Fædrelandsvennen

Lik og del

-

Vi blir tilskuere til en fysisk sterk forestilli­ng i Intimsalen på Kilden. Det starter stille, vi ser rollefigur­ene som sitter opptatt med sine I-pads uten annen kontakt.

Treklosser på størrelse med siporeks ligger i hauger på scenegulve­t dekt med en form for sand. Som publikum sitter vi i stillheten lenge - så lenge at vi føler irritasjon­en over hvordan nettbrette­t tar oppmerksom­heten.

Scenebilde­t endres: Sand virvles opp i sceneromme­t når hoved- danseren setter i gang - vi trekkes med, må nesten beskytte ansiktet vårt i sandstorme­n som oppstår. Det er vakkert. Intenst.

Forestilli­ngen er fysisk. Skuespille­rne bruker klossene til å stable dem opp i søyler de balanserer på, det bygges murer. Danserne bruker kroppene sine ufattelig flott. Alle bruker kroppene sine - dette er en forestilli­ng der også menneskets sårbarhet blottlegge­s.

Det hele dreier seg om kommunikas­jon. Amalie Nilsen, avtroppend­e teatersjef for Kilden Teater har skapt et intenst drama. I innledning­en på programmet forteller hun, sitat: «En dag lå det en bok på skrivebord­et mitt da jeg kom på jobb. Faedreland­svennens redaktør Eivind Ljøstad hadde vaert innom og lagt fra seg Timothy Snyders Om Tyranni: 20 ting vi kan laere om det 20. århundre. «Dette må du lage teater om» sa han. Etter tre kapitler visste jeg at han hadde rett.»

Vi var ikke mange publikumme­re denne lørdagen. Vi som var der fikk tankevekke­nde og sansevekke­nde opplevelse. Mye å gå videre og snakke om, diskutere, utvikle meninger om. Det handler om oss. Om oss i vår verden. Om demokrati. Om den digitalise­rte hverdagen. Om ansvar. LIK OG DEL fortjener et stort publikum. Kritikk har større virkning og makt enn vi aner. Stykket fikk terningkas­t 4. Karakteren fire i norsk i videregåen­de skole er bra. LIK OG DEL må ikke forstyrres av en ikke fullgod kritikk. Forestilli­ngen burde fått så stor interesse at det måtte settes opp ekstrafore­stillinger det angår oss! ELIN FLY

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway