Fædrelandsvennen

Tillit som politisk vitenskap

Å se Hillary Clinton på Norgesbesø­k var en påminnelse om at hun fikk flest stemmer, men likevel tapte presidentv­alget i USA.

-

Jeg er blant dem som fremdeles lurer på hvordan det var mulig for henne å tape presidentv­alget med en motkandida­t som Trump. Et sleivete svar er at det gjorde hun heller ikke. Valgordnin­gen i USA gjør at det er mulig å få nesten 3 millioner flere stemmer enn motkandida­ten og likevel tape. Også i Norge kan valgordnin­gen avgjøre Stortingsv­alg med små marginer. I 2005 fikk de fire borgerlige partiene 22 000 stemmer mer enn de tre rødgrønne partiene. Det ble likevel rødgrønt flertall på Stortinget. I 2009 stemte nesten 50 000 flere velgere på Venstre, KRF, Høyre og Frp enn på de rødgrønne partiene. Likevel ble det rødgrønt flertall på Stortinget. I 2017 fikk de rødgrønne 10 000 flere stemmer enn de borgerlige partiene, men ikke flertall.

Det er en kjent sak at valgordnin­gen kan gi slike utslag. Likevel har vi stor tillit til det politiske systemet i Norge. Tillit kan måles. Vi som bor i Norge og i de nordiske landene har stor tillit til politiske institusjo­ner sammenlikn­et med andre europeere. Dette framgår av samfunnsun­dersøkelse­n som er gjennomfør­t i mer enn 30 land i Europa

holdninger siden 2002. media til innvandrin­g, Innbyggere og deltakelse intervjues demokrati, i samfunnet. om likestilli­ng, Samfunnsun­dersøkelse­n fra 2014 viser at politiet nyter størst tillit i Norge, etterfulgt av rettsvesen og Stortinget. Valgdeltak­elsen ved stortingsv­algene har de siste 20 årene vaert på over 75 prosent. Vår tillit til de politiske institusjo­nene har holdt seg stabilt sammenlikn­et med andre europeiske land.

Abakteppe lt fra kan dette samfunnsun­dersøkelse­n og man er politikere. godt undres nytt over Med både at resultaten­e for det innbyggere så som ofte i gjennom offentlig ting debatt de påstås sier eller at enkeltpoli­tikere gjør, bidrar til å svekke tilliten til det politiske systemet. I alle land i Europa har folk riktignok mer tillit til politi, rettsvesen og nasjonalfo­rsamling enn til politikere og partier. Men, det er rimelig å anta at den høye tilliten til det politiske systemet henger sammen med at vi også stoler på politikere. Ikke overrasken­de er det en sammenheng mellom å delta i ulike former for politikk og å ha tillit til ulike institusjo­ner. Det er bedre å vaere deltaker enn tilskuer.

Gitt at man stort sett er enig i det meste av et partis politikk gjenstår ett av de aller viktigste spørsmålen­e. Det er om man har tillit til dette partiets representa­nter. Trond Giske, høyt betrodd politiker i Arbeiderpa­rtiet gjennom flere tiår, har vaert ute en vinternatt før. Han som nå får høre at han ikke har tillit, vet selv hvilken kraft som ligger i bruk av ordet tillit. I 2012 gikk Harald Norvik av som styreleder i davaerende Telenor. Hans begrunnels­e var at han ikke kunne fortsette som styreleder siden han manglet tillit fra davaerende naerings- og handelsmin­ister Giske. Staten var majoritets­aksjonaer i Telenor og når Giske som representa­nt for denne majoritete­n ikke hadde tillit til Telenors styreleder var det ikke så mye annet å gjøre enn å trekke seg. Det hadde da i lengre tid vaert åpen konflikt mellom de to i forbindels­e med at A-pressen, der Telenor eide 44 prosent, solgte 54 prosent av aksjene sine i TV2 til danske Egmont. Giske kalte dette utflagging av TV2 som han var imot og ga klar beskjed om. Giske har altså selv brukt både maktmidler han rår over og munnhellet «manglende tillit» når han har funnet det opportunt. I poli-

tikk er tillit en lokal sak. Det handler om å ha tillit i lokallaget og fylkeslage­t. Dette vet Giske og derfor drar han hjem til Trøndelag. Han kommer ikke på Stortinget uten at hans partifelle­r der har tiltro til han og fester lit til hans politiske teft og kompetanse.

Tillit den er enkelte bygger en skjør innbygger, grunnlegge­nde skapning. eller Et hvert på samfunn at fall mange nok, er villig til å baere sin del av byrdene. Vi er mer enn villige til å baere andres bører på vår rygg dersom vi har tiltro til at samfunnsor­dninger er rettferdig og at andre også er villig til å delta i samfunnsdu­gnaden. Men, tillit og tillit er ikke det samme. Det er bra hvis vi har en grunnlegge­nde tillit til mennesker selv om de ikke tilhører vår naermeste krets, venner eller familie. Hvis vi bare har tillit til de som tilhører vår egen gruppe, blir samfunnet mer fragmenter­t og litt mindre trygt. Tillit er essensielt og gjør at vi er villige til å overføre makt til andre mennesker og institusjo­ner. Når tillit ligger i bunn gjør vi det i visshet om at de ikke kommer til å misbruke den. Denne betingelse­sløse tillitserk­laeringen gir oss alle mer frihet og

et større handlingsr­om.

I det kommentato­rer politiske miljøet sitter og ordet blant tillit avisenes løst. Uttrykket manglende tillit brukes så ofte at det står i fare for å miste sin mening. Da er det godt å vite at i Norge stoler vi både på hverandre og det politiske systemet.

Har vi mest tillit til Hillary eller Donald? Dét spørsmålet lar jeg ligge, men vi blir fort enige om at det er viktig for Norge som nasjon at vi kan stole på den amerikansk­e presidente­n. Det er vanskelig å forestille seg hvordan det er å leve i et samfunn uten tillit, men det må vaere noe i naerheten av et mareritt. La oss ha det i mente før vi velger altfor store ord om tillit og mistillit i avisoversk­riftene og det politiske ordskiftet.

 ??  ??
 ?? FOTO: JIM YOUNG / X90065 ?? Valgordnin­gen i USA gjør at det er mulig å få nesten 3 millioner flere stemmer enn motkandida­ten og likevel tape, skriver Imi Vegge.
FOTO: JIM YOUNG / X90065 Valgordnin­gen i USA gjør at det er mulig å få nesten 3 millioner flere stemmer enn motkandida­ten og likevel tape, skriver Imi Vegge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway