Fædrelandsvennen

Vilt fra virkelighe­ten

Du kan se noen av de villeste og mest utrolige historiene fra virkelighe­ten på HBO Nordic, blant annet i serien «The Act» som har premiere 21. mars.

- CATHRINE SORDAL FILMANMELD­ER cathrine.sordal@gmail.com

14. juni 2005 ble Dee Dee Blanchard (48) funnet død i en pøl av sitt eget blod fra 17 knivstikk hun ble påført noen dager tidligere. Politiet mistenkte også at det hadde skjedd noe forferdeli­g med hennes datter Gypsy Rose, som led av leukemi, muskeldyst­rofi, spiseforst­yrrelser og hadde hjernekapa­siteten til en seksåring. Så postet Gypsy en statusoppd­atering på deres felles Facebook-profil (Dee Gyp Blancharde): «That Bitch is Dead!»

«The Act» er en antologise­rie som fordyper seg i en ny «true crime»-sak hver sesong. Første del av serien tar utgangspun­kt i en Buzzfeed-artikkel fra 2016 med tittelen «Dee Dee Wanted Her Daughter To Be Sick, Gypsy Wanted Her Mom To Be Murdered». I over 20 år tvang Dee Dee datteren til å sitte i rullestol og late som om hun var dødssyk. Hun måtte gjennom utallige operasjone­r på grunn av de symptomene Dee Dee diktet opp. Hun fikk blant annet fjernet datterens bukspyttkj­ertel og ga henne medisiner for epilepsi som gjorde henne syk og fikk tennene til å råtne. Hun fikk også satt inn en matsonde.

Dee Dee hadde trolig den psykiske lidelsen Münchausen­s syndrom by proxy, hvor en voksen omsorgsper­son fremkaller sykdom hos barn for å selv få oppmerksom­het og omsorg. Hun brukte også Gypsy til å skaffe gratis ting som for eksempel turer til Disney World, nytt hus og de fikk besøk og støtte av flere kjendiser. En dag fikk Gypsy imidlertid nok. Hun forelsket seg i en mann via internett og ville vaere fri. Prisbelønt­e Patricia Arquette («Boyhood») spiller rollen som Dee Dee, og Joey King («The Kissing Booth») spiller Gypsy Rose. Den fascineren­de historien er også skildret i dokumentar­filmene «Mommy Dead and Dearest» på HBO Nordic og «Gypsy’s Revenge». Og Gypsy har blitt intervjuet av Dr. Phil i fengselet.

I samme sjanger er også dokumentar­serien «The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst» om millionaer og eiendomsar­ving Robert Durst og de bisarre kriminalsa­kene i livet hans. Hva han sier når kameraet er av og han glemmer at mikrofonen fremdeles er på, endrer hele saken. Dokumentar­serien er fra 2005, men verdt å nevne.

Det er også den urovekkend­e dokumentar­en «Beware the Slenderman» (2016) om to 12 år gamle jenter som lokker en felles venn ut i skogen, knivstikke­r henne og etterlater henne for å dø. Alt for å blidgjøre en internett-figur kalt Slenderman. Virkelighe­ten er verre enn fantasien.

 ?? FOTO: BROWNIE HARRIS/HULU/HBO NORDIC ?? Dee Dee Blancharde (Patricia Arquette) barberte datteren Gypsys (Joey King) hår så det skulle se ut som hun gikk på cellegift.
FOTO: BROWNIE HARRIS/HULU/HBO NORDIC Dee Dee Blancharde (Patricia Arquette) barberte datteren Gypsys (Joey King) hår så det skulle se ut som hun gikk på cellegift.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway