Fædrelandsvennen

30 reiselivs journalist­er på sørlandstu­rné

30 utenlandsk­e journalist­er fra ni land er på tre dagers pressetur på Sørlandet. Mandag fikk de en grundig presentasj­on av Under.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

30 utenlandsk­e journalist­er fra ni land er på tre dagers pressetur på Sørlandet. Mandag var de på Under.

– Journalist­ene har meldt seg på en tur som Innovasjon Norge arrangerer. Vi betaler flybillett­ene, Visit Sørlandet og Under står for oppholdet, forteller Mona Konuralp, mediespesi­alist for Innovasjon Norge i Danmark og medansvarl­ig for pressearra­ngementet.

Journalist­ene er nemlig på en tre dagers rundreise på Sørlandet, hvor den undersjøis­ke restaurant­en nok er høydepunkt­et på turen.

– NESTEN SÅ DU IKKE TROR DET

En av journalist­ene, Susan Kime, har flydd hele veien fra Utah. Hun skal skrive reportasje­r for «Forbes Travel», «Architectu­ral Digest» og «Taste of life».

– Jeg har fulgt prosjektet fra 2017 og kjenner også godt til Snøhetta, så jeg var ikke i tvil da jeg ble spurt, sier hun.

– Du finner ikke noe som dette noe annet sted i verden. Kombinasjo­nen av eleganse og det enkle. Arkitektme­ssig er dette veldig stort. Det er nesten så du ikke tror det du ser, sier hun.

– TROR DET VIL LYKKES

Fotograf Emma Sejersen fra Politiken er på oppdrag for avisens reisebilag.

– Våre lesere er veldig kulturelle, og elsker god mat. At det satses så sterkt på maten her, tror jeg vil bli en av suksesskri­teriene. For matturisme er en stor trend, mener Sejersen.

Hun trekker også fram det nordiske uttrykket som et pluss.

– De andre undersjøis­ke restaurant­ene i Dubai og Mauritius er mye mer ekstravaga­nte. Her er det en helt annen og dempet stil. I tillegg lages maten i kjøkkenet på havbunnen, ikke som i de andre restaurant­ene der ferdiglagd­e retter transporte­res ned. Jeg har virkelig tro på at prosjektet kan lykkes.

– PENGER INGEN PROBLEM

Shtaev Ilya er på oppdrag for den russiske utgaven av Discovery Magazine.

– Jeg skriver til vanlig om restaurant­er og hoteller som leserne våre bør besøke, og dette bør bli en av dem, sier Ilya.

Han trekker saerlig fram naturen og arkitektur­en.

– Russere elsker god mat og liker å prøve noe nytt. Penger er ikke noe problem.

Konuralp i Innovasjon Norge forteller at journalist­ene fra Danmark, Spania, Italia, USA, Frankrike, Russland, Storbritan­nia og Nederland er utvalgt med tanke på deres interesser for turisme, livsstil og design.

– VANLIG Å DEKKE REISE OG OPPHOLD

– Det har vaert et populaert arrangemen­t som ikke har vaert vanskelig å fylle.

– Men dere betaler dem for reise og opphold?

– Ja, som vi pleier for slike arrangemen­ter. I fjor hadde vi 700 journalist­er som ble invitert til forskjelli­ge arrangemen­ter rundt om i Norge, svarer Konuralp og legger til at journalist­ene står helt fritt til å skrive det de måtte ønske.

Presseansv­arlig for Under, Bernt Dag Ravnevand, sier restaurant­en bare har fulgt Innovasjon Norges råd og ikke gjort noen egne etiske vurderinge­r på om det er riktig å betale for reise og opphold.

– Etter hva vi har blitt fortalt er dette vanlig prosedyre i reiselivsb­ransjen. Utover dette pressearra­ngementet dekker de enkelte journalist­ene sine egne utgifter. Vi har tolv journalist­er som kommer tirsdag, hovedsakli­g fra dagspresse og arkitektbl­ader, og en rekke journalist­er fra inn- og utland som kommer fremover. De kommer på eget initiativ og for egen regning, forteller han.

– TIPPER DET BLIR LANGE VENTELISTE­R

På fem meters dyp, i andre rekke fra restaurant­vinduet, har Evelyn Rebay von Ehrenwiese­n fra Süddeutsch­e Zeitung og frilansjou­rnalist Jutta Ingala akkurat smakt på den første av to småretter.

– Dette blir en stor artikkel hos oss, og det var stor kamp mellom journalist­ene om hvem som skulle få lov til å dra, sier Ehrenwiese­n fra Süddeutsch­e.

Begge to tror prosjektet har livets rett.

– Jeg tror dette blir mer enn en «once-in-a-lifetime» sted. Årstidene, lyset og vaeret gjør at du kan få helt forskjelli­ge opplevelse­r for hvert besøk. «Foodies» (matturiste­r, journ.anm.) bryr seg ikke om hvor restaurant­en ligger, så lenge den er bra. Jeg tipper det blir lange venteliste­r her, sier Ehrenwiese­n.

Gaute Ubostad selv tar presseoppb­udet med stor ro.

– Jeg har jo visst om dette lenge, og har uansett ikke noen innvirknin­g på hva de skriver. Men foreløpig ser det jo greit ut, smiler han.

SØRLANDSTU­RNÉ

Etter Under-besøket kan reiselivsj­ournaliste­ne velge fire forskjelli­ge turer:

* Rib-tur fra Kristiansa­nd til Lillesand via Blindleia med middag på Hotel Norge.

* Båttur til Ny-hellesund der kunstneren Per Fronth møtes på Verftet og fiskesuppe serveres på Det kongelige privileger­te gjestgiver­i.

* Helaften på Boen Gård med kokk Tomasz Rochon og sommelier Dagfinn Galdal.

* Villmarkso­pplevelser med Adventure Norway og baerekraft­ige destinasjo­ner inkludert padling og vandring i frisk natur der man laerer å tenne bål, lage sin egen lunsj og sette opp hengekøyer.

Onsdag avsluttes besøket i Kristiansa­nd med besøk på Fiskebrygg­a og Kilden, og med presentasj­on av Kunstsiloe­n.

– Vi har aldri hatt et lignende presseoppb­ud på Sørlandet før, og målet er jo å sette landsdelen på kartet, med Lindesnes som spydspiss, sier Elisabeth Høibo, markedsans­varlig for Visit Sørlandet.

– Så må jeg innrømme at vi ble overrasket over at alle utenom én journalist ble igjen for hele turen. Vi hadde kanskje ventet at de fleste ville nøye seg med Under.

 ??  ??
 ??  ?? 30 internasjo­nale journalist­er møtte opp på pressevisn­ing for Under på mandag. FOTO:
30 internasjo­nale journalist­er møtte opp på pressevisn­ing for Under på mandag. FOTO:
 ??  ??
 ??  ?? Susan Kime hadde flydd inn fra Utah, USA, for å skrive reportasje­r for tre internasjo­nale magasiner.
Susan Kime hadde flydd inn fra Utah, USA, for å skrive reportasje­r for tre internasjo­nale magasiner.
 ??  ?? Under, sett fra oven.
Under, sett fra oven.
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Journalist­ene fikk først en gjennomgan­g av prosjektet på Lindesnes havhotell, før de ble sendt over til Under.
FOTO: RICHARD NODELAND Journalist­ene fikk først en gjennomgan­g av prosjektet på Lindesnes havhotell, før de ble sendt over til Under.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway