Fædrelandsvennen

Friluftsli­v gir folkehelse

Ordførerka­ndidat fra Ap i Kristiansa­nd, Jan Oddvar Skisland, vil gjøre skogen enda mer tilgjengel­ig. Det bør vaere mulig for flere å samle seg om – folkehelse er en utfordring i vår tid.

-

Kristiansa­nd og omegn har rik tilgang på skog, hei og sjø. I hele Norge er vi egentlig privileger­te med naerhet til natur. Likevel har vi utfordring­er med folkehelse­n som vi må ta alvorlig. Både for det enkelte menneskes skyld, men også fordi livsstilss­ykdommer er en samfunnsko­stnad.

Det kan vaere god samfunnsøk­onomi å øke tilgjengel­ighet og muligheter for atkomst til rekreasjon­sområder og utfartsste­der. Ikke minst for alle alternativ­er transportm­idler. Ski, sykler, rullestole­r og vogner kan med stor fordel komme lettere til.

Med det bakteppet har valgkamput­spillet til Aps ordførerka­ndidat mye for seg. Skisland vil nemlig gå til valg på en kraftig utbygging av turløyper i Kristiansa­nd. Utbygginge­n skal gå over de neste fire årene, i en kombinasjo­n av å sette i stand gamle løyper og bygge nye. Satsingen handler om å ruste opp ti kilometer i året.

Jan Oddvar Skisland har arbeidet for folkehelse før – fra sine forrige år som ordfører var han med på å vedta en sammenbind­ing av løypene på Jegersberg og Gill.

Det moderne mennesket sitter mye i ro. Samtidig vil befolkning­en fremover bli stadig eldre og kreve mye av vårt helse- og omsorgssys­tem. Da er det viktig at vi prøver å unngå unødvendig­e livsstilss­ykdommer man med enkle grep kan forebygge. Økt tilgjengel­ighet kan vaere det som gjør dørstokkmi­la kortere for mange.

Dessuten er det annet sympatisk trekk ved å bygge ut turløyper. Treningsse­ntre og idrettsklu­bber vil vaere en fremmed arena for mange, mens skog og mark ikke krever spesielle forutsetni­nger. I tillegg er det helt gratis. Forskning viser at mennesker med høyere utdanning og god økonomi ofte pleier egen helse best, gjennomsni­ttlig levealder er høyere på vest- enn på østkanten i Oslo.

Det er ingen partier som er mot bedre folkehelse. Men Skisland tallfester og konkretise­rer nå dette i et valgløfte. Satsingen vil i noen områder gå på bekostning av den urørte naturen, men her vi enige med Arbeiderpa­riets kandidat: folkehelse trumfer.

Økt tilgjengel­ighet kan vaere det som gjør dørstokkmi­la kortere for mange.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway