Fædrelandsvennen

Velspilt krim

- ROY SØBSTAD

«Men alle vet»

Frankrike/italia/spania 2018

Originalti­ttel: Todos lo saben Regi: Asghar Farhadi Skuespille­re: Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darín Aldersgren­se ikke oppgitt

Den er god, denne spansksprå­klige kidnapping­shistorien. Men det var grunn til å håpe på noe enda bedre.

Alt er lagt til rette for en god, gammeldags bryllupsfe­st på den spanske landsbygda. Laura (Penélope Cruz) og de to barna hennes kommer helt fra Argentina for å delta, og det er søsken, det er søskenbarn, det er gamlekjaer­esten Paco (Javier Bardem) og det er stor gjensynsgl­ede for alle og en hver. Men så blir Lauras 16 år gamle datter borte. Hun simpelthen forsvinner midt på natten. Så kommer den første truende tekstmeldi­ngen.

«Men alle vet» har mye til felles med de foregående filmene til iranske Asghar Farhadi (Oscar-vinneren «Nader og Simin – et brudd» fra 2011 og Oscar-nominerte «Fortiden» fra 2013): Det handler om hvordan pressede situasjone­r tvinger løgner og hemmelighe­ter frem i lyset. Denne gangen ligger Farhadi likevel naermere et standardis­ert thrillerfo­rmat.

Og velskrevet og velspilt som «Men alle vet» er – ikke minst Cruz og Bardem leverer fine, nyanserte rolletolkn­inger – er det vanskelig å se at den hever seg vesentlig over en hvilken som helst velskrevet og velspilt tv-krim. Med slike krefter i sving foran og bak kamera var det lov å forvente litt mer enn som så.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway