Fædrelandsvennen

Mener guttene kommer til kort fra første skoledag

- EVA MYKLEBUST

– Når guttene begynner på skolen har de et mye mindre ordforråd enn jenter. De kommer inn i en verden der kommunikas­jon er alt, og kommer til kort allerede der, sier Hans Lund, rådgiver i Vest-agder fylkeskomm­une.

seksårsref­ormen?

– Det skulle bli mye lek de første årene. Men det som skjedde var at laererne vant over førskolela­ererne. De hadde større faglig pondus. Dermed ble 30 barn satt til å sitte i ro og bli undervist inne i et klasserom. Det er billigere og enklere enn å ta med seg 30 barn ut i skauen slik som førskolela­ererne ville gjort.

– Noen takler det veldig fint, spesielt jentene. Men for mange gutter med høyt aktivitets­nivå fjerner man all glede ved å laere. Da blir de bajaser.

– Og hva førte Reform 94 til? – Det førte til mer teori for de praktisk orienterte elevene. Før kunne de bli ferdige med teorifag som engelsk på ungdomskol­en. Nå måtte de ha det til de er 17–18 år gamle.

Reformen har av flere blitt kritisert for å ha ført til at flere ikke gjennomfør­er yrkesfag.

– DET GÅR VELDIG SENT

I de 4 årene Lund har jobbet i fylkeskomm­unen har han hele tiden framsnakke­t modellen med 4 år som laerling og ikke noe skole (0+4-modellen). Men han møter jevnlig motstand, blant annet fordi det er en dyrere løsning.

– Er det mer åpenhet for alternativ­e utdannings­løp nå?

– Kanskje litt, men jeg synes jo det går seint. Etter boka skal du ha to år med teori og to år med praksis. Ønsker du noe annet vil du møte mye motstand.

– Trenger alle 13 år med skole?

– Nei. Selv om du ikke kan lese eller skrive godt, betyr det ikke at det noe i veien med vettet. Mestrer du ikke skolen, burde det vaere mulig å lettere komme ut i laere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway