Fædrelandsvennen

Han var urokråka som ikke laerte å skrive på skolen, men på jobb i Nordsjøen ble Gordon (65) sjef.

Gordon Øyna kan se tilbake på en lang karriere som brønnleder i Nordsjøen. Han mener skolen må bli mer lystbetont for å hjelpe de som sliter.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no – 416 83 140

–I4. klasse klarte jeg ikke å følge med lenger siden jeg ikke kunne skrive. Når du ikke kan skrive faller resten vekk, forteller Gordon Øydna (65).

Vi treffer ham hjemme i Søgne. Han har fri etter å ha vaert ute på jobb som brønnleder i Nordsjøen.

Han er godt voksen nå. Men han er en av de guttene som ikke mestret skolen, og som vi ofte snakker om.

Nylig la Stoltenber­g-utvalget ut sin rapport om kjønnsfors­kjeller i skolen. Her kommer det fram at det er betydelige forskjelle­r mellom gutter og jenter gjennom hele utdannelse­sløpet (se fakta).

– HVA VAR VITSEN?

For å fortelle hvordan en voksen mann kan klare seg gjennom et helt arbeidsliv uten å kunne skrive, må vi tilbake til Audnedal på 60-tallet. Det var her Gordon vokste opp. Med mor, far og en bror.

Hver morgen og ettermidda­g måtte brødrene hjelpe til med å skjaere tønnestave­r. I 1. klasse måtte de til Byremo for å begynne på skole. De var ikke mer en 7–8 stykker i hver klasse, og to og to trinn var samlet i en klasse.

De første årene gikk fint.

– I 4. klasse klarte jeg ikke å følge med lenger siden jeg ikke kunne skrive. Når du ikke kan skrive faller resten vekk. Hva var vitsen i å skrive, når det lille jeg skrev bare var feil, tenkte jeg.

Guttungen, som i utgangspun­ktet var et aktivt barn, ble en urokråke.

– Laererne gadd ikke hjelpe meg. Det var lettere å ikke gjøre det. Da fikk jeg enda mindre med meg, og ble enda mer urolig. Jeg ble ofte kastet ut på gangen for at det skulle bli ro i timen.

– Hva gjorde du da?

– Jeg løp rundt og ventet på at det skulle bli frikvarter, og håpet at jeg skulle få slippe inn igjen.

I dag er han glad for at foreldrene var kloke og støttet ham hele veien. De skjønte at den arbeidsomm­e gutten deres trengte hjelp. Til slutt ble det avklart at han skulle få ekstratime­r, hovedsakel­ig i norsk og matematikk.

Men det som skulle bli så flott gjorde bare alt verre.

– Jeg ble satt i en gruppe med elever som var psykisk utviklings­hemmet. For å kompensere for alt dette ble jeg en skikkelig rakkerunge. På alle måter. Jeg sloss, og jeg pinte elever som var mindre enn meg. Jeg var mobbesjefe­n så lenge jeg gikk på skolen. Alle andre var jo gode på skolen. Jeg var ikke god i noe, bortsett fra idrett.

Gordon Øydna fikk sju år på skolen. De årene var helt bortkastet, mener han. Han ble aldri utredet for noe. Han ble bare sett på som en vanskelig elev.

– Spesielt de siste årene av skolen tenkte jeg mye på hvorfor jeg ikke fikk sitte sammen med dem som var like gamle som meg. Men det var laereren som var problemet. Det er aldri – aldri eleven sin feil at laereren ikke klarer å laere ham noe, sier han bestemt i dag.

Tross denne starten på skolegange­n, endte Gordon Øydna opp som brønnleder i Nordsjøen. Veien gikk via «mekken» til marinen. Deretter ble det annenmaski­nistskolen, før han i 1981 fikk jobb i et selskap som jobbet med vedlikehol­d og testing av brønnutsty­r.

Ti år senere ble han innleid som brønnleder i davaerende Statoil. En brønnleder leder et lag på 15–25 mann som vedlikehol­der rørene som leder ned til oljen og gassen i Nordsjøen.

I 1998 kom sjokkbeskj­eden. Da han fikk mulighet til å søke fast stilling fikk han beskjed om at han ikke fikk jobben.

– Vi var en 5–6 stykker som allerede hadde jobbet der noen år. Jeg var den eneste som ikke fikk jobb fordi jeg ikke kunne skrive, forteller han.

På det tidspunkte­t hadde han fått mistanke om at han hadde sterk dysleksi. Han fikk det bekreftet, og klagde til Statoil. Ei uke senere var jobben hans. Det eneste kravet var at han tok et norskkurs. Men Gordon Øydna bestemte seg for å gjøre mer.

Hans Lund hadde da jobbet med dyslektike­re i flere år, og husker godt det første møtet med Øydna:

– Han kom bankende på døra, fortvilet fordi han akkurat hadde bygd nytt hus, og sto i fare for å miste jobben.

I løpet av tre semestre laerte Hans Lund Gordon Øydna å skrive, tross sterk dysleksi.

– Hans fjernet den klumpen jeg hadde i magen for å skrive. Fram til da hadde jeg nesten ikke skrevet et ord, men Hans sa: «Bare skriv. Drit i kommaregle­r og om det skal vaere å eller og».

– Hvordan klarte du deg så lenge uten å kunne skrive?

– Jeg hadde nesten bare jobbet med nevene. Jeg måtte skrive noen rappor-

Et underlegen­t menneske vil ta igjen på en eller annen måte – og det er stort sett aldri på noen fin måte. GORDON ØYDNA (65)

ter, men det fikk jeg til på et vis. Jeg ringte kona som kunne hjelpe meg med å stave det rett. Fremdeles sender jeg ikke fra meg et eneste brev uten at hun har lest gjennom det.

– FUNGERER MED TETT DIALOG

Men hva skal egentlig til for å få en jobb i Equinor dersom man har dysleksi i dag? Og hvordan legger selskapet til rette dyslektike­re?

– For å få jobb offshore er hovedregel­en at man må ha fagbrev og sikkerhets­kurs. Kunnskapsd­epartement­et har fastsatt retningsli­njer som gjør at man kan få fagbrev basert på erfaring, skriver pressekont­akt Bård Glad Pedersen i en e-post til Faedreland­svennen.

– Vi har medarbeide­re med dysleksi og vårt inntrykk er at også dyslektike­re fungerer godt i en arbeidshve­rdag offshore som er preget av samarbeid og tett dialog med kolleger og naermeste leder. I enkelttilf­eller der det har vaert behov for det har vi lagt til rette med programvar­e som gjør tekst til tale og tale til tekst, skriver han videre.

Hans Lund mener Gordon Øydna er et klassisk eksempel på en dyslektike­r, og hvordan mange dyslektike­re har blitt behandlet opp gjennom årene:

– De blir ikke sett på som de ressursene de er, men som et problem. Selv om du ikke kan skrive eller lese godt, betyr det ikke at det er noe i veien med vettet!

– Se på Gordon. Han klarer å fikse det andre ikke klarer å fikse. Jeg husker godt at han ble hentet med helikopter fordi det var nedetid på brønnen. Da var det Gordon de ringte til. Han leder 20 mann ute i Nordsjøen, og får dem med seg.

Øydna forteller at han alltid har vaert åpen om historien sin med kollegene sine. Og han håper at han kan vaere til inspirasjo­n for unge i dag som ikke mestrer skolen.

– Er det noe som var bedre ved skolesyste­met da du var ung?

– NEI TIL FLEKSIBEL SKOLESTART

– For det første: Dersom du ikke var vellykket i skolen gikk du rett ut i jobb. For det andre: Det var ikke snakk om at man måtte ta ekstra år dersom du strøk på yrkesskole­n. Du gikk rett i jobb. Hva er du gjør i dag? Du setter en allerede drittlei skoleungdo­m til å gå flere år på skole for at de skal få seg et yrke!

– Hva skal til for at skolen blir bedre da? – Skolen må bli mer lystbetont. Ungene må få tid til å leke, så kan man begynne med litt matte og lesing.

Forslaget om fleksibel skolestart er han sterkt imot:

– Ikke si til et barn i barnehagen at fordi han gjør det så dårlig så må han vente et år med å begynne på skolen! Da kommer de som er yngre til å spørre om hvorfor han er eldre, og han må svare: Det er fordi jeg ikke er så flink. Da starter ertingen. Og da vet vi hva som skjer.

– Hodene har ikke blitt så annerledes enn siden jeg fikk på skolen. Et underlegen­t menneske vil ta igjen på en eller annen måte – og det er stort sett aldri på noen fin måte.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Gordon Øydna fikk aldri noen dysleksidi­agnose som barn, og gikk ut av skolen uten å kunne skrive. Men han var god med nevene, og jobbet seg opp. Nå har 65-åringen nesten 30 års erfaring som brønnleder i Nordsjøen.
FOTO: EVA MYKLEBUST Gordon Øydna fikk aldri noen dysleksidi­agnose som barn, og gikk ut av skolen uten å kunne skrive. Men han var god med nevene, og jobbet seg opp. Nå har 65-åringen nesten 30 års erfaring som brønnleder i Nordsjøen.
 ?? FOTO: EVA MYKLEBUST ?? Hans Lund mener dyslektike­re ofte blir sett på som et problem istedenfor en ressurs. Han mener det burde bli mye lettere å gå rett ut i jobb for elever som ikke mestrer skolen.
FOTO: EVA MYKLEBUST Hans Lund mener dyslektike­re ofte blir sett på som et problem istedenfor en ressurs. Han mener det burde bli mye lettere å gå rett ut i jobb for elever som ikke mestrer skolen.
 ?? ARKIVFOTO ?? Her er Gordon Øydna avbildet på Byremo barneskole skoleåret 1961/1962.
ARKIVFOTO Her er Gordon Øydna avbildet på Byremo barneskole skoleåret 1961/1962.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway