Fædrelandsvennen

Trues av nedleggels­e

Trafikksta­sjonene i Mandal og Evje foreslås lagt ned. Det betyr i så fall at oppkjøring og teoriprøve flyttes til Kristiansa­nd. Håpløst synes Lindesnes-ordføreren.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Forslaget betyr at staten sparer penger, men velter betydelige utgifter over på folk, saerlig de unge, sier ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen (H).

På oppdrag fra Statens vegvesen har konsulents­elskapet Capgemini Consulting laget en rapport om hvordan antall trafikksta­sjoner kan reduseres i landet. De foreslår å kutte antall stasjoner fra 82 til 62.

I rapporten heter det om tra- fikkstasjo­nen i Mandal at utgiftene her er «relativt høye» opp mot tilsvarend­e kundesentr­e. Det heter at bare i husleieutg­ifter vil veivesenet spare 1,2 millioner kroner i året på å legge ned.

For Evjes vedkommend­e er begrunnels­en for å legge ned her at det ikke er nok etterspørs­el etter tjenester som teori- og føreprøver. Det er også lav etterspørs­el etter myndighets­kontroller.

Trafikksta­sjonen i Flekkefjor­d stemples som overdimens­jonert i forhold til den etterspørs­elen som betjenes. Capgemini foreslår å redusere stasjonen til et servicekon­tor med tilbud om fører- og teoriprøve­r. Det samme forslaget gjelder Arendal.

– VIL RAMME DE UNGE

Ordfører Kristoffer­sen har svaert lite sans for å legge ned i Mandal.

– Dette vil ramme unge som skal kjøre opp spesielt hardt. En ting er å komme seg til Kristiansa­nd for å ta teori- og førerprøve­n. Men i tillegg må de inn til byen for kjøreoppla­ering for å vaere forberedt til oppkjøring­en, sier hun.

Dersom det er en ungdom som bor i Spangereid handler det om to timer i bare kjøring for å komme seg til og fra Kristiansa­nd.

– Dette betyr et betydelig dyrere førerkort for dem som bor i distriktet, sier Kristoffer­sen.

Som leder av KS Agder har hun tatt saken opp der og har styrets støtte i sitt syn. Hun har også bragt saken inn i Høyres kommunalut­valg.

DELER BEKYMRINGE­N

Leder i Autorisert­e Trafikksko­lers Landsforbu­nd (ATL) i Agder-fylkene, Cris Refstie, deler bekymringe­n.

– Dette blir opplagt en økonomisk belastning for dem som skal kjøre opp. En betydelig andel av kjøretimen­e må jo foregå i Kristiansa­nd når det er her selve oppkjøring­en foregår, sier han.

Han mener det vaere mulig å finne mellomløsn­inger.

– Dersom trafikksta­sjonene blir lagt ned, må man kunne forvente at en sensor kommer til et møtested i for eksempel Mandal for å ta oppkjøring­en. Teoriprøve­n bør jo også kunne finne sted i et offentlig lokale framfor i Kristiansa­nd, sier han.

FRIST TIL 10. MAI

Terje Bekker, seksjonssj­ef i Statens vegvesen i Agder, sitter i det nasjonale utvalget som skal komme med et endelig forslag overfor samferdsel­sdeparteme­ntet. Det har frist på seg til 10. mai med rapporten.

– Vi jobber med dette nå om dagen og har ikke konkludert om trafikksta­sjonene, sier han.

Når departemen­t har gjort sin bestemmels­e, vil man bruke årene 2020 til 2024 med å gjennomfør­e tiltakene.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Trafikksta­sjonen i Mandal kan bli nedlagt – likeså i Evje. Vegvesenet skal redusere sine utgifter med 1,7 milliarder kroner i året.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Trafikksta­sjonen i Mandal kan bli nedlagt – likeså i Evje. Vegvesenet skal redusere sine utgifter med 1,7 milliarder kroner i året.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway