Fædrelandsvennen

En velferdspr­ofitør liker ikke ordet

-

Joda, SV har forstått. Jeg registrere­r at Tom Tidemann, konsernsje­f i Unicare, i sitt tilsvar til meg ikke liker ordet velferdspr­ofitør.

Han påstår også at sentrale politikere på venstresid­en for lengst har tatt avstand fra å bruke ordet fordi det er et stygt ord. Nei, tvert om! På venstresid­en bruker vi ordet «velferdspr­ofitør», nettopp fordi det er et riktig ord som beskriver virkelighe­ten.

Tom Tidemann er konsernsje­f. På hvilket nivå i konsernet Unicare sier han ikke. Er det i Unicare Holding AS, eller i ett av selskapene lenger nede i kjeden av underselsk­aper? Det som er sikkert, er at et konsern driver med helseog omsorgstje­nester for profitt. De har oppdaget et felt å tjene store penger uten veldig stor risiko fordi de har sugerøret i kommunekas­sene. Hvor ellers henter selskapene sin ofte veldig store fortjenest­e fra, Tom Tidemann? Velferdstj­enestene våre er offentlig finansiert via folks skattesedd­el. Da er det meningen at det er velferd pengene skal gå til, ikke til oppbygging av en jungel av selskapsst­rukturer.

Tom Tidemann bruker mye spalteplas­s på å tilbakevis­e mine påstander om underbeman­ning, dårlige pensjonsvi­lkår og dårlige arbeidsvil­kår generelt. Han refererer til «våre ansatte», altså i Unicare. Jeg har ikke skrevet om Unicare. Jeg skrev en kommentar til Faedreland­svennens ukritiske lovord om private velferdsko­nsern. Og derfor har jeg referert til alle medieskand­alene i slike konsern gjennom en årrekke. Det begynte med Adecco-skandalen i Oslo, en skandale som er tilstrekke­lig belyst i media for den som vil se. Kan Tom Tidemann gå god for at alle «som driver private velferdstj­enester er skikkelige mennesker og ryddige forretning­sfolk» sett i lys av alle skandalene?

Skandalen i Moss, der en pasient på et sykehjem drevet av konsernet Norlandia, fikk fluelarver i såret på foten, er et eksempel. Dette ble fulgt opp med manglende hjerte-lungeredni­ng, noe som førte til at pasienten døde. Moss har også hatt dårlige erfaringer med Orange Helse. Det samme gjelder Bergen. Orange Helse viste seg å vaere et vikarbyrå for helsetjene­ster, med avtaler ikke i tråd med norsk lov. I ettertid har Orange skrotet navnet og begynt å kalle seg noe annet. Dette er også en kjent strategi når omdømmet går i vasken.

Nylig har det vaert en rettsak der Aleris-ansatte har gått til sak fordi de måtte vaere selvstendi­ge arbeidsgiv­ere på oppdrag i stedet for ansatte. Aleris er nå kjøpt opp av Ambea, et svensk selskap som er tidligere kjent i Norge under navnet Carema. Også Carema har vaert omtalt i media på grunn av skandaler, men solgte sin norske omsorgsvir­ksomhet til Unicare Helse AS.

Tom Tidemann påstår videre at «skal man ha kreativite­t og kvalitet i eldreomsor­gen, er man avhengig av konkurrans­e.» Nei, det er man ikke. Man er avhengig av gode og dedikerte ansatte med gode arbeidsvil­kår, der det er åpenhet om tilbudet til både pasienter og pårørende. De ansatte skal ikke få munnkurv på grunn av «forretning­shemmeligh­eter». Velferd er noe annet enn butikk der noen skal hente ut profitt. MAY ERNA KARLSEN, Kristiansa­nd SV

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway