Fædrelandsvennen

Resirkuler­ing av glass og metall

-

Avfall Sør har sendt ut en ny brosjyre som handler om smart søppelsort­ering. Ordningen er et prisverdig tiltak for å minne om at vi alle har et ansvar for miljøet, og at flest mulig bør gjøre en innsats for dette, og samtidig blir kvitt avfall og rask.

Men prisen husholdnin­gen betaler, er bruk av tid til rengjøring, tørk av emballasje og trilling av tunge dunker til høvelig vegkant. Avfallet serveres om enn ikke på sølvfat, så til minst mulig bry for de som henter. Regningen kan vi snakke om en annen gang. Avfall sør fortjenest­e ved salg er heller ikke tema i dette innlegget.

Som de fleste husstander har jeg fått melding om ny ordning når det gjelder deponering av glass og metall. En saerskilt dunk for slikt avfall vil bli utlevert husstanden­e, og nåvaerende returpunkt­ene fjernes. Etter hva jeg forstår, vil mottak av slikt avfall ved miljøstasj­onene nedlegges. Derved blir befolkning­en tvunget til å bruke den nye ordning med en ekstra boks for privat oppsamling. Rasjonelt og greit for henting minst mulig bry. Metallet kopper er det blitt lite av i naturen, og det som finnes er lite drivverdig, så samlet sett ville det vaere lukrativt om kopper blir å finne i avfallsbok­sene.

Ettersom det på min eiendom ikke er høvelig plass for nok en avfallsdun­k, ringte jeg Avfall Sør for å si at jeg ikke ønsket nok en søppeldunk. Forholdene ligger ikke til rette for det, av plasshensy­n. I den bratte bakken opp til huset kan den ikke stå, da denne vinterstid må gi plass til parkering av en bil, da kommunen hver høst til vår setter opp forbudsski­lt langs min eiendom, av hensyn til brøytebil. Et vanskelig trappepart­i gjør at søppelboks ikke kan plasseres i vedkjeller og hagemøbeld­eponi, da nevnte trapp er et hinder, slik den er utformet. Som et gammelt menneske på naer 88 år har jeg ikke krefter til å bale med tunge objekter, som det ikke er mulig å trille på plass.

Så kommer rosinen i pølsa: Kundebehan­dler hos Avfall Sør forteller meg at jeg er nødt til å ta i mot nevne boks. Jeg har ikke noe valg, fordi det er bestemt. Hvem har bestemt, og hvem sår bak vedtak? Hvilken hjemmel hadde hun å henvise til? Jo, jeg kunne anke. Siden jeg ikke har fått eller sett et vedtak, hvem skulle jeg klage til? Kundebehan­dler kunne ikke redegjøre for hvem som har myndighet til å prakke på deg noe du ikke ønsker. Eiendommen er tross alt min, og har, selv om jeg gjerne samarbeide­r hvis mulig, også noe å si. Eller må jeg finne meg i en tvangsplas­sering? Jeg kunne jo sette boksen på taket, men da måtte rette vedkommend­e selv hente den ned.

Imøteser en redegjørel­se fra Avfall Sør. AUD GJENGEDAL PEDERSEN

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway