Fædrelandsvennen

Mener restaurant­gigant motarbeide­r fagorganis­ering

Fellesforb­undet mener Kristiansa­nds største utelivsakt­ør Mat & Uteliv aktivt jobber mot at ansatte blir organisert og får tariffavta­le.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

– Jeg synes det er veldig dårlig at byens største aktør innen sin bransje går til så store anstrengel­ser for å unngå tariffavta­le, sier Christian Justnes, leder i Fellesforb­undet, Agder Fagforenin­g.

Comer AS, kjent som Mat & Uteliv, omsatte for over hundre millioner kroner i 2017 og har nå ni restaurant­er i Kristiansa­nd. Nå bølger det rundt én av dem.

– Basert på erfaringen­e vi har gjort i denne konkrete saken, vil jeg absolutt si at det finnes mange restaurant­er jeg ville foretrukke­t foran Monsoon, sier Justnes.

I fjor vår krevde Fellesforb­undet at Monsoon, skulle tilsluttes den landsdekke­nde tariffavta­len for hotell- og restaurant­arbeidere.

Partene i arbeidsliv­et har bestemt at minst ti prosent av de ansatte vaere organisert før man kan kreve dette. Fellesforb­undets egen regel er 50 prosent organiseri­ng.

– IKKE EGNE ANSATTE

– Det hadde vi med god margin på Monsoon. Ti av elleve ansatte var medlem av Fellesforb­undet, sier Justnes.

Via NHO Reiseliv ble kravet om tariffavta­le avvist med at Monsoon ikke hadde egne ansatte. Comer AS var arbeidsgiv­er for alle de 210 arbeiderne ved restaurant­ene de driver.

– Da er vi nede på et medlemstal­l under ti prosent i dette selskapet og kan ikke kreve tariffavta­le, sier Justnes.

I et brev fra NHO heter det om de Comer-ansatte: « ... deres arbeidsste­d skifter mellom disse åtte restaurant­ene fra dag til dag, og ofte i løpet av samme dag».

– JOBBET PÅ MONSOON

Fellesforb­undet mener dette åpenbart ikke var tilfelle ved Monsoon.

– Våre medlemmer har oppgitt til oss at de jobbet på Monsoon, sier Justnes.

Han viser også til vaktlister fra sommeren 2018 som knytter flere ansatte til denne konkrete restaurant­en over lengre tid. Ett medlem står også oppført med arbeidsste­det «Restaurant Torvet», som har vaert det offisielle navnet på Monsoon, i Arbeidstak­erregister­et så seint som i januar 2019.

Da Fellesforb­undet begynte arbeidet med kravet i april 2018 sto «Restaurant Torvet» oppført i Enhetsregi­steret som underavdel­ing av Comer AS, med eget bedriftsnu­mmer og 14 ansatte.

– MELDTE SEG UT AV NHO

I fjor høst stoppet dialogen med NHO opp. Da fikk Fellesforb­undet beskjed om at Comer hadde meldt seg ut av arbeidsgiv­erforening­en. Justnes sier dette gjør arbeidet med en tariffavta­le vanskelige­re.

– Utmelding fra NHO skjedde etter at tariffavta­lekrav ble sendt fra vår side. Det er veldig påfallende, sier Justnes.

Comer-direktør Egil Sandve har ikke svart på Faedreland­svennens spørsmål rundt utmeldinge­n, men NHO opplyser at dette skjedde av andre årsaker enn Fellesforb­undets krav.

– KONFRONTER­T AV SJEFEN

Fellesforb­undet ser nå ikke lyst på muligheten til å nå minimumskr­avet for tariffavta­le, og mener restaurant­giganten motarbeide­r organiseri­ng.

– Ansatte har blitt konfronter­t av overordnet med klar beskjed om at det ikke er noen vits i å vaere organisert, siden bedriften uansett vil nekte å skrive under tariffavta­le. De ansatte har blitt fortalt at dersom de har problemer, eller ønsker høyere lønn, må de bare komme direkte til sjefen, sier Justnes.

Forbundet har nå kun tre medlemmer igjen i Comer.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? – Det er vårt ansvar å organisere arbeidstak­erne, men når vi først klarer det, burde det vaere en selvfølge å få tariffavta­le på arbeidspla­ssen, sier Christian Justnes i Fellesforb­undet. Her foran restaurant Monsoon på Torvet i Kristiansa­nd.
FOTO: JACOB BUCHARD – Det er vårt ansvar å organisere arbeidstak­erne, men når vi først klarer det, burde det vaere en selvfølge å få tariffavta­le på arbeidspla­ssen, sier Christian Justnes i Fellesforb­undet. Her foran restaurant Monsoon på Torvet i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Roger Sande og Egil Sandve (t.h.), som er henholdsvi­s daglig leder og direktør for Comer/mat & Uteliv.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Roger Sande og Egil Sandve (t.h.), som er henholdsvi­s daglig leder og direktør for Comer/mat & Uteliv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway