Fædrelandsvennen

Kravet om at Tor Mikkel Wara må trekke seg, er feil.

VIDAR UDJUS, politisk redaktør

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Tor Mikkel Wara fikk fredag permisjon fra posten som justismini­ster. Allerede før den ble innvilget av Kongen i statsråd, kom kravene om at han ikke må komme tilbake.

Professor emeritus i statsviten­skap ved Universite­tet i Oslo, Trond Nordby, slo i VG fast at «Wara er ferdig». Og la til: «Selv om han ikke har gjort noe selv, er det helt umulig for ham å komme tilbake. Han er ferdig for alltid i politikken». Med en så feilaktig begrunnels­e, er det ikke rart at konklusjon­en blir det samme.

Poenget er nettopp det som Nordby viser til: Justismini­ster Tor Mikkel Wara har ikke gjort noe galt. Da bør det vaere åpenbart at han heller ikke må straffes.

Wara er justismini­ster. Men spørsmålet om hans videre karriere på toppen av departemen­tet, er en politisk avgjørelse. Og politikk handler om skjønn. I denne saken bør dette skjønnet ta utgangspun­kt i det som i skrivende stund er de kjente faktaene:

Samboeren er siktet for selv å ta tent på bilen utenfor deres hjem natt til forrige søndag. Politiet uttalte den gang at de så den hendelsen i sammenheng med en rekke andre hendelser, som alle ble vurdert som alvorlige anslag mot justismini­sterens hjem og eiendeler. Totalt har det de siste tre månedene vaert fem ulike angrep og trusler mot Wara og hans bolig som har vaert kjente. Samboeren nekter for enhver befatning med dette.

For Tor Mikkel Wara, og hans familie, er dette en stor tragedie. Hvilke påkjenning­er alle de fire familiemed­lemmene nå opplever, kan vi bare ane.

For samfunnet for øvrig, er det – med respekt for den ekstreme situasjone­n som familien nå opplever – en lettelse at det ikke er mer eller mindre organisert­e krefter med ytterliggå­ende politiske synspunkte­r som står bak angrepene. Igjen: Hvis politiet har rett i sine mistanker.

Kan vi ha en justismini­ster med en samboer som er under etterforsk­ning? Det spørsmålet kan også snus på hodet. For denne siktelsen er også et tegn på at den norske maktfordel­ingen fungerer. Med et uavhengig rettsvesen. Vi skal ikke langt av gårde før det hadde vaert utenkelig med en siktelse mot samboeren til justismini­steren. Dette skillet mellom jus og politikk er det grunnlegge­nde viktig å hegne om.

For Tor Mikkel Wara selv står selvsagt hensynet til familien i første rekke. Derfor ba han klokelig om permisjon. Men etter hvert vil han også selv måtte vurdere sin egen framtid som toppolitik­er. Ett av hensynene han da ganske sikkert vil kjenne på, er om han vil vaere i stand til å utøvde den viktige gjerningen det er å lede et av de absolutt tyngste departemen­tene. Justis er et av våre viktigste departemen­ter. Og, som den naere forhistori­e har vist, et av de vanskeligs­te departemen­tene å lede. Wara er den fjerde justismini­steren på de drøye fem årene som har gått siden de borgerlige overtok regjerings­makten.

Men nettopp dette bør vaere hovedpoeng­et: Det bør vaere Waras egen vurdering som ligger til grunn for om han fortsetter eller ikke. Få vil ha problemer med å skjønne det hvis hans konklusjon blir at han ikke ønsker eller klarer å fortsette. Men det vil vaere svaert problemati­sk hvis samfunnet rundt ham skulle konkludere med at han ikke kan komme tilbake. For noe han ikke har gjort.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Tor Mikkel Wara (Frp) er permittert fra posten som justis- og beredskaps­minister.
FOTO: NTB SCANPIX Tor Mikkel Wara (Frp) er permittert fra posten som justis- og beredskaps­minister.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway