veldig glad, og fikk sommerfugl­er i magen. Jeg hadde jo ikke trodd at jeg skulle spille i OL, sier Hansen og smiler fra øre til øre.

– Det var utrolig gøy å få beskjeden om at jeg kom med, det tok litt tid før det sank helt inn, legger Simonsen til.

Det var også et stolt øyeblikk for Larsen.

– Det var utrolig gøy, jeg ble kjempeglad. Nå ser jeg fram til Abu Dhabi, sa 22-åringen.

– TOK MEG UT AV LAGET

Alle tre jentene har spilt håndball i 8-9 år. De startet naturligvi­s med håndball sammen med sine klassevenn­inner i ung alder, mens de alle etter hvert gikk over til Hu-lag.

– Grunnen til at jeg ville spille på Hu-laget var rett og slett fordi det gikk for fort for meg etter hvert. Jeg ble redd for at jeg ikke skulle klare å henge med, og sluttet faktisk før det, før jeg begynte her, forteller Simonsen.

– Jeg spilte også sammen med klassevenn­inner, men så tok de meg ut av laget. Og da sluttet jeg etter hvert. Så begynte jeg å spille her etter en venn tipset meg, og det er jeg veldig glad for, sier Hansen, som er keeper på håndballba­nen.

– BETYR ENORMT MYE

Berit Hagen, som er trener for Greipstads Hulag, er naturligvi­s veldig stolt av sine spillere som er tatt ut til Special Olympics.

– Det er gøy å sette Greipstad på kartet. Det er utrolig gøy for alle tre, jeg er så stolt av dem, sier Hagen, som legger til viktighete­n av å ha et tilbud om et Hu-lag:

– Som de sier hadde flere av jentene ikke noe tilbud lenger etter de ikke klarte å henge med klassevenn­innene lenger. Håndballen betyr mye for dem, og da er det utrolig bra å ha dette Hu-laget. Se på foreldrene også, de får et kjempetilb­ud til ungene sine, sier Hagen.

Mødrene til landslagst­rioen var alle til stede på Greipstad-treningen før avreise til OL. De er enig i det Hagen sier.

– Det å få vaere med på noe slik er noe av det største de kommer til å oppleve. Jeg har selv spilt håndball, men var da aldri i naerheten av å spille for Norge, sier mor til Stine, Torhild Aas, og smiler.

– Stine var helt på gråten etter hun fikk beskjed om at hun skulle vaere med. Håndballen er veldig viktig, og det betyr enormt mye for en gjeng som faller litt utenfor, legger Aas til.

– HADDE TOTALPAKKA

Eva Skei fra håndballfo­rbundet er for øyeblikket sammen med Hansen, Larsen og Simonsen i Abu Dhabi. Hun er svaert fornøyd med å ha trioen med til De forente arabiske emirater.

– De er veldig flinke på banen, også er de skikkelig lagspiller­e. De bryr seg om hverandre, og glir godt inn sammen med resten av gruppa, sier Skei på telefon fra Abu Dhabi.

Skei har vaert med på prosessen for laguttak til Special Olympics. Hun forteller at det var flere krav som måtte innfris før eventuell avreise til emiratene.

– De måtte vaere selvstendi­ge nok til å kunne ta vare på seg selv, og takle en slik lang reise. De

FAKTA

Special Olympics World Summer Games

«OL» for personer med utviklings­hemming.

Abu Dhabi (De forente arabiske emirater) Arrangeres hvert fjerde år.

Cirka 7000 idrettsutø­vere fra 177 forskjelli­ge land som konkurrere­r i 24 ulike idretter. Norge har utøvere i håndball, ridning, golf, friidrett, svømming og turn.

Arrangørby:

Deltakelse:

kunne ikke vaere altfor avhengige av medisiner, og selvfølgel­ig vaere flinke i håndball. Stine, Ida og Katrine hadde denne totalpakka, skryter Skeie, som også var med i forrige Special Olympics, da Norge tok gull i håndball.

– Hvor langt håper dere å gå i Special Olympics?

– Vi reiser jo til OL for å vinne. Det gøyeste blir å spille kamper med landslagsd­rakten. Vi håper hvert fall å bli blant topp tre, sier jentene i kor.

Tirsdag formiddag startet Norges kamper i håndball under Special Olympics.

Så langt har Hansen, Simonsen og Larsen vaert med på tre seire, en uavgjort og to tap. Kampene fortsetter denne uka. ● ●

 ?? FOTO: HENRIK GILL ?? Katrine Simonsen (18), Ida Hansen (21) og Stine Larsen (22) represente­rer Norge i Special Olympics i mars.
FOTO: HENRIK GILL Katrine Simonsen (18), Ida Hansen (21) og Stine Larsen (22) represente­rer Norge i Special Olympics i mars.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway