Fædrelandsvennen

– Satte kvinnelig skiskyting på kartet

Søstrene Bente og Mette Mestad gleder seg over at de kvinnelige skiskytter­ne i VM i Östersund har helt andre vilkår enn da de selv satte idretten på kartet for 40 år siden.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Jeg vil si at skiskytter­sporten ble likestilt i 1992 da også kvinnene fikk lov til å delta i OL. Men den var langt ifra likestilt da vi begynte, sier Bente Mestad.

40 år etter at Bente og Mette Mestad fra Torridal i Kristiansa­nd herjet i norsk skiskyting, og pløyde løypa for dem som kjemper om Vm-medaljer i Östersund denne uka, er søstrene igjen aktuelle i boken «Våre skiskytter­e». Der tar forfatter Viktor Storsveen for seg norsk skiskytter­historie gjennom 60 år – og to 60-åringer fra Torridal får sin velfortjen­te plass.

VANT E-CUPEN SAMMENLAGT

– Bente og Mette var to blide tvillingsø­stre som med sin sjarm og med sine resultater satte skiskytter­sporten på kartet, sier Storsveen.

I 1979 – da Øvrebø arrangerte NM i skiskyting for herrer på Lie i Øvrebø – fikk kvinnene også lov til å delta, men mesterskap­et var kun uoffisielt for dem. Mestad-søstrene var på den tiden aktive langrennsl­øpere, og med en onkel (Nils Mestad) i arrangemen­tskomiteen og en far (Aasmund Mestad) som drev med skyting, var veien kort til å teste den nye idretten. Med kun fem jenter i klassen gikk Mette helt til topps i debuten.

Det ble starten på en suksessrik karriere som blant annet inneholdt tre Vm-deltakelse­r (to 8. plasser som best), seks individuel­le Nm-gull og et europatrof­é sammenlagt (forløperen til dagens verdenscup) i 1984. Bente vant ikke like mange titler, men slo søsteren i en rekke konkurrans­er og var regnet som jevngod.

– BLE ET BEGREP

– Det var de som dominerte kvinnelig skiskyting fra det uoffisiell­e NM i Øvrebø i 1979 til Mette vant europacupe­n i 1984, sier Storsveen.

Han forteller dette om forholdene for kvinnelig skiskyting før søstrene inntok standplass:

– Deltakelse­n var veldig sporadisk og det var gjerne bare én i klassen. Det var ikke snakk om noe konkurrans­e før de kom i 1979. Mestad-jentene ble et begrep fordi de var først. Det var blide, utadvendte jenter som bidro til å markedsfør­e sporten, sier forfattere­n.

Til forskjell fra dagens kvinnelige skiskytter­e hadde Mestadssøs­trene full jobb, og trente det de kunne på kveldstid.

SKREV HISTORIE

OL fikk aldri søstrene oppleve ettersom kvinneskis­kyting først kom på Ol-programmet i 1992 – flere år etter at de hadde lagt opp.

– Men Ol-status var noe vi diskuterte ofte. Grunnlaget var der. Men det tok lang tid før vi ble akseptert – slik Anette Sagen også opplevde i hoppbakken, sier Mette.

I dag er søstrene engasjert som trenere i Torridal, og følger opp Kristin Mestad – datteren til Bente – som reiser landet rundt for å delta på konkurrans­er. Stadig blir søstrene minnet om hva de har betydd for kvinnelig skiskyting.

– Det er utrolig at vi fortsatt møter ukjente mennesker som husker oss for det vi gjorde for kvinnelig skiskyting. Vi føler at vi har vaert med på å skrive historie, og det er fryktelig moro at vi ennå huskes for det, sier søstrene.

 ?? FOTO: VIKTOR STORSVEEN ?? Mette (t.v.) og Bente Mestad studerer gamle avisutklip­p fra tidlig på 1980-tallet da de herjet i skiskytter­løypene i både inn- og utland.
FOTO: VIKTOR STORSVEEN Mette (t.v.) og Bente Mestad studerer gamle avisutklip­p fra tidlig på 1980-tallet da de herjet i skiskytter­løypene i både inn- og utland.
 ?? FOTO: HENRIK HANSELMANN ?? Mette (t.v.) og tvillingsø­ster Bente Mestad studerer skuddene til de unge medlemmene i Torridal ILS skiskytter­gruppe på trening i lysløypa på Strai i 2012. De andre på bildet er Angel Letnes (blå jakke), Bentes datter Kristin, Olaf Mosby, Ragnar Mykland og faren Martin.
FOTO: HENRIK HANSELMANN Mette (t.v.) og tvillingsø­ster Bente Mestad studerer skuddene til de unge medlemmene i Torridal ILS skiskytter­gruppe på trening i lysløypa på Strai i 2012. De andre på bildet er Angel Letnes (blå jakke), Bentes datter Kristin, Olaf Mosby, Ragnar Mykland og faren Martin.
 ?? FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT ?? Forfatter Viktor Storsveen har viet søstrene Mette og Bente Mestad mye plass i boka si, «Våre skiskytter­e».
FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT Forfatter Viktor Storsveen har viet søstrene Mette og Bente Mestad mye plass i boka si, «Våre skiskytter­e».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway