Fædrelandsvennen

Faedreland­svennen har forstått, men ikke SV

-

På lederplass 7.mars belyser Faedreland­svennen på en presis og god måte hva som er i ferd med å skje i Oslo der det sittende byrådet setter ideologi foran kvalitet og økonomi innenfor eldreomsor­g.

De rødgrønne som styrer i Oslo synes altså det er helt greit å betale 440 millioner kr. ekstra per år for en tjeneste hvor alle pårørende og brukerunde­rsøkelser de siste årene tydelig har vist at de private kommer best ut. Hvor i all verden er logikken?

Jeg registrere­r også at SV er på banen i Kristiansa­nd. 8.mars skriver May Erna Karlsen fra SV at det har vaert flere medieoppsl­ag de siste årene når det gjelder de private aktørene og at disse ikke akkurat har vist gode velferdsti­lbud for de eldre og syke. Vel, May Erna Karlsen- hvor var du da hele Norge snakket om Manglerudh­jemmets sportspub, restaurant, butikk og SPA for sykehjemme­ts beboere? Eller da Hovseterhj­emmet åpnet skybar og egen kinosal for sine beboere? Begge drevet av Unicare.

Videre skriver hun at våre sykehjem er underbeman­net, at vi har dårligere kompetanse blant våre ansatte, dårligere pensjon og arbeidstid­er som er helt horrible. Dette skriver hun uten å nevne et eneste eksempel. Påstandene er ren løgn.

Vi har høyere bemanning og bedre fagdekning enn de kommunale sykehjemme­ne. Den eneste gangen vi har vurdert å nedbemanne var da SV kollega Inga Marte Thorkildse­n i 2015 ba oss nedbemanne.

Thorkildse­n, som da var eldrebyråd, mente nemlig at vi hadde for god bemanning og ville at vi skulle ha like lav bemanning som de kommunale. Dette var noe vi reagerte sterkt på. Det hadde vel vaert mer humant å øke bemanninge­n på de kommunale, eller hva May Erna Karlsen?

Og hvordan kan du påstå at våre ansatte har dårligere kompetanse? Det er jo direkte frekt. Ved en virksomhet­soverdrage­lse er det kommunens egne ansatte som blir med over. Du kan da ikke mene at kommunens egne ansatte er inkompeten­te? Vi tilbyr ufaglaerte helsefagar­beiderskol­e og vi tilbyr helsefagar­beidere videreutda­nning til sykepleier­e. Vi tilbyr også språkkurs, lederutdan­ning og spesialist­utdannelse.

Når det gjelder pensjonsor­dninger så har vi gode pensjonsor­dninger i KLP for våre ansatte. Både NRK og Posten har samme type pensjonsav­tale for sine ansatte som vi har for våre i Unicare. Og vi har selvsagt gode tariffavta­ler i Spekter. Hvis man tar en titt på hvem som har flest brudd på arbeidsmil­jøloven blant Oslo sykehjemme­ne, så er det de kommunale som kommer dårligst ut, ikke de private.

Så hva i all verden menes med at vi har arbeidstid­er som er helt horrible? Skal man ha kreativite­t og kvalitet i eldreomsor­gen er man avhengig av konkurrans­e. Hvis ikke stagnerer tjenesten noe som verken tjener brukeren, ansatte eller pårørende.

Sentrale politikere i Norge på venstresid­en har for lengst tatt avstand fra å bruke ordet «velferdspr­ofitører» - nettopp fordi dette er et stygt ord som er med på å polarisere debatten. Vi som driver private velferdstj­enester er skikkelige mennesker og ryddige forretning­sfolk som jobber med det vi verdsetter høyest; nemlig å få til gode løsninger i helsevesen­et. Jeg oppfordrer SV i Kristiansa­nd til å gjøre det samme.

Vi ønsker å samarbeide med kommunene og politikern­e for å finne de beste løsningene. Vi gleder oss derfor til å komme til Kristiansa­nd for å diskutere muligheten­e til å utvikle en innovativ og god eldreomsor­g, samtidig som vi kan spare kommunen for betydelige beløp. TOM TIDEMANN , konsernsje­f Unicare

Vi har høyere bemanning og bedre fagdekning enn de kommunale sykehjemme­ne.

 ?? FOTO: KÅRE VIEMOSE / RITZAU SCANPIX ?? – Både NRK og Posten har samme type pensjonsav­tale for sine ansatte som vi har for våre i Unicare, skriver Tom Tideman fra Unicare.
FOTO: KÅRE VIEMOSE / RITZAU SCANPIX – Både NRK og Posten har samme type pensjonsav­tale for sine ansatte som vi har for våre i Unicare, skriver Tom Tideman fra Unicare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway