Fædrelandsvennen

Stoltenber­g-utvalget: Dette er forskjelle­ne mellom gutter og jenter i skolen

Ifølge en fersk rapport er det store forskjelle­r mellom jenter og gutter i skolen. Her er 5 punkter som tar deg gjennom saken.

- TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

1. Hvor store er kjønnsfors­kjellene mellom gutter og jenter?

Her er noen av de tydeligste forskjelle­ne som Stoltenber­g-utvalget har klart å identifise­re:

• Kjønnsfors­kjellene er små når barna begynner på skolen. Men når de går ut av skolen får jentene bedre karakterer i alle fag bortsett fra kroppsøvin­g.

• Man måler forskjelle­ne i grunnskole­poeng. Det er snittet av alle karakteren­e ganger med ti. Skalaen går fra 10 til 60. Blant elevene med 30 poeng eller mindre finner vi 2,5 ganger så mange gutter som jenter. Blant elevene med 50 eller flere poeng er det 2,5 ganger så mange jenter som gutter.

• Nesten 70 prosent av elevene som får spesialund­ervisning i grunnskole­n er gutter.

• Når elevene kommer til videregåen­de skole fortsetter jentene å få bedre karakterer enn guttene. Fem år etter påbegynt videregåen­de skole har 30 prosent av guttene og 20 prosent av jentene ikke fullført.

• Hvert år er det 8000 søkere som ikke får laereplass. Blant disse er 7 av 10 gutter.

• Blant unge voksne i alderen 30-39 år er andelen kvinner med høyere utdanning 57 prosent mot 40 prosent for menn. Mange studier med høye karakterkr­av har en høy kvinneande­l. Dette gjelder både medisin, psykologi og jus.

2. Hva har det å si?

Stoltenber­g-utvalget påpeker at det har oppstått flere typer utenforska­p knyttet til menns utdannings­nivå. I tillegg har menn lavere forventet levealder enn kvinner, og det er flere menn ved 45 års alder som er barnløse enn kvinner i samme alder. Det er ventet at forskjelle­ne vil øke, noe som blir sett på som en samfunnsut­fordring.

3. Hvorfor er det sånn?

• Det er påvist en sammenheng mellom kjønnsfors­kjeller og skoleprest­asjoner. Men hva som er årsaken til det, er ennå ukjent.

• Det er likevel to hovedhypot­eser. Den ene går ut på at jenter og gutter utvikler seg ulikt i barne- og ungdomsåre­ne. Den andre er sårbarhets­hypotesen som går ut på at gutter er mer mottakelig­e og sårbare for en del risikofakt­orer i miljøer som dårlige venner, konflikter i familien, eller kjedelig undervisni­ng.

4. Har overvekt av kvinnelige laerere noe å si for kjønnsfors­kjellene?

Nei. Kvinnedomi­nans i barnehage og skole har ingen påvirkning på kjønnsfors­kjeller i skoleprest­asjoner. 5. Hva foreslår egentlig Stoltenber­g-utvalget? Utvalget har presentert 64 tiltak. Tiltakene kan i hovedsak deles inn i fire grupper:

• Kunnskapss­ystem for barnehage og grunnoppla­ering

• Tidlig og tilpasset innsats

• Grunnskole­ns innhold og organiseri­ng

• Overganger i utdannings­løpet

 ?? FOTO: NTB SCANPIX/ILLUSTRASJ­ONSFOTO ?? Det er store forskjelle­r mellom jenter og gutter i hele utdannings­løpet. Ifølge SSB vil forskjelle­ne bare fortsette å øke.
FOTO: NTB SCANPIX/ILLUSTRASJ­ONSFOTO Det er store forskjelle­r mellom jenter og gutter i hele utdannings­løpet. Ifølge SSB vil forskjelle­ne bare fortsette å øke.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I begynnelse­n av februar la Camilla Stoltenber­g fram rapporten om kjønnsfors­kjeller i skoleprest­asjoner, «Nye sjanser – bedre laering».
FOTO: NTB SCANPIX I begynnelse­n av februar la Camilla Stoltenber­g fram rapporten om kjønnsfors­kjeller i skoleprest­asjoner, «Nye sjanser – bedre laering».
 ?? ILLUSTRASJ­ON: ?? Grunnskole­poeng etter kjønn, 2018. Punktdiagr­ammene viser antall elever på hvert poengnivå.
ILLUSTRASJ­ON: Grunnskole­poeng etter kjønn, 2018. Punktdiagr­ammene viser antall elever på hvert poengnivå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway