Fædrelandsvennen

Ny kraft til Festningen

Det nye trappe- og heistilbyg­get tilfører festningen ny etterlengt­et kraft.

-

Det er utsøkt utformet og riktige materialer er blitt brukt. Den mørke brune fargen på tilbygget harmonere med fargen på portene. Glasset skiller tilbygget fra selve festningen. De konkurrere­r ikke med hverandre, men gir hverandre ny kraft.

Det at dette ikke bare er et heistilbyg­g, men også et trappehus gjør at festningen nå kan benyttes på en annen måte. Det blir mye mer tilgjengel­ig og anvendelig. Det kan bli et tidsskille i bruken.

Jeg er så pass ung at jeg husker når taket var helt nytt i 1972. Festningen ble når taket kom på et av byens aller fineste byggverk. Byarkitekt Alv Erikstad var den som var ansvarlig for utforminge­n av taket. Det er utsøkt utformet i to markerte avsatser, takstein i segmenter rundt og med glassvindu­er nederst. Før dette taket kom på var festingen ikke noe pent syn.

Jeg vet ikke noe om hva tidligere byarkitekt Alv Erikstad ville ment om dette nye tilbygget, men jeg tror han ville ha likt det. Grim kirke liker jeg veldig godt. Den er også tegnet av Erikstad og med hjelp av Per Madland. Kirken er kubisk og meget enkel. Slik tar den ikke bort oppmerksom­heten fra selve budskapet. Altertavle­n er sågar i kun betong,

Jeg vil gå så langt som å si at dette tilbygget er genialt utført. Festningen er blitt penere og mer interessan­t. Innendørs har jeg ikke vaert, så et lite forbehold må jeg ta om det som er der. Det av håndverksa­rbeidet jeg så utendørs var pent gjort. ANDRÉ BARDOFF , Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway