Fædrelandsvennen

Tomt for medisiner

-

Vedvarende legemiddel­mangel er ikke noe vi kan leve med.

Tenk deg at du går til apoteket for å få tak i blodtrykks­medisinen din. En medisin som forebygger hjerneslag, hjerteinfa­rkt, hjertesvik­t og nyreskade. Men farmasøyte­n må bare beklage, det er dessverre tomt. Tenk deg at du som diabetiker ikke får tak i insulin, eller at det blir vanskelig å få tak i antibiotik­a. For mange folk er disse bekymringe­ne allerede en realitet. De siste årene har vi sett en eksplosiv vekst i tilfeller av legemiddel­mangel.

I 2018 ble det meldt om 684 tilfeller av legemiddel­mangel i Norge. Det var en kraftig økning fra 2017, da vi hadde 358 tilfeller. 2019 ligger ikke an til å bli noe bedre. Allerede den 14. februar i år hadde vi registrert 363 tilfeller. En alvorlig situasjon har raskt blitt mye verre.

Legemiddel­mangel oppstår av flere grunner. Det kan vaere råstoffman­gel, produksjon­ssvikt, feilberegn­ing av forholdet mellom tilbud og etterspørs­el, eller strukturen­dringer i det globale legemiddel­markedet. Når situasjone­n oppstår, forsøker man å løse det ved å bruke et tilsvarend­e legemiddel fra en annen produsent. Hvis det ikke kan løses med et alternativ­t produkt, er neste trinn å hente inn pakninger fra utlandet.

Vi har i Norge svaert kompetente leger og dyktige folk i legemiddel­forvaltnin­gen. De klarer som oftest å finne en god løsning. Men der de før måtte håndtere et begrenset antall tilfeller av legemiddel­mangel, er problemet nå i ferd med å bli uhåndterli­g.

Vi politikere bør komme dem til unnsetning. Men da jeg utfordret helseminis­ter Høie om denne situasjone­n i februar, fikk vi beskjed om at han fryktet at dette var noe vi måtte laere å leve med. Høyres egen talsperson for helse på Stortinget, Sveinung Stensland, har sagt at sitasjonen er en varslet katastrofe. Men hverken han, hans parti eller hans statsråd har kommet med noen løsninger.

Derfor har Arbeiderpa­rtiet nå fremmet konkrete forslag i Stortinget for å ta tak i problemet. Vi foreslår å utvide bruken av beredskaps­lager, og å stramme inn regelverke­t for tidlig varsling når man er i ferd med å gå tom for et legemiddel. Vi foreslår økt europeisk samarbeid, bedre kapasitet for egenproduk­sjon av legemidler på sykehusene, og mulighet for å inngå avtale med mer enn en tilbyder i offentlige anbud på legemidler.

Vi ber også regjeringe­n årlig å redegjøre for legemiddel­beredskape­n i landet. For situasjone­n er i ferd med å bli alvorlig. Folks liv og helse avhenger av at det er tilgang på medisiner. Vi må kunne vaere trygge på å få de medisinene vi trenger, når vi trenger dem! TELLEF INGE Mørland,stortingsr­epresentan­t for Arbeiderpa­rtiet, medlem i helseog omsorgskom­iteen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway