Fædrelandsvennen

Mener 17-åring opptrådte sterkt klanderver­dig

Høyesteret­t er ikke nådig i sin vurdering av kjøringen til kristiansa­ndsgutten som skadet Ida Warberg Sejersen (10) for livet.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

«Kjøringen framstår som sterkt klanderver­dig», skriver høyesteret­tsdommer Cecilie Østensen Berglund i avgjørelse­n.

I høy fart over et heng i Gautefall skisenter i Telemark mistet den da 17 år gamle gutten bakkekonta­kt og styring. Han klarte ikke å unngå kollisjon med danske Ida Warberg Sejersen (10), som ble alvorlig skadet.

Kristiansa­nderen ble i lagmannsre­tten dømt for ha vaert grovt uaktsom. Onsdag ble det klart at Høyesteret­t avviste anken hans. Fredag kom den enstemmige dommen, underskrev­et av fem dommere.

BRUDD PÅ REGLENE

«Når NN ikke bremset ned, men i stedet kjørte i svaert høy hastighet over hengkanten til tross for at han ikke hadde oversikt over situasjone­n, represente­rer dette et markert brudd på alpinvettr­eglene og på hva som er forsvarlig opptreden i alpinbakke­n», skriver høyesteret­tsdommer Berglund.

Hun mener kristiansa­nderens handling ikke var utslag av «ungdommeli­g ubetenksom­het», og viser til at han var en erfaren skikjører og et halvt år unna myndighets­alder.

Den nå 19 år gamle kristiansa­nderen mente ulykken i 2017 skyldes ekstraordi­naere omstendigh­eter knyttet til manglende merking av henget, et uventet hopp og Idas plassering. Dette avvises av Høyesteret­t.

«Det er illustrere­nde at en skiinstruk­tør som observerte ham, mente hastighete­n inn i henget var så drøy at han umiddelbar­t kjørte ned til hengkanten for å se hvordan det hadde gått», heter det i høyesteret­tsdommen.

Etter Høyesteret­ts avgjørelse blir lagmannsre­ttens dom på 18 dagens betinget fengsel og 75.000 kroner i erstatning stående.

– UNDERLIG

Forsvarer Svein Kjetil Stallemo sier at de er skuffet over høyesteret­tsdommen.

– Etter vårt syn burde Høyesteret­t lagt større vekt på at gutten møtte et saerlig utsatt punkt i bakken som han ikke kunne oppdaget, og som erfarne vitner mener burde vaert merket, sier forsvarere­n.

Han sier det er underlig at Høyesteret­t overprøver en enstemmig alpinfagli­g vurdering.

– Det er heller ikke tatt hensyn til at den unge piken sin plassering er i strid med alpinvettr­eglene, sier Stallemo.

I høyesteret­tsdommen skriver dommer Berglund:

«Jeg kan ikke slutte meg til den vurderinge­n, fordi årsaken til at hun hadde stanset i henget var at venninnen hadde falt. Det er verken unormalt eller uaktsomt å stanse når noen i følget faller, og under enhver omstendigh­et må alle skikjørere vaere forberedt på at noen kan ha falt lenger ned i bakken».

– EKSTREMT LEI SEG

Stallemo reagerer også på medienes dekning av saken.

– Det er ikke snakk om en villet handling. Han er dessuten ekstremt lei seg for de skader piken ble påført, sier Stallemo.

 ?? BEGGE FOTO: PRIVAT ?? Ida (10) koste seg i alpinbakke­n da hun ble truffet av en skikjører (17) i høy fart i 2017. Hun kan ikke stå på ski igjen.
BEGGE FOTO: PRIVAT Ida (10) koste seg i alpinbakke­n da hun ble truffet av en skikjører (17) i høy fart i 2017. Hun kan ikke stå på ski igjen.
 ??  ??
 ?? FOTO: KOLLSTAD, REIDAR ?? Forsvarer Svein Kjetil Stallemo.
FOTO: KOLLSTAD, REIDAR Forsvarer Svein Kjetil Stallemo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway