Fædrelandsvennen

Vil åpne stengt øyperle

Heidi Aabel var litt «rampete» og tok turen ut på Drivenesøy­a. Den synes hun var så fin at hun skrev et brev til ordføreren og ba ham ta initiativ til å åpne øya.

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

Drivenesøy­a i Venneslafj­orden har vaert stengt for allmennhet­en i over 40 år. Nå har Heidi Aabel skrevet brev til ordfører Nils Olav Larsen (KRF) med bønn om å åpne den.

– Kjaere politikere. Tørr å satse på denne juvelen, slik dere turte å satse på Julegada. Den er flottere enn Odderøya og Bertes til sammen!

Ordene kommer fra et brev sendt fra Vennesla-patriot og naturelske­r Heidi Aabel. På mandag var hun på sykkeltur, og så at porten over til øyperla Drivenesøy­a var åpen.

Hun satte igjen sykkelen, trasket over broa, og tok seg en rundtur.

– Det var helt fantastisk å gå der.

Fine stier, strender, elva og utsikten – nydelig. Flere burde få oppleve det. Det blir for dum at øya skal vaere stengt. Dette e ren skjult skatt, mener Heidi A abel til F a ed re landsvenne­n.

STENGT I OVER 40 ÅR

Drivenesøy­a, som er på 240 mål, har vaert stengt med bom i over 40 år. Kommunen har lagt skylda på grunneier, mens grunneier har lagt skylda på kommunen. Stridens kjerne er at på øya er etablert brønner som forsyner bygdas innbyggere med vann.

I april 2016 ba politikern­e i formannska­pet administra­sjonen om å fremme en sak om Drivenesøy­a. Tre år seinere har det fortsatt ikke kommet en sak på politikern­es bord – tross purringer.

– Det ble aldri en skriftlig sak, men det er mulig det var en muntlig orienterin­g. Uansett, vi ønsker at det skal vaere plass til både vannverk, beitedyr og allmennhet­en der ute. Det er ei utrolig flott øy, sier miljørådgi­ver Eirik Aarrestad i Vennesla kommune.

IVRIG ORDFØRER

Ordfører Nils Olav Larsen (KRF) forteller at både han og partiet brenner for å ta i bruk Venneslafj­orden i enda større grad. De har lagt inn i sitt partiprogr­am at man skal bygge strandstie­n som ferdigstil­les før sommeren rundt hele Venneslafj­orden.

– Vi diskuterte muligheter med Midt-agder Friluftsrå­d seinest på tirsdag. Neste steg er å komme seg opp til Venneslahe­imen og Storevoll. Så må vi vurdere om det skal bygges ei bro over til Drivenesøy­a, eller om den skal gå videre opp til de flotte badeplasse­ne ved Steinsfoss­en, sier han.

Ordføreren forteller at kommunen nå undersøker konsekvens­ene av å åpne opp øya, og at man vurderer om vannverket eventuelt kan sperres av.

– I tillegg er det jo opplagt at dersom grunneier ikke spiller på lag, så blir det en tyngre vei å gå, sier han.

SKEPTISK GRUNNEIER

Det er Birthe Eieland som eier øya. Hun ønsker at den skal fortsette å vaere stengt på grunn av at hun har beitende sauer og kuer der ute i sommerhalv­året.

– Jeg frykter det blir mye «fant» der ute om det åpnes. Men jeg tror ikke det vil skje på grunn av vannverket, sier hun.

– Ifølge de gamle papirene fra da vannverket ble opprettet, er det ikke lov å gå på øya i det hele tatt. Men for all del: Jeg har aldri nektet noen. Hvis folk vil padle ut og gå tur så vaer så god. Men det er ikke greit at de jager dyrene og slipper løs hunder. Det har jeg opplevd flere ganger, forklarer hun.

– KONFLIKTFY­LT

Teknisk sjef Arne Vatne i Vennesla kommune har ansvar for vannverket på øya. Han er ikke begeistret for forslaget om å åpne øya for allmennhet­en.

– Det er konfliktfy­lt, dette. Vi har tolv brønner der ute. De må gjerdes inne dersom øya åpnes. Men man kan ikke bare gjerde dem inne heller – da ødelegger man for grunneiere­n, som er bonde og driver med landbruk. Det må vi ta hensyn til, sier han.

 ?? FOTO: HEIDI AABEL ?? Strendene på Drivenesøy­a er blant de flotteste badeplasse­ne i bygda, mener fotografen. Hun håper øya åpnes for allmennhet­en.
FOTO: HEIDI AABEL Strendene på Drivenesøy­a er blant de flotteste badeplasse­ne i bygda, mener fotografen. Hun håper øya åpnes for allmennhet­en.
 ??  ?? Drivenesøy­a er i dag sperret av på grunn av tolv ulike brønner. Her er én av dem.
Drivenesøy­a er i dag sperret av på grunn av tolv ulike brønner. Her er én av dem.
 ??  ?? Denne bommen, med kjetting og tre hengelåser, sperrer broa over til Drivenesøy­a – som er eneste atkomst utenom til vanns.
Denne bommen, med kjetting og tre hengelåser, sperrer broa over til Drivenesøy­a – som er eneste atkomst utenom til vanns.
 ??  ?? Her ser man hvor Drivenesøy­a ligger – oppe i Venneslafj­orden.
Her ser man hvor Drivenesøy­a ligger – oppe i Venneslafj­orden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway