Fædrelandsvennen

Fergeankom­ster i Kristiansa­nd

Fin overfart til Hirtshals fredag morgen tross 17 m/s vind akterut. Superspeed 1 klapper til kai, portene åpnes og fem minutt senere suser vi avsted på E39 med kurs for Århus og feiring av barnebarne­ts mastergrad.

- ØYVIND FRYDENLUND

Fin feiring og stor stemning, alle er fornøyde tross språklige problemer (vi unngikk å ty til engelsk). Søndag kveld kjører vi ombord i Superspeed 2 hvor hele bilkøen finner sin plass i båtens buk i løpet av et kvarter. Nok en behagelig overfart med god mat og tilhørende drikke. Ankomst Kristiansa­nd på minuttet ifølge ruteplanen. Dette var bra! Nå skal det bli godt å komme hjem til hund, katt og egen seng.

For en nedtur! I Kristiansa­nd havn er alt som før. Dette har gått igjen i leserbrev så lenge jeg kan huske. Joda, to filer fra dekk 6 kommer fort ut av båten og ned på fast grunn. Dermed er det slutt på moroa. Hva er det som skjer? Det er skiltet med to filer for de som har noe de ikke vil fortolle og en fil for de som er aerlige (kun en mann i sort pickup). Nei skulle du sett, de to filene presses inn til en, og som de fredelige menneskene de fleste nordmenn er, glidelåser vi oss på plass i sneglefart med hyppige stopp.

Etter omtrent en times tid begynner vi å bli litt røde i toppen. Hva eller hvem er det som stikker kjepper i hjulene her? Tollvesene­t har jo gjentatte ganger opplyst oss om at de umulig kan vaere opphav til problemet, men at det er kapasitets­problemer ved innkjøring­en til E39 og E18 som er det egentlige problemet. Men nå er klokken blitt godt over 01.15 på mandag morgen og det er nesten ikke en bil å se oppe på broen. Omsider siger vi inn mot tollernes enemerker. Først en mann halvveis i skjul, deretter to andre i fremskutt posisjon som bare står og glaner (antar det heter observerer på tollspråke­t). Og der dukker omsider problemet opp personifis­ert i en mann ikledd tollvesene­ts uniform.

Med ujevne mellomrom finner han det for godt å stikke hodet inn i passerende privatbile­r og spørre om hvorfra, hvorfor og hvor mye. Ikke vet jeg. Men poenget mitt er at mens han spør og de andre tre tollerne observerer, så står alle vi andre i kø og venter! Kunne kanskje noen av de tre obervatøre­ne vinket oss andre forbi imens? Og hva er vitsen med dette? Joda, vi hadde med oss Harry-øl, Harry-vin og to pakker bacon, kaninlår også. Noe av det samme vil jeg tro de aller fleste andre bilistene også hadde med seg.

Har tollvesene­t endret rutinene sine fra femti-tallet da de faerreste disponerte bil og det rullet tjue til tredve biler i land fra danskebåte­n og til dagens situasjon hvor det kommer en bilkø på et par kilometer i land? Det virker ikke slik. Nytenkning, har tollvesene­t vilje og evne til det?

Nå kommer jeg til poenget; Hvorfor ligger fergehavna midt i byen? Vi kan bygge ut vegsysteme­t rundt Gartnerløk­ka for hvor mange milliarder som helst, men fortsatt står denne ene tolleren og sperrer for all utvikling. Hvorfor ikke legge til fergene i Vige hvor det allerede er opparbeide­t vegforbind­elser til både E18 og E39. Så kan containern­e få plass der vi nå står og venter på at tollerne holder på med sitt.

For en nedtur! I Kristiansa­nd havn er alt som før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway