Fædrelandsvennen

– Fornybar erstatter ikke olje og gass

- OSLO NTB

Fornybar energi kan ikke erstatte olje og gass – som nå dekker fire femdeler av verdens energibeho­v. Det mener Karl Eirik Schjøttped­ersen i Norsk olje og gass.

Torsdag åpnet Schjøtt-pedersen bransjefor­eningen Norsk olje og gass' årskonfera­nse i Oslo.

Den tidligere politikere­n og statsråden er nå direktør i foreningen og innledet den årlige konferanse­n med å peke på at fossile energikild­er står for fire femdeler av verdens totale energibeho­v.

Schjøtt-pedersen tror imidlertid ikke at det er mulig å legge ned oljeproduk­sjonen selv om bruken av fornybar energi øker kraftig, noe som er helt nødvendig for å få utslippene ned.

Han pekte i sin åpningstal­e på at FNS klimapanel har beregnet hva som må til for å holde temperatur­økningen under 1,5 grader.

– Det viser tvert imot at en firedel av den energien verden trenger i 2050, må komme fra olje og gass, sa Schjøtt-pedersen.

Han pekte på at norsk oljenaerin­g skal ligge fremst i det digitale skiftet og finne de smarteste løsningene for en mer miljøvennl­ig teknologi for å gi mer energi med mindre utslipp. Bruk av gass gir for eksempel halvparten så store utslipp som kullkraft, og utviklinge­n går nå i retning av at bruk av gass kan skje helt uten utslipp.

Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) kunne da også berolige bransjen da han forsikret om at regjeringe­n ikke har noen planer om å avvikle oljenaerin­gen.

– Olje- og gassindust­rien, med den tilhørende leverandør­industrien, er en integrert del av norsk havnaering. En svaert viktig en som sådan. Og vi er fortsatt avhengig av den. På vår post blir det ikke snakk om noen avvikling av olje- og gassindust­rien. En utvikling derimot – for også olje- og gassnaerin­gen er under omstilling – men ingen avvikling, slo han fast.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre understrek­et at Arbeiderpa­rtiet er imot en styrt nedbygging av olje- og gassnaerin­gen.

– I omstilling­en vi skal gjennom sammen, blir jeg beroliget av at oljeog gassnaerin­gen trolig er verdens beste til å omstille: Dere har bygget oljenaerin­gen, utvidet til gass, på vei inn i vind, leder an i karbonfang­st og lagring, og dere pusher på for vindkraft på havet, sa Støre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway