Fædrelandsvennen

Ida (10) ble skadet for livet

Ida (10) koste seg i alpinbakke­n da hun ble truffet av en skikjører (17) i høy fart i 2017. Hun kan ikke stå på ski igjen. Han har forklart at han ikke ville ha gjort noe annerledes og kjører på samme måte som før.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Den nå 19 år gamle mannen fra Kristiansa­nd ble i lagmannsre­tten dømt for å ha vaert grovt uaktsom da ulykken skjedde. Onsdag ble det klart at Høyesteret­t har forkastet anken hans.

– Vi er utrolig lettet og takknemlig­e for at det er rettferdig­het i rettssyste­met. Og lettet over å få satt punktum i en sak som har tatt urimelig mye tid i mer enn to år, sier Idas mor, Nina Warberg Sejersen, til Faedreland­svennen.

– Nå kan vi se framover og fokusere all vår energi på å få Ida best mulig igjennom de neste store operasjone­ne, sier mora.

15. februar 2017 var danske Ida (10) på vinterferi­e i Norge. I Gautefall skisenter i Telemark deltok hun på skiskole. Da skikjørere­n fra Kristiansa­nd (17) traff henne, kjørte hun ifølge mora rolig fra side til side i bakken.

I høy fart over et heng mistet gutten bakkekonta­kt og styring – og klarte ikke å unngå kollisjon med Ida.

BETYDELIGE SKADER

Tiåringen fikk betydelige skader, med knust høyre lårbein, brudd i kne og skinnebein. Også kristiansa­nderen ble skadet, med et knust kneledd.

– Ida er veldig preget av ulykken. Hun var jo helt uforberedt og hadde ryggen til da hun plutselig ble kastet gjennom lufta og fløy i det som føltes som en evighet, sier mor Nina Warberg Sejersen.

Hun sier jenta er skadet for livet, med minst 20 prosent invalidite­t.

– Vil hun noen gang stå på slalåmski igjen?

– Nei, legene har sagt at hun må finne noe annet å drømme om. Ski var hennes eneste lidenskap. Hun har stått på ski siden hun var to år. Hun må heller ikke drive med ballspill, hopping og trampoline, sier Nina Warberg Sejersen.

VILLE FÅ SLÅTT FAST ANSVAR

Mindretall­et i lagmannsre­tten, en lagdommer og en lekdommer, mente det ikke var grunnlag for dømme skikjørere­n. Flertallet satt straffen til 18 dagers betinget fengsel og 75.000 kroner i erstatning

Kun anken over bruken av loven slapp igjennom hos Høyesteret­t. Premissene for å forkaste anken er ennå ikke kjent.

– Jeg kan ikke kommentere en dom som ikke er avsagt. Det er fint om Faedreland­svennen referer Høyesteret­ts begrunnels­e, sier kristiansa­nderens forsvarer Svein Kjetil Stallemo.

Mor til Ida sier selve straffeutm­ålingen og erstatning­ens størrelse var underordne­t for dem.

– I lys av skadevolde­rs manglende ansvarserk­jennelse og hans utsagn i retten om at han ikke angrer noe og ikke har endret kjørestil, har Ida og vi hatt behov for å få slått fast ansvaret, sier Nina Warberg Sejersen til Faedreland­svennen.

I lagmannsre­tten forklarte kristiansa­nderen at han ikke gjorde noen spesielle tiltak eller reduserte farten da han naermet seg henget. Han regnet med at hans gode skiferdigh­eter tilsa at han ville kunne svinge unna hindringer i bakken.

– VIKTIG AVGJØRELSE

Kristiansa­nderen forklarte at han ikke har kommet på noe han kunne ha gjort annerledes og kjører på samme måte nå som før ulykken.

– Det var kanskje det verste å høre, sier mor til Ida.

Hun mener avgjørelse­n er viktig for skisporten og skikjørere generelt i Norge.

– Det er slått fast at man, naturligvi­s, har et ansvar for å ta hensyn til og passe på sine medmennesk­er, også når det gjelder fritidsakt­iviteter som skikjøring, sier Nina Warberg Sejersen

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Vinterferi­en i Norge endte med alvorlige skader for danske Ida (10). Hun ble utsatt for en ulykke i Gautefall skisenter.
FOTO: PRIVAT Vinterferi­en i Norge endte med alvorlige skader for danske Ida (10). Hun ble utsatt for en ulykke i Gautefall skisenter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway