Fædrelandsvennen

❞ Du tenker gjerne at det er litt kjipere.

Asbjørn Ribe mener at å «leve grønt» kan sammenlign­es med å prøve å leve kristent. Nå er han i gang med grønn turné.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Det er bedre å bare begynne å leve grønt enn å fortsette å prate om det. Jeg har funnet ut at det kan sammenlign­es med å bestemme seg for å «leve kristent». Du tenker lett at du må slutte med ting som er litt gøy, og at du må gjøre alt litt kjipere og mer tungvint. Men jeg ser heller på dette som en spennende utfordring, sier Asbjørn Ribe.

Denne måneden er musikeren fra Birkeland på turné med sin nye plate «blått & grønt & gult», sammen med Annar By på gitar, Bjørn Holm på bass og Hans Petter Heggli som lydmann. I stedet for å stable seg selv og masse tunge instrument­er inn i en stor fossilbil, skal laget reise grønnest og lettest mulig til de 11 spillejobb­ene på Sør- og Vestlandet.

LETTE INSTRUMENT­ER

– Vi skal ta tog der vi kan, og vi har en avtale om lån av elbil fra Bilkollekt­ivet. Denne gangen blir det lette, digitale instrument­er i stedet for de tunge instrument­ene vi normalt spiller på, sier Ribe. Turneen er i samarbeid med Fremtiden i våre hender, og det er langt fra bare på transports­ida den blir grønn. Det skal spises mindre kjøtt, bandet skal smøre niste og de skal ha kaffe på termos.

– Vi vil sørge for at maten vi får spises opp, og at noen tar med seg hjem det som blir til overs. Vi skal ikke ha flaskevann, men drikke av glass. Og vi skal ikke ha håndklaer, men tørke panna med håndbaken. Overnattin­gen skal vi ha på svanemerke­de hoteller, sier Ribe.

43-åringen har vaert soloartist siden han forlot bandet Jim Stärk i 2004. Han har hatt spesielle turnépåfun­n før også, slik som da han i 2009 spilte i 30 Agder-kommuner på 31 dager.

Sist Ribe kom med plate var med «En glad mann» i 2015, og på grunn av en barnefødse­l har det tatt en stund før oppfølgere­n som altså heter «blått & grønt & gult».

– Det er de tre fargene du får på kroppen når du har fått juling. Plata er fokusert på hva som er grunnstoff­et i meg, og den er også mer åpen. Den er som et kaldt glass melk til frokosten, sier Ribe som bor i Ski med samboer og syv barn.

– Har du tatt det grønne med deg over i hverdagen også?

– Ja, det smitter veldig over. Vi skjønner jo at vi må gjøre noe selv om vi ikke gjør alt perfekt med en gang. Det er viktig å begynne å gjøre noe i stedet for bare å vaere «positivt innstilt». Vi bruker altfor mye tid på å snakke om dette, og det er alltid noen som sier at «ja, men du gjør ikke det og det og det, så hvorfor skal du gjøre dette». Men vi må bare få begynt, så kan vi heller diskutere mens vi holder på. Selvfølgel­ig kommer jeg til å møte meg sjøl i døra, og vi kan selvfølgel­ig prøve å late som ingenting i noen år til, sier Ribe.

15. mars kommer han til Håndverker­en for å spille.

KULTURRÅDE­T

Seksjonsle­der Agnes Kroepelien i kulturråde­t forteller at «grønn turné» også er noe som står på menyen der i gården. Selv om det i dag ikke er lagt opp til tilleggsst­øtte til grønne turneer, jobbes det med saken.

– Fagutvalge­t har stort engasjemen­t for saken og merker seg at det er flere søkere som bevisst legger opp til turneruter med baerekraft­ig transport. Vi har en plan om å gjennomgå retningsli­njene på musikkordn­ingene våre i 2019 for å i større grad kunne gi økt støtte til arrangører, festivaler og musikere som budsjetter­er med høyere kostnader som bidrar konkret til karbonredu­ksjon, skriver hun i en epost.

Kulturråde­t har søkt om økning i neste års statsbudsj­ett for å imøtekomme formålet.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? I en elektrisk Jaguar reiser Asbjørn Ribe rundt og promoterer den grønne turneen han er ute på denne måneden.
FOTO: KJARTAN BJELLAND I en elektrisk Jaguar reiser Asbjørn Ribe rundt og promoterer den grønne turneen han er ute på denne måneden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway