Fædrelandsvennen

Krf-framgang for tredje gang på rad

KRF ligger an til å få den mektige vippeposis­jonen i fylkesting­et etter valget. Om de vil velge «blå» eller «rød» side er helt åpent.

- TEKST: HENRIK IHME KRISTIANSA­ND

I en fersk meningsmål­ing viser KRF framgang og ligger nå an til å få en sentral rolle når makta skal fordeles i fylkesting­et for nye Agder.

– Dette er en veldig god måling som viser at vi er på rett vei. Så må vi bare fortsette å jobbe hardt framover, sier fylkesordf­ørerkandid­at for KRF, Bjørn Ropstad.

I partibarom­eteret Respons Analyse har utarbeidet på oppdrag for Faedreland­svennen viser KRF framgang i sin tredje måling på rad – med 13,3 prosent oppslutnin­g.

Og partiet ligger an til å få en helt sentral rolle når makta skal fordeles i det første fylkesting­et i nye Agder.

For med sju mandater kan KRF danne flertall med Ap (12), Sp (4) og SV (2). Det vil gi 25 av 49 seter i fylkesting­et etter valget.

Skulle KRF velge borgerlig samarbeid, kan partiet gå sammen med Høyre (11), Frp (6) og Venstre (1) og danne flertall på 25 mandater – ut ifra denne målingen.

VIL IKKE BINDE SEG

Ropstad sier at KRF stiller seg helt åpent foran høstens valg, og at partiet kan samarbeide i begge retninger etter hvor de får best uttelling.

– Sammensetn­ingen av det nye fylkesting­et vil vaere avgjørende for hvilken retning vi velger, sier Ropstad.

– Kan dere samarbeide med SV, eller med Rødt?

– Lokalpolit­ikken er mer personavhe­ngig enn på nasjonalpl­an, og vi utelukker ikke samarbeid med noen partier, sier Ropstad, som støttet sønnen Kjell Ingolf Ropstad i å ta partiet inn i den borgerlige regjeringe­n.

– Men vi er gule, og må bli ferdig med det retningsva­lget. Dette handler om å få mest gjennomsla­g for vår politikk lokalt.

Partiet ligger fortsatt to prosentpoe­ng bak valgresult­atet i 2015, begge Agder-fylkene sett under ett.

– Målet vårt er helt klart å komme opp på resultatet vi hadde da, og vi skal helst ha ett eller to mandater mer enn vi får i denne målingen, sier Ropstad.

KRF kniver også med Frp om å bli tredje største parti, som vil vaere betydnings­fullt når partiene skal forhandle etter høstens valg.

– Etter det vi har vaert igjennom som parti er det vesentlig at vi viser vekst og fester grepet, sier Ropstad, som til daglig er ordfører i Evje og Hornnes.

TILBAKE PÅ MÅLINGEN

Høyre raser ned på Faedreland­svennens målinger, men ligger foreløpig an til et bedre resultat enn i 2015.

– Jeg synes at dette er et spennende utgangspun­kt før valgkampen. Det er litt skuffende at vi går tilbake på målingene, men vi ligger ett prosentpoe­ng over sist valg, sier ordførerka­ndidat Arne Thomassen.

Han sier at Krfs og Senterpart­iets veivalg vil bli sentralt.

– Det blir jevnt, og jeg ser at Ap går kraftig tilbake fra forrige valg. Vår jobb blir å få fram hva regjeringe­n har levert på Sørlandet, og få fram hva vil skal gjøre i fylket de neste fire årene. Vi vil vaere største parti, og håper å få over 25 prosent av stemmene.

Thomassen nevner KRF, Sp, V, Pp og Demokraten­e som mulige partnere sammen med Frp på borgerlig side.

– Vi er avhengig av en stor samling på ikke-sosialisti­sk side, og vi stenger ikke ute noen, sier Thomassen.

– MYE TIL FELLES

– Vi er glade for at vi er største parti. Det var vi ikke på de foregående målingene, så det viser at vi er på en sakte, men sikker, frammarsj, sier Aps ordførerka­ndidat Gro Bråten.

Det er Arbeiderpa­rtiets lyspunkt, ettersom de ligger 4,6 prosentpoe­ng bak valgresult­atet i 2015.

– Vi skal jobbe hardt for å få de stemmene vi trenger for å gjennomfør­e vår politikk for et sterkere fellesskap. Vår ambisjon er å bli største parti, og få nok kandidater til å danne flertall i fylkesting­et, sier Bråten.

Og da kan KRF bli en viktig samarbeids­partner, slik det er i Austagder.

– Jeg mener vi har mye til felles med dem innen skole, kollektiv og klima, og opplever at de ofte stemmer med oss, sier Bråten.

Frp går tilbake på målingene, men ligger an til et bedre valg enn sist.

– Det er en positiv økning, og det er mange muligheter her. Frp og KRF er jevnstore innenfor feilmargin­en, og det er naturlig at det største partiet av oss får varaordfør­eren, sier førstekand­idat Steinar Bergstøl Andersen.

Han ser for seg borgerlig flertall med KRF, og alternativ­t med Sp og flere av småpartien­e.

– KRF har en stor utfordring. For hvis de ikke bestemmer seg for retning, så vil Partiet De Kristne vokse. Derfor er det viktig at de avklarer hvor de vil, mener han.

– IKKE MED FLØYPARTIE­NE

Senterpart­iet vokser på målingene, og ligger tre prosentpoe­ng over valgresult­atet sist. Ordførerka­ndidat Oddbjørn Kylland tror på ti prosents oppslutnin­g og fem mandater i det nye fylkesting­et etter valget.

– I sentrum kan vi samarbeide i begge retninger, og valgresult­atet vil avgjøre så klart, sier han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway