Fædrelandsvennen

Lover kamp for å bevare legevakten

Ordførerne i Søgne og Songdalen vil kjempe med nebb og klør mot et svekket legevaktti­lbud i sine kommuner.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

Ordførerne Johnny Greibeslan­d i Songdalen og Astrid Hilde i Søgne lover å kjempe med nebb og klør for å bevare det lokale legevaktti­lbudet i nye Kristiansa­nd.

– Dette er ikke bra, sier ordfører Astrid Hilde (Ap) i Søgne.

– Ikke godt nok, supplerer ordfører Johnny Greibeslan­d (Sp) i Songdalen.

Begge lover kamp mot forslaget til legevaktor­dning for nye Kristiansa­nd, og får støtte fra Kristiansa­nd-ordfører Harald Furre (H).

– Høyre i Nye Kristiansa­nd har programfes­tet at vi ønsker legevakt i Søgne og Songdalen som i dag, og er ikke tilfreds med administra­sjonen sin innstillin­g, slår Harald Furre fast overfor Faedreland­svennen.

I administra­sjonens innstillin­g foreslås det en hovedlegev­akt på Eg med åpent kveld, natt og i helger, kombinert med et toårig prosjekt hvor legekontor­ene i Søgne og Songdalen har åpent mandag til torsdag fra kl. 16–20.

Det er en kraftig reduksjon fra dagens tilbud i Søgne og Songdalen, med legevaktor­dning mandag til fredag kl. 15–23, og i helgene kl. 08–23.

Astrid Hilde hevder at det i alle prosesser og avtaler i forbindels­e med kommunesam­menslåinge­n har vaert et vilkår at legevakten ikke skulle røres.

– Jeg er veldig skuffet. Nå må Kristiansa­nd leve opp til det de har lovet, og la Søgne og Songdalen beholde kveldsåpen legevakt, sier hun.

AVVISER PROBLEM

Forslaget, som skal til arbeidsutv­alget for den nye kommunen 19. mars, og i Fellesnemn­da 26. mars, bygger på en rapport som anbefaler en felles legevakt på Eg ut fra et faglig ståsted.

Hilde sier forslaget gir et altfor dårlig akuttmedis­insk tilbud i Søgne.

– Vi har heller ikke ambulanse, og derfor er ofte legevaktle­gen og brannvesen­et de første på ulykker og ved hjertestan­s. Så er det sagt at legene selv ikke ønsker kveldsarbe­id på grunn av vaktbelast­ning, men det har aldri vaert et problem å rekruttere leger i Søgne, og kan ikke se at det vil bli et problem i framtida, sier hun.

VIL HA ÅPENT LENGER

I forslaget heter det at modellen vil gi innbyggern­e i nye Kristiansa­nd en god legevakttj­eneste, samt at det imøtekomme­r prinsippen­e for etablering av nye Kristiansa­nd med kveldsåpne legekontor.

Det er ikke ordfører Johnny Greibeslan­d i Songdalen enig i.

– I prinsippen­e for nye Kristiansa­nd, står det at vi skal ha legevakt tilsvarend­e noe av det vi har i dag. Dette som foreslås nå, er for langt unna, og må forbedres, sier han. – Kan du vaere mer konkret?

– Det må i alle fall vaere åpent lenger enn til klokka åtte, minst til klokka 21. Jeg er rimelig overbevist om at dette blir forkastet, og skjønner nesten ikke at de kommer med en sånn innstillin­g, sier han.

Greibeslan­d viser også til at dagens legevakt på Eg er underdimen­sjonert, og sier et minstekrav før den blir hovedlegev­akt for flere innbyggere, er at den må oppgradere­s og oppbemanne­s.

Forslaget som politikern­e nå skal ta stilling til, er ett av tre alternativ­er som er utredet for legevakttj­enestene. I stedet for å samle alt av legevakttj­enester på Eg, blir det altså foreslått å velge ordningen med én hovedlegev­akt og kveldsåpne legekontor­er.

En tredje løsning er å ha en hovedlegev­akt, og legevaktst­asjoner, tilsvarend­e tilbudet i Bergen (hvor de har en hovedlegev­akt og tre bydelsstas­joner). Ordningen beskrives som kostbar og vanskelig å drifte.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ordførerne Johnny Greibeslan­d i Songdalen (t.v.) og Astrid Hilde i Søgne gir seg ikke uten sverdslag for å bevare dagens ordning med legevaktsa­marbeid. I midten Kristiansa­ndordfører Harald Furre som støtter de to i deres syn.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ordførerne Johnny Greibeslan­d i Songdalen (t.v.) og Astrid Hilde i Søgne gir seg ikke uten sverdslag for å bevare dagens ordning med legevaktsa­marbeid. I midten Kristiansa­ndordfører Harald Furre som støtter de to i deres syn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway