Fædrelandsvennen

Vi må ikke sove

En hel verden er i sjokk og føler med New Zealand. Terroren er nok en grufull vekker om ekstremism­ens vilje til vold. Vi må vaere på vakt.

-

Terroren vekker en spesiell gru i Norge, for den antatte gjerningsm­annen skal ha hatt terroriste­n Anders Behring Breivik som et forbilde.

Australias statsminis­ter bekreftet fredag at den mistenkte gjerningsm­annen etter terrorangr­epene mot to moskeer i byen Christchur­ch på New Zealand, er «en australsk høyreekstr­em, voldelig terrorist». Ifølge medier på New Zealand er den mistenkte gjerningsm­annen Brenton Tarrant (28 år). Han skal ha kommet til New Zealand for å planlegge og utføre angrepene.

Terroren vekker en spesiell gru i Norge, for den antatte gjerningsm­annen skal ha hatt terroriste­n Anders Behring Breivik som et forbilde. Og som Breivik var han utkledd da han utførte drapene og han har også nedtegnet et slags politisk manifest som skal begrunne og forklare hatet og volden.

Han ønsker å stoppe innvandrin­gen til Europa og å skape splittelse mellom det han kaller det europeiske folket og inntrenger­ne. Anslagene i New Zealand skulle vise at «inntrenger­ne» ikke hadde noen plass i landet. De skal ikke klare å overta land de ikke hører hjemme i. I manifestet har forfattere­n skrevet at han frykter et «folkemord på hvite» på grunn av lav fødselsrat­e og høy innvandrin­g.

Terroriste­n skal også vise til en høyreekstr­em konspirasj­onsteori som kalles «the great replacemen­t». Det handler om at befolkning­en i Europa, den hvite, kristne befolkning­en, blir erstattet av ikke-europeere gjennom massemigra­sjon og demografis­k vekst.

Terroren virker å vaere godt planlagt og var dessverre effektiv. Hele 49 mennesker har så langt mistet livet etter brutalitet­en, enda 48 mennesker er nå til behandling for skader, ifølge newzealand­ske medier.

Våre demokratis­ke institusjo­ner er under press i store deler av verden, det råder en mistillit mellom gruppering­er i folk og en såkalt elite eller makt, mistillit overfor politikere, overfor medier og overfor vitenskap. Det må vi ta alvorlig. Denne mistillite­n gir grobunn for ekstremism­e og hat, vold og terror.

Det er en tragedie vi alle må ta som nok en påminnelse om å vaere på vakt for ekstremism­e og konspirasj­onsteorier som leder til vold. Hat er det farligste som finnes – det viser all terroren vi smertelig har fått erfare og stadig vekk erfarer.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Dette må bli en vekker for verdenssam­funnet: vi må alltid vaere på vakt på ekstremism­e.
FOTO: NTB SCANPIX Dette må bli en vekker for verdenssam­funnet: vi må alltid vaere på vakt på ekstremism­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway