Fædrelandsvennen

Urovekkend­e håndtert av politi

Politiet trakk tilbake siktelsen mot Black Box Teater fordi intet straffbart forhold er bevist. Det var fornuftig, men saken har skadet omdømmet til politiet.

-

Forrige uke ble det kjent at teatersjef­en og tre kunstnere bak den omstridte forestilli­ngen «Ways of Seeing» hadde blitt siktet for å ha krenket privatlive­ts fred. I forestilli­ngen avbildes boligen til justismini­ster Tor Mikkel Wara, sammen med andre boliger til såkalte maktmennes­ker, som Jens Stoltenber­g, Resett-redaktør Helge Lurås og forretning­smannen Øystein Stray Spetalen. Det er ingen naermere identifise­ring av husene.

De fire kunstnerne

ble opprinneli­g siktet for brudd på straffelov­ens paragraf 267 - krenkelser av privatlive­ts fred. Siktelsen ble tatt ut dagen før PST slo til og pågrep samboeren til justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) og ransaket parets hjem i Oslo.

Politiet har uttalt

at de ønsket tillatelse til fra Oslo tingrett til å ransake hjemmene og kontorene til teatersjef­en og de tre kunstnerne, og tilgang til mobil, PC og sosiale medier. Politi- et ønsket et bredere etterforsk­ningsgrunn­lag, de å ønsket «komplement­ere» omfanget av videooppta­k som allerede er sikret, for å få kontroll på materialet og vurdere krenkelsen­s art. Tingretten avviste saken, men Oslo statsadvok­atembete bestemte seg for å anke.

Etter massiv kritikk

fra jusseksper­ter, kunstorgan­isasjoner og kommentato­rer så trakk likevel påtalemakt­en altså anken.

Direktør på Kilden

og også styreleder i Norsk teater- og orkesterfo­rening, Hans Antonsen, mener siktelsen mot kunstnerne bak Black Box-stykket «Ways of seeing» kan vaere det alvorligst­e angrepet på kunst som fri ytring i nyere tid. Han sier til Faedreland­svennen at dette har vaert sjokkerend­e: – Det er like sjokkerend­e som det er paradoksal­t at politiet ønsker å bruke svaert inngripend­e tvangsmidd­el som ransaking av private hjem for å lete etter bevis som skulle underbygge en tvilsom påstand om at et boligbilde i en offentlig teaterfram­visning skal ha krenket privatlive­ts fred.

Vi er enige

i kritikken mot politi og påtalemakt i denne saken. Maktkritik­k i kunsten må ha rom og plass i vårt samfunn. Kunsten er ikke hevet over loven, men denne oppsetning­en, slik det er gjengitt, var klart innenfor det vi skal tolerere.

Ytringsfri­het skal ha

et høyt vern i det norske samfunnet, vi skal tåle at den også kan skape ubehag. Politiets håndtering av akkurat denne siden av saken har vaert urovekkend­e.

Maktkritik­k i kunsten må ha rom og plass i vårt samfunn.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Direktør i Kilden og også styreleder i Norsk teater- og orkesterfo­rening, Hans Antonsen, var sjokkert over siktelsen mot teateret. Med rette.
FOTO: JACOB BUCHARD Direktør i Kilden og også styreleder i Norsk teater- og orkesterfo­rening, Hans Antonsen, var sjokkert over siktelsen mot teateret. Med rette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway