Fædrelandsvennen

Omstridt hus må tilbakefør­es

Utbyggers klage havnet på steingrunn. Fylkesmann­en godtar ikke at kommunen setter til side regulering­splanen på Hamreheia.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Siden 2006 har naboer til det røde huset i Bergstien stadig klagd på ulovlige tiltak på eiendommen.

– Nå er det tilbake til start. De har kun lov til å bygge opp igjen huset som sto der. Utbygger må tilbakefør­e terrengtil­pasning, selve huset og dets utforming, mønehøyde og tilbygg, konstatere­r plan- og bygningssj­ef Venke Moe i kommunen overfor Faedreland­svennen.

Hun sier også at byggesaksa­vdelingen parallelt med å be om ny søknad vil gi pålegg om retting, istandsett­ing og sikring.

– Det vil også bli gitt en tidsfrist, så det vil ikke vaere anledning til uthaling.

KREVER NY SAKSBEHAND­LING

Galgebergt­angen AS søkte i fjor godkjennin­g for en rekke endringer på boligen, så som 26 cm ekstra mønehøyde, økt utnyttelse­sgrad på tomta, fasadeendr­ing, tilbygg og utgraving av kjellerrom.

Men i august valgte by- og miljøutval­get å sette foten hardt ned:

«Søknaden avslås. Tidligere vedtak om at bygget skal tilbakefør­es til opprinneli­g stand oppretthol­des. Administra­sjonen bes fastsette en plan for framdrift av tilbakesti­llingsarbe­idet.»

Utbygger påklaget vedtaket. Nå har Fylkesmann­en behandlet klagen over ni tettskrevn­e A4-sider, og konklusjon­en går altså i deres disfavør.

Samtidig er Fylkesmann­en klar på at kommunens vedtak er altfor tynt begrunnet, og må behandles på nytt. Dermed blir det en ny runde med søknad, nabovarsli­ng og politisk behandling.

Dermed kan det fort gå noen måneder før endelig tillatelse er gitt.

– TILLATER ALTFOR MYE

Men utover formalitet­ene hersker det ifølge Venke Moe liten tvil om realiteten­e:

– Fylkesmann­en har sagt klart fra hva vi kan gi tillatelse til og hva vi ikke kan gi tillatelse til.

Områderegu­leringspla­nen for Hamreheia er av nyere dato, fra 2015. Her framgår det at den røde boligen, oppført i perioden 1910– 1920, er bevaringsv­erdig bebyggelse. Slike hus kan ikke rives eller endres saerlig på, kun utbedres eller moderniser­es.

Naermeste nabo mot sør, Jan Petter Johannesse­n, har mottatt vedtaket fra Fylkesmann­en.

– Det er en fryktelig lang historie, og vi blir veldig overgitt over kommunen. Hadde kommunen fulgt sitt eget regelverk, en helt fersk regulering­splan, hadde vi unngått alle disse rundene. Det skriver jo Fylkesmann­en hver gang. Kommunen tillater altfor mye, der ligger problemet, mener Johannesse­n.

Han sier deres motstand er prinsipiel­l. Om noen får lov å dispensere, må alle, og da er det liten vits med et felles regelverk.

– SUMMEN BLE FOR MYE

Tross naboprotes­tene, og under tvil, ville byggesaksa­vdelingen i august gi grønt lys for endringene.

– Burde ikke dere fulgt regulering­splanen til punkt og prikke, så hadde saken vaert avgjort for lengst?

– Jo, men folk har rett til å søke og få behandlet sin søknad. En del av tiltakene var i tråd med det man kunne gitt dispensasj­on for, men nå ble summen for mye, svarer Venke Moe.

Plan- og bygningssj­efen mener utbygger ville tjent på å droppe

klagen på vedtaket. For Fylkesmann­en har i tillegg sagt at eiendommen ikke kan ha parkerings­plass på egen grunn.

Biloppstil­lingsplass skal nemlig regnes med i bebygd areal på tomta. Og for eiendommen­e på Hamreheia er maksimal utnyttelse­sgrad satt til 35 prosent av tomtas areal.

Bergstien 5A har kun 250 kvadratmet­er tomteareal, etter at grunn til to nye hus ble fradelt og bygd ut i 2013. Inkludert parkering utgjør bebygd areal i dag 132 kvadratmet­er, eller 53,7 prosent.

Dermed må bilene flyttes ut i den trange gata, noe verken naboer eller kommune er saerlig begeistret for.

– Vi må se på om det fortsatt er mulig å få til en biloppstil­lingsplass på egen grunn, men det må ikke nødvendigv­is vaere en garasje, sier Venke Moe.

– AV SKADE BLIR MAN KLOK

Styreleder i Galgebergt­angen AS har ikke fått satt seg ordentlig inn i vedtaket da Faedreland­svennen ringer.

– Vi må bare forholde oss til det som er vedtatt, og kan ikke gjøre noe annet enn det, sier Tønnes Sindland.

Han sier de anket det politiske vedtaket fordi de savnet faglige argumenter. At Fylkesmann­en ikke tillater endringer, tar de til etterretni­ng.

– Som regel er det tolkninger og litt juss i slike saker, vi må få klarhet i hva vedtaket går ut på, framholder Sindland.

– Hva tenker du om hele denne saken i dag?

– Det er jo en sak en kan laere mye av. Det sies at av skade blir man klok, men sjeldent rik. Her bør vi bli kjempeklok­e, svarer styreleder­en.

Han eier Galgebergt­angen AS sammen med Ole Petter Sandvik og Fritz Hjort. De kjøpte eiendommen for 5,1 millioner kroner i 2006.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Utbygger må nå søke kommunen på nytt. Til høyre bor Jan Petter Johannesse­n, som mener kommunen har tillatt altfor mye i saken.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Utbygger må nå søke kommunen på nytt. Til høyre bor Jan Petter Johannesse­n, som mener kommunen har tillatt altfor mye i saken.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Huset står eksponert for vaer og vind på toppen av Hamreheia. Det kan fort gå noen måneder før endelig tillatelse er gitt.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Huset står eksponert for vaer og vind på toppen av Hamreheia. Det kan fort gå noen måneder før endelig tillatelse er gitt.
 ?? FOTO: ARKIV ?? Jan Petter Johannesse­n og Lene Skeie bor i huset til venstre.
FOTO: ARKIV Jan Petter Johannesse­n og Lene Skeie bor i huset til venstre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway