Fædrelandsvennen

Uenige om dødshjelp

- JARLE R. MARTINSEN

Agder Unge Høyre vil at partiet skal gå inn for aktiv dødshjelp – men får ingen andre sentrale agderpolit­ikere i partiet med seg på det. – INGEN HVILEPUTE

Myhra som er hjemmesyke­pleier sier derimot et tydelig ja.

– Selv om et slikt tilbud som aktiv dødshjelp vil vaere, skal helsevesen­et fortsatt gi god pleie, smertelind­ring og omsorg den siste tiden av livet. Dette er altså ingen hvilepute for staten, sier han.

Han mener at dersom en person er reflektert, bør det til slutt vaere vedkommend­es eget valg om å avslutte livet når smertene er store og det kun er en utvei.

BESTEMOR VILLE IKKE DØ

Roland er altså ikke enig. Hun forteller om egen bestemor som gjennom livet sa at hun aldri ville havne som sin egen mor – lam og uten taleevne.

– Så var det akkurat det som skjedde. Hun fikk flere slag, ble sengeligge­nde og kunne kun blunke med øyene. Da legen ba henne blunke et signal om hun likevel ville leve, svarte hun ja, forteller Roland.

Det gjorde et sterkt inntrykk på henne.

– Undersøkel­ser fra land der aktiv dødshjelp er lov, viser at frykten for smerte kommer langt ned på listen hos dem som ønsker å dø. I stedet er det å vaere til byrde for pårørende og samfunn en viktigere årsak, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway