Fædrelandsvennen

Makta midt imot

- JO VAN DER EYNDEN

Det er flott at Kristiansa­nd ønsker å hedre sitt bysbarn Jens Bjørneboe med en offentlig plass. Men hvilken Bjørneboe skal hedres, og hvor?

Det er naturlig at forfattere­ns fødested og forhenvaer­ende barndomshj­em trekkes fram i denne sammenheng, selv om den tidligere så staselige rederbolig­en for lengst er jevnet med jorden og det eneste som gjenstår er en perifer, bortgjemt og nedstøvet liten avkrok av en hageflekk med et enslig kastanjetr­e som frister en heller kummerlig tilvaerels­e bak gitteret mellom Vestre Strandgate og skinnegang­en ut av byen.

Men dagens triste situasjons­bilde til tross: Det vil selvsagt vaere helt på sin plass å markere dikterens fødested nettopp her, og gjerne integrere denne markeringe­n i de utbygnings­planene som foreligger for området. Men er en markering av det det fysiske fødestedet det vesentligs­te med byens ønske om å hedre dikteren og kulturpers­onligheten Jens Bjørneboe? Burde ikke han som mer enn noen andre i etterkrigs­tidas Norge våget å tale makta midt imot hedres nettopp i maktens midte, i stedet for å binde ham til det siste treet i barndommen­s hage?

La oss heller møte ham midt i byens hjerte hvor han fortsatt kan stirre makta i kvitøyet. Her, i naerhet til NAV og parkens frie fugler, og ja, her ved domkjerkas dør og latinskole­ns trapp. Og Marken’s merkantile mylder. Her hvor han kan prikke oss på skulderen i forbifarte­n og stille oss noen ubehagelig­e spørsmål når det trengs. Og ikke minst: her hvor biblioteke­t kan sørge for at Jens Bjørneboes plass blir et levende sted hvor det leses dikt, spilles musikk og teater og hvor paroler ropes ut når det trengs. Her bør han hedres. Ikke bortgjemt i støv og trafikkstø­y som en viss annen av byens diktere. Men fram i lyset tydelig! Med utropstegn.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway