Fædrelandsvennen

– Vindkraft-industrien er desperat

Det blåser friskt omkring vindkraft i Faedreland­svennens spalter og på nett. Både tilhengere og motstander­e har ytret seg. Avisen har valgt tilhengern­es side, men skal ha ros for også å ha sluppet til motstander­e med sine synspunkte­r.

- ALF MELLING, EMIL ANDREAS HANSEN,

Vinden blåser når den vil, og ofte ikke når vi trenger den. Vindkraft blir aldri annet enn et supplement.

Mange sterke synspunkte­r, men dessverre er konkrete tall og sammenlign­inger av alternativ­er oftest mangelvare. Som i innledning­en til Faedreland­svennens leder 20. februar: «Vindkraft-utbygginge­n høster storm flere steder i landet. Noen naturverne­re og mange bygdefolk raser mot inngrepene i naturen, men det er altså bedre enn alternativ­ene.»

Hvilke alternativ­er? Er det den globale oppvarming­en det siktes til? I så fall kan Faedreland­svennen ta det helt med ro, om vi så teppelegge­r våre fjell med tusener av vindmøller, vil det ha ingen målbar effekt på temperatur­en fram mot neste århundre. Det eneste som oppnås er høyere strømpris. Erfaringen­e fra Tyskland viser paradoksal­t nok heller ikke noen nedgang i utslipp av klimagasse­r.

En sammenlikn­ing mellom vind- og vannkraft kan vaere på sin plass. Fosen Vind vil, når alt er satt i drift, ha en installert effekt på 1057 MW og en beregnet årlig produksjon på 3591 GWH. Til det trengs 277 turbiner med en tårnhøyde på snaut 100 meter og turbindiam­eter på 117 - 136 meter. Samt 241 km veier og 140000 tonn betong og 15000 tonn armeringss­tål. Kostnad 11 milliarder kroner. Det betyr ca 3 mill kroner pr GWH årlig produksjon. Sira-kvina kraftselsk­ap har i alle sine vannkraftv­erk en årlig produksjon på 7080 GWH og en installert effekt på 1760 MW, og leverer 5 % av Norges elproduksj­on. Antall turbiner totalt i alle kraftverke­ne er 16.

Utbyggings­kostnader er ca 3,5 milliarder. Det betyr 0,5 mill kroner pr GWH årlig produksjon eller 50 øre/kwh, det er 1/6 del av det vindkraft koster. Vannkraftv­erk har, i motsetning til vindkraftv­erk, lang levetid. F.eks. er Nomeland kraftverk 100 år i 2020. Alle de gamle turbinene og generatore­ne er fortsatt i drift, og det vil de vaere i mange år til.

Sira-kvina-anleggene daterer seg fra 1963 til 1985, og er fortsatt i full drift. Det er ingen grunn til at de ikke skal vaere det i 100 år til med godt vedlikehol­d. Vindturbin­er har ikke lenger levetid enn 20 - 25 år. Da er de utslitt og må rives. Inngrep i naturen I Norge har vannkraft betydd oppdemming av vassdrag, opprettels­e av store vannmagasi­ner til fjells, bygging av veier, tunneler, overføring­slinjer, og selvfølgel­ig selve kraftstasj­onen. De fleste nyere kraftstasj­oner ligger nå i fjell.

Oppdemning medfører at landområde­r blir lagt under vann, og regulering­en kan bety stor variasjon i vann-nivået. Men regulering av vassdrag kan også hindre flomskader, jfr. Otra mot Tovdalselv­a.

Vindkraft til lands betyr store og høye konstruksj­oner over store arealer og på de mest synlige steder. Høye master på ca. 90 m eller mer og med vinger som er 60 til 70 m lange. Til sammenlign­ing er Domkirken 70 m og Hunsfospip­a 80 m. Mange rette og brede veier gir store sår i fjell-landskapet. I tillegg trengs et omfattende nett av omformere og overføring­slinjer både internt og til omverdenen. Kraftige blinkende lys døgnet rundt og infralyd kan gi både ubehag og alvorlige helseskade­r. Vindmøller dreper fugler, også fredede arter. Alt i alt svaert alvorlige ulemper i forhold til energien som produseres. Elektrisk energi er ferskvare. Den kan ikke lagres i så store mengder som det er snakk om her. Men vannkraft er lagret energi som på kort varsel kan omformes til elektrisk energi. Og prosessen er fleksibel, et vannkraftv­erk kan hurtig reguleres opp og ned for å tilpasses behovet. Vindkraft har ingen av disse fordelene. Vinden blåser når den vil, og ofte ikke når vi trenger den. Vindkraft blir aldri annet enn et supplement og er ubrukelig uten 100 % backup fra andre pålitelige energikild­er.

Elektrisit­et fra vindmøller er dyr. Tyskland og Danmark har Europas dyreste strøm, nesten 3 kr/ kwh til husholdnin­gene. Industrien taper konkurrans­eevne på grunn av dette, og tysk naeringsli­v gjør nå opprør mot «die Energiwend­e». De vil ikke ha flere vindmøller. I Danmark har en god del av vindmøllen­e nådd «pensjonsal­deren», mange vil ikke bli erstattet av nye.

Derfor er Vindmølle-industrien desperate etter å finne nye markeder. De fremhever at vindkraft nå er mer lønnsom, men forteller ikke at den fortsatt fører til høyere priser enn tradisjone­ll elproduksj­on. Heller ikke hvor upålitelig og avhengig den er av backup fra tradisjone­lle kraftverk. Vi har allerede mer enn nok fornybar energi til vårt eget behov. Og om nødvendig så kan mange eldre vannkraftv­erk oppgradere­s med ny teknikk, eller utvides uten betydelige naturinngr­ep. Et godt eksempel er Iveland 2 som ble satt i drift i 2016. I mange eldre kraftverk skiftes nå turbiner eller løpehjul ut til nye og forbedrede utgaver. Energigevi­nsten er stor i forhold til kostnadene og ikke minst belastning­en på miljøet.

Konklusjon: Vindkraft for generell elforsynin­g er noe av det dårligste både med hensyn til økonomi og miljø.

 ?? ARKIVFOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN ?? – Derfor er Vindmølle-industrien desperate etter å finne nye markeder. De fremhever at vindkraft nå er mer lønnsom, men forteller ikke at den fortsatt fører til høyere priser enn tradisjone­ll elproduksj­on, skriver kronikkfor­fatterne.
ARKIVFOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN – Derfor er Vindmølle-industrien desperate etter å finne nye markeder. De fremhever at vindkraft nå er mer lønnsom, men forteller ikke at den fortsatt fører til høyere priser enn tradisjone­ll elproduksj­on, skriver kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway