Fædrelandsvennen

Statsråden ble imponert

Digitalise­ringsminis­ter Nikolai Astrup lot seg imponere av Mechatroni­cs Innovation Lab i Grimstad. Så fikk han da også se og høre mye.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Jeg er imponert over det jeg har sett, men ikke overrasket. At Mechatroni­cs Innovation Lab finnes, er verdifullt for naeringsli­vet. Store investerin­ger er lagt ned her. MIL vil kunne gi viktige bidrag til en digitalise­ring som kommer til å skape verdier. Ja, den utgjør simpelthen et viktig bidrag til verdiskapi­ngen i samfunnet, sier digitalise­ringsminis­ter Nikolai Astrup til Faedreland­svennen.

Han har først vaert hos UIA i Grimstad denne tirsdag ettermidda­gen. Der har han hørt om kunstig intelligen­s og fått innspill til regjeringe­ns arbeid med en digitalise­ringsstrat­egi. Deretter har han fått et kompaktfor­edrag fra Node-sjef Anne Grete Ellingsen om sørlandsk teknologim­iljø, med vekt på offshore leverandør­bedrifter, pluss at hun har hamret inn betydninge­n av at datasystem­er kan snakke sammen.

I tillegg har Ellingsen gjort det mer enn tydelig at Node ønsker å bli anbefalt av regjeringe­n på veien inn i et svaert Eu-program som dreier seg om digital nyskaping. For sikkerhets skyld gjentar hun det samme budskapet noen minutter senere.

Dessuten takker hun igjen pent for de 100 millioner kronene regjeringe­n bidro med, slik at MIL kunne åpne dørene høsten 2017.

– MINDRE BAE, MER ULL

Så har Svein-inge Baade Ringstad - produktsje­f ved MIL og en av selskapets seks fast ansatte - kjørt gjennom en presentasj­on av MILS utrolige utstyrspar­k og poengtert at Norge definitivt må få opp digitalise­ringstempo­et. Han dokumenter­er behovet med internasjo­nal robot-statistikk og oppsummere­r budskapet på klingende nordnorsk med «mindre bae, mer ull!»

Deretter har digitalise­ringsminis­ter Astrup vaert på omvisning hos MIL. Han har sett roboter, en rekke 3D-printere med varierte egenskaper, blitt forklart om superdatam­askiner, kunstig virkelighe­t, sementlab, drillingla­b, klimakamme­r, hydraulikk-sentralnev­esystem, strekkbenk, båretorn, kevlar-påføring på 3D-printet stål og mye mer. Han har sågar trykket på en knapp, og etter litt om og men satt i gang en robotopera­sjon.

Som finale har han prøvekjørt en boresimula­tor Mhwirth har skjenket MIL.

NAERME UIA

– Hvor viktig er naerheten mellom MIL og UIA? lurer Nikolai Astrup på.

– Veien er kort i begge retninger og UIA får tilgang på utstyr universite­tet aldri ville ha klart å skaffe seg selv. En vinn-vinn-situasjon! svarer Svein-inge Baade Ringstad.

Mens Grimstads ordfører Kjetil Glimsdal, som inngår i ministeren­s fyldige følge, minner om satsingen på velferdste­knologi blant alle de skarpe hodene på campus Grimstad.

Det får samtalen til å dreie over på at roboter bør kunne behandle nakkeskade­r; det dreier seg jo om stadig gjentagels­e av én og samme massasje-bevegelse.

– Hvem melder seg frivillig som førstemann til å prøve? humrer Nikolai Astrup på vei ut til drosjen.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Digitalise­ringsminis­ter Nikolai Astrup (i midten) blir forklart om avansert teknologi av MILS produktsje­f Svein-inge Baade Ringstad. Bak skimtes John Eivind Velure fra Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het, Nkom.
FOTO: JACOB BUCHARD Digitalise­ringsminis­ter Nikolai Astrup (i midten) blir forklart om avansert teknologi av MILS produktsje­f Svein-inge Baade Ringstad. Bak skimtes John Eivind Velure fra Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het, Nkom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway