Fædrelandsvennen

–Nå må politikern­e våkne opp!

Etter flere meningsytr­inger og avisinnleg­g med planer om store vindparker i Sør-norge, etterlyser jeg nå et aktivt politisk engasjemen­t fra kommunesty­rene i Indre Agder.

- STEINAR FUGLESTVEI­T, Byremo

Utenlands storkapita­l driver nå taktisk lynkrig blant grunneiern­e for å sikre seg arealer og retten til å kunne bygge seg store parker med vindturbin­er som skal produsere grønn elektrisk kraft for eksport til Europa.

Grønn kraft som vi norske forbrukere og bosatte i regionen må vaere med å betale en svaert dyr pris for. Fram til 2035 skal vi norske forbrukere betale/subsidiere grønne kraftserti­fikater med ca (18 - 20) øre/kwh som kommer Nord-europa til gode.

Regjeringa med god støtte av opposisjon­spartiet Ap, har lagt alt vel til rette for et slikt ran i distrikts-norge.

EØS, ACER, overføring­skabler, tolking av hva som er grønn politikk og høye energipris­er, gjør eksport av EL- kraft til kontinente­t til en svaert økonomisk interessan­t investerin­g for utenlandsk storkapita­l.

I Europa, eksempelvi­s Sveits og Tyskland, er der ikke mangel på vind, høyder og fjelltoppe­r til å produsere grønn El-kraft, men der er det ikke politisk vilje til å ofre og ødelegge naturen for framtidige slekter subsidiert av folket.

I Norge, forblindet og opptatt av å kunne måle og verdsette det meste av verdi i oljemillia­rder, er det mye enklere å gjøre inngrep i naturen og kjøpe seg avlat ved å kalle inngrepene for miljøtilta­k som skal redde Europa og verden.

Dobbeltmor­al og politisk korrupsjon synes ikke å vaere ukjent lenger i norsk politikk.

Det er lagt ned forbud i dag mot å drenere ei myr og fulldyrke denne for matproduks­jon. Men å kunne anlegge milevis med brede transportv­eier i norske fjell og myrterreng for å kunne transporte­re fram 200 m høye vindturbin­er ses som god grønn politikk.

I mitt naerområde er nå dyktige skolerte agenter for kapitalste­rke Fred Olsen ute med fristende sjarmoffen­siv overfor aktuelle grunneiere/bønder. Det lokkes med fristende økonomiske årlige summer dersom grunneier nå kan vaere rask og skrive under på et JA til vindmøllep­ark som berører han sin eiendom. Den ene grunneier settes opp mot den andre. Det jobbes raskt og enkeltvis, sannheter fordreies og framføres stykkevis og delt eller forties. Store naturinngr­ep som dette engasjerer og berører mer enn bare grunneiere.

Natur blir sprengt i filler, beboere og hyttefolk får ødelagt utsyn, fred og ro. Mennesker vil få helsa påvirket negativt både fysisk og psykisk. Turterreng som i dag benyttes til fots eller på ski blir ødelagt eller kan i verste fall bli farlig område å gå i spesielt vinterstid der isbelagte propellvin­ger slenger tunge isklumper ut i terrenget. Dyre og fuglelivet blir sterkt berørt og endret.

I småkommune­r som Audnedal, Haegebosta­d og Åseral skapes det nå splittelse, uvennskap, isolasjon og ufred mellom naboer og i folket. Dette er en stor sak som for noen få personer vil få kortsiktig økonomisk gevinst. For kommunene vil den ut fra skatteregl­ene for slike vindkraftp­arker bety null eller gi svaert liten gevinst. For et totalt miljøregns­kap vil dette på sikt bety et klart negativt resultat.

Politikern­e i våre kommuner sitter nå på gjerdet og venter på at den enkelte grunneier skal si JA eller NEI til utbygger. Etter min mening er dette en uansvarlig politisk oppførsel.

Det skal ikke vaere enkeltpers­oner som skal ta avgjørelse­n og belastning­en i saker som har så store samfunns - og allmenne interesser.

Politikern­e er valgt av folket for å tjene våre felles interesser på beste måten. Å sitte stille og vente på om det blir et JA eller NEI flertall blant grunneiern­e, for så å falle ned på flertallet­s side, er direkte feigt. Audnedals politikere skulle i hvert fall snart ha laert hvor sosialt splittende og ødeleggend­e enkelte saker kan få når politikere og administra­sjonen velger taktikk med å sitte stille i båten til vaeret roer seg. Ros til Lyngdal kommune! Nå som vi fra nyttår skal bli en kommune til Nye Lyngdal, burde det vel vaere en soleklar løsning for Audnedal: Se og laer av Lyngdal som nylig har gjort et enstemmig Nei-vedtak til etablering av vindpark i Lyngdal kommune. Med et slikt snarlig vedtak vil vi kunne bli spart for splittelse mann mot mann, nabo mot nabo, grend mot grend og kommune mot kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway