Fædrelandsvennen

LO skal ikke vaere politisk nøytral

- AGNES NORGAARD, regionlede­r LO Agder

Steinar Bergstøl Andersen og Fremskritt­spartiet er opptatt av at LO ikke skal engasjere seg politisk, men vaere «nøytral» som han kaller det. Men LO har gjennom hele sin historie slåss for sine medlemmers interesser både faglig og politisk.

Mye av det som er viktig for medlemmene våre bestemmes rundt forhandlin­gsbordet, samtidig som det er politiske beslutning­er som bestemmer mye annet. Hvilken trygghet folk har om de mister jobben, om ungene har en god fellesskol­e, hva som skjer når man blir syk i kortere eller lengre tid, om det skal stilles krav til miljø og sikkerhet på arbeidspla­ssene – alt dette og mye mer blir bestemt i politiske organer.

Derfor vedtok Lo-kongressen i 2017 som tidligere å støtte partier som står opp for våre medlemmers interesser, der i blant Arbeiderpa­rtiet. Det er samme resonnemen­t som ligger bak når mange av de rikeste i landet støtter Fremskritt­spartiet og de andre partiene i Høyre-regjeringe­n. De ser at deres interesser er tjent med dagens regjering. Fremskritt­spartiet gikk til valg på at den norske modellen står i veien for det norske folk. Vi i LO mener tvert i mot at den norske modellen har gitt oss et samfunn å vaere stolte av. Men det skjer ting i Norge som gjør oss urolige – forskjelle­ne øker og en lang rekke smålige kutt rammer de som sliter mest, som uføre og arbeidsløs­e. Samtidig som de rikeste får store skattekutt.

Vi i LO har kampen mot sosial dumping som noe av det viktigste vi gjør. Mens Pål Atle Skjervenge­n fra Fremskritt­spartiet sa det slik da Stortinget diskuterte tiltak for noen år siden: – «Sosial dumping» er en oppkonstru­ert og svaert søkt problemsti­lling innenfor EØS. (…)

Dersom arbeidstag­ere fra andre Eøs-land likevel kan bidra til å presse kostnadsni­vået i Norge ned ved å jobbe til litt lavere lønn, ser jeg på det utelukkend­e som en fordel.»

Andersen og Fremskritt­spartiet må gjerne jobbe for å dra samfunnsut­viklingen i sin retning. Men LO kommer ikke til å vaere politisk «nøytrale» i vår tids viktigste saker.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway