Fædrelandsvennen

Han tjente 19,1 mill. i fjor

Elkems konsernsje­f, Helge Aasen, fikk 19,1 millioner kroner i lønn og bonus i 2018.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– 2018 var et historisk svaert godt år for Elkem resultatme­ssig. Det var dessuten et spesielt år med børsnoteri­ngen som ble fullført i mars. Om lag 70 prosent av de kortsiktig­e godtgjørel­sene for de i ledelsen som arbeidet med børsnoteri­ngen, utover lønn, var som følge av nettopp børsnoteri­ngen. Resten var resultatba­sert, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Johannes Dobson til Faedreland­svennen.

Han snakker om avlønninge­n til konsernsje­f Helge Aasen og resten av Elkems konsernled­else, først omtalt i Finansavis­en tirsdag.

PENT BETALT

De ti i konsernled­elsen fikk pent betalt i fjor:

Helge Aasen, som bor i Kristiansa­nd og ofte arbeider ut fra Fiskaa, endte opp med 19,1 millioner kroner brutto. Derav var 5,4 mill. fastlønn, resten besto av forskjelli­ge insentiv-elementer. Mest tynget altså konsernets vellykkede tilbakekom­st på Oslo Børs. Den ble jo forlatt våren 2005, etter at kinesiske Bluestar hadde kjøpt alle aksjene.

Og for ordens skyld: Når Faedreland­svennen ber Aasen om en kommentar, henviser han til Johannes Dobson, som er sitert innledning­svis.

DÅRLIGSTE: 3,3 MILL.

En annen konserndir­ektør som jobbet med børsnoteri­ngen og som er å se på Fiskaa av og til, men som bor i Oslo, er Carbon-sjef Inge André Grubben-strømnes. Han havnet på 7,8 millioner kroner.

Katja Lehland, hr-direktør på konsernniv­å med bolig i Kristiansa­nd, fikk betalt 4,2 millioner kroner. (Hun arbeidet ikke med børsnoteri­ngen.)

Den dårligst betalte blant de ti var for øvrig Louis Vovelle, konserndir­ektør for innovasjon, forskning og utvikling. Han fikk 3,3 millioner kroner.

Og selv om 2018 var et uvanlig innbringen­de år for Elkems konsernled­else, hadde de til salt i grøten i 2017 også. Det året fikk Helge Aasen 14,8 millioner kroner i lønn og bonus, Katja Lehland fikk 4,0 mill. og Inge André Grubbenstr­ømnes 5,6 millioner kroner – rett nok i en annen funksjon enn å vaere Carbon-sjef.

STERKE TOPP- OG BUNNLINJER

Så hører det naturligvi­s med til historien at 2018 virkelig var et godt år for materialko­nsernet Elkem, med over 6200 ansatte og 27 produksjon­ssteder i en rekke land – og både et sentralt forsknings­senter og karbon-produksjon på Fiskaa.

At inntektene vokste med hele 21 prosent, forklarer konsernsje­f Helge Aasen i sin årsrapport-beretning med økte volumer, gode priser og eksellente ytelser i alle divisjoner.

Overskudde­t før skatt ble mer enn doblet fra 2017. Ja, faktisk naermet marginene seg det Sørlandet så blant de mest lønnsomme oljeservic­ebedriften­e før oljekrisen satte inn høsten 2014.

Tirsdag ettermidda­g var Elkem verdsatt til 17,3 milliarder kroner på Oslo Børs.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND (ARKIV) ?? Drøye 19 millioner kroner summerte Helge Aasens lønnsslipp­er seg til i 2018. Mye var bonus og skyldtes saerlig børsnoteri­ngen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND (ARKIV) Drøye 19 millioner kroner summerte Helge Aasens lønnsslipp­er seg til i 2018. Mye var bonus og skyldtes saerlig børsnoteri­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway