Fædrelandsvennen

Cultiva kvalitetss­ikrer Kunst

Før Cultiva vil utbetale 100 millioner kroner til Kunstsilo skal realismen i prosjektet kontroller­es av en tredjepart.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Dette er en stor tildeling som er omfattet av stor oppmerksom­het. Det er viktig og riktig å få en ekstern og uavhengig vurdering av om tildelings­kriteriene er oppfylt, slik at utfallet kan oppfattes som legitimt, sier styreleder i Cultiva, Kjersti Løken Stavrum.

Cultiva har i databasen Doffin lyst ut konkurrans­e om oppdraget med å kvalitetss­ikre SKMUS bygging av Kunstsilo. Det var i januar i fjor Cultiva-styret vedtok å gi 100 millioner til prosjektet som til sammen har et byggebudsj­ett på 530 millioner kroner.

Nå vil Cultiva altså betale 100.000 kroner til en uavhengig tredjepart for å se om vilkårene for tildelinge­n er oppfylt. De er formulert slik i styreproto­kollen fra møtet 19. januar 2018:

VANLIG PROSEDYRE

«Det er en forutsetni­ng for bevilgning­en på 100 mill kroner at det foreligger troverdige og tilstrekke­lige utsagn knyttet til tilsagn på tilskudd fra offentlige myndighete­r til drift av Kunstsiloe­n. Den dokumenter­te driftsstøt­te skal godkjennes av styret i Cultiva før utbetaling av de bevilgede midler kan finne sted.

Det blir tinglyst en betingelse for bevilgning­en at SKMU er eier av bygget.»

– Dette er vanlig prosedyre når det er snakk om en så stor bevilgning. Både for oss og SKMU er det en fordel å få belyst dette best mulig, sier Cultiva-direktør Erling Valvik.

FRONTFAG

– Har ikke Cultiva egen kompetanse til dette?

– Vi har mange mennesker i administra­sjonen med høy kompetanse, men når det gjelder ting som moms og andre frontfag som er i stadig bevegelse er det ikke så mange i Norge med spisskompe­tanse. Man skal vaere ganske sikker på disse tingene, sier Valvik.

Konkurrans­en ble publisert 8. mars, men så langt er det ifølge Valvik ikke kommet inn noen anbud. Fristen er 1. april.

Byggingen av Kunstsilo er tenkt startet i vår, men den kan ikke starte før pengene fra Cultiva er sikret. Faedreland­svennen har tidligere i vinter skrevet om at det ennå mangler tilstrekke­lige og sikre driftsmidl­er fra det offentlige.

SJEKKER REALISMEN

Hele det siste året har debatten også rast om hvorvidt SKMUS prosjekter­te besøkstall på 150.000 mennesker i 2022 er realistisk­e.

Alt dette vil Cultiva nå vil ha vurdert av en ekstern oppdragsgi­ver.

I oppdragsut­lysningen står det: «1. Er byggeprosj­ektet fullfinans­iert?

2. ER kostnadsbu­dsjetter for drift realistisk­e og rimelige?

3. Er nivået på offentlige tilskudd dokumenter­t og/eller realistisk­e og rimelige?

4. Er nivået på andre inntekter realistisk­e og rimelige?

5. Vil en tinglysnin­g av en betingelse om eierforhol­d ha noen effekt/nytte ved en eventuell konkurs? Kan dette eventuelt løses på annen måte?»

FELLES INTERESSE

Den som tar på seg jobben vil måtte jobbe raskt, for varigheten for oppdraget er fra 30. april til 31. mai.

Skmu-direktør Reidar Fuglestad er innforståt­t med utlysninge­n, og er klar til å forsyne den som får oppdraget med det som trengs av opplysning­er.

– Vi vil gjøre det vi kan for at de får gjort en så god jobb som mulig. Vi har en felles interesse av det, og med de premissene som ligger i Cultiva-vedtaket er det lett å forstå at de ønsker en grundig gjennomgan­g av dette, sier Fuglestad.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Cultiva vil at kunstsilo-prosjektet kontroller­es av en tredjepart.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Cultiva vil at kunstsilo-prosjektet kontroller­es av en tredjepart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway