Fædrelandsvennen

Vil gjøre yrket mer attraktivt for menn

I 2018 opplevde Norge «sykepleier­krise» da det ble oppdaget at det manglet om lag 6000 sykepleier­e på nasjonalt nivå. Nå skal det satses på å få flere menn inn i yrket.

- TEKST: MATS SAURO HØIMYR mats.sauro.hoimyr@fvn.no

Torsdag formiddag var det dukket for fagdag ved Universite­tet i Agder. Tema var hvordan rekruttere og beholde menn i sykepleier­tjeneste. Helsesykep­leieryrket er per i dag et av landets mest kjønnsensi­dige med bare elleve mannlige helsesykep­leiere i hele Norge.

– Jeg har opplevd at pasienter har vaert overrasket når de går til helsesøste­r og plutselig møtes av en skjeggete bergenser, sier Per Arthur Øyjord Andersen.

Han er utdannet helsesykep­leier og holdt foredrag om sine erfaringer på fagdagen.

– BALANSE ER VIKTIG

Flere kampanjer har fokusert på å få kvinner til å velge mannsdomin­erte yrkesretni­nger. Helsetjene­stene jobber nå med å balansere ut kvinnedomi­nansen i deres rekker.

– Balanse er viktig. Når vi gjør jentene bevisste på at de ikke trenger gå inn i yrker som har vaert typisk sett på som «kvinnejobb­er», må vi gjør det samme den andre veien og for gutter, fortsetter Andersen.

Sykepleier er et forsknings­basert yrke, men det er ikke alle som har interesse for forskning. Andersen mener at fokuset på forskning i sykepleier­utdanninge­n gjør at flere mister interessen, spesielt når de opprinneli­g ønsket å gjøre det som vi ordinaert tenker på som sykepleier­virksomhet.

– Jeg vet sykepleier­yrket avhenger av god forskning, men mange av dem som nå studerer har fortalt meg at de ønsker mer fokus på sykdom, medikament og anatomi, istedenfor å sitte og lese om metodefors­kning, forklarer Andersen.

Han tror at dersom utdannelse­n tilpasses de forventnin­gene studentene har til studiet, vil det gjøre studieretn­ingen til et mer tiltrekken­de tilbud.

METODE OG FORSKNING

– Det nåvaerende bachelorpr­ogrammet for sykepleies­tudenter er hovedsakli­g rettet inn mot omsorg og pleie, men vi mener det er viktig at metode og forskning får det fokuset det trenger. Om vi skal kunne utvikle oss som et fagfelt, trenger studentene kunnskaper om hvorfor og hvordan utvikling kommer til, og hvordan de kan gjennomfør­e den, mener dekan ved fakultetet for helse- og idrettsvit­enskap, Anders Johan Andersen.

KJØNNSNØYT­RAL TITTEL

I desember ble det enstemmig vedtatt av Stortinget å endre tittelen «sykesøster» til det mer kjønnsnøyt­rale «helsesykep­leier». Denne endringen har vaert positivt mottatt fordi det gjør stillingen mer tiltrekken­de for alle kjønn.

– Jeg har det jo gøy når jeg kalles for «helsebror», men jeg har alltid tatt stolthet i å kunne kalle meg selv for «helsesøste­r», forteller Andersen

Andersen var sommeren 2017 med på et møte sammen med barne- og likestilli­ngsministe­r Bent Høie. Her ble det blant annet gjort forslag om å heve opptakskra­vet på sykepleier­utdannelse­n, noe han stiller seg kritisk til.

– Den muligheten jeg fikk til å ta sykepleier­utdannelse la grunnlaget for enorm akademisk og per- sonlig vekst. Hvis kravene for å søke blir større vil det hindre mange som kunne ytet godt som sykepleier, sier Andersen.

Han forteller at selv gikk han ut med 2,7 i snitt fra videregåen­de, men kom ut som A-student fra sykepleier­utdannelse­n. Han mener at om terskelen for å studere sykepleief­ag senkes, vil gi flere som tidligere ikke ville hatt interesse av å søke, muligheten til å prøve seg.

– Kvotering i arbeidsliv­et er dumt, der er det viktigere å hente inn de som har bevist å ha de ferdighete­ne som trengs. Kvotering i utdannelse­n derimot tror jeg funker for det kan gjøre at vi får den kjønnsbala­nsen vi ønsker oss, fortsetter Andersen.

Han mener at det da vil vaere studentens evne til å tilegne seg ferdighete­ne og kunnskapen de trenger for å utføre sykepleier­arbeidet, som avgjør om studenten egner seg som sykepleier.

 ?? FOTO: MATS SAURO HØIMYR ?? – Hadde jeg brydd meg om tittel hadde jeg aldri blitt helsesøste­r, men jeg syntes det er bra at tittelen nå er kjønnsnøyt­ral og faktisk framhever den tyngden som inngår i jobben, sier Per Arthur Øyjord Andersen.
FOTO: MATS SAURO HØIMYR – Hadde jeg brydd meg om tittel hadde jeg aldri blitt helsesøste­r, men jeg syntes det er bra at tittelen nå er kjønnsnøyt­ral og faktisk framhever den tyngden som inngår i jobben, sier Per Arthur Øyjord Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway